De prin lume adunate

#ce vizitam azi #observatorul astronomic #stele #vasile urseanu

Ce vizitam azi: Observatorul Astronomic

observatorul astronomic este singurul muzeu de acest gen din Bucuresti de unde poti observa in liniste luna, stelele, constelatiile si alte activitati ceresti. In fiecare zi senina de sambata din aprilie sau mai se organizeaza Ziua Astronomiei, eveniment sarbatorit in lumea intreaga.
Mic istoric
Cladirea actualului observator astronomic din Bucuresti a apartinut amiralului Vasile Urseanu , un mare pasionat al astronomiei. El a construit aceasta cladire in anul 1910, sub forma unei corabii ancorate in centrul orasului Bucuresti.
Casa amiralului a fost inaugurata in toamna anului 1910, iar atestarea sa documentara este mentionata in paginile revistei "Orion", prima revista romana de astronomie. Casa a fost proiectata cu scopul de a fi locuita. Familia Urseanu isi avea resedinta in aceasta cladire, care era insa si un loc de pelerinaj pe care amiralul il transformase astfel pentru iubitorii astronomiei si observarii stelelor. De-a lungul timpului, Vasile Urseanu a colectionat numeroase documente si obiecte legate de pasiunea sa.
"Mi-am construit casa in forma de yacht, avand o cupola de observator, ca in acelasi timp cand fac observatii cu luneta, sa am senzatia ca plutesc si pe mare", spunea amiralul Vasile Urseanu in memoriile sale. In timpul vietii, amiralul organiza serate si petreceri speciale la care principala atractie o reprezenta observarea corpurilor ceresti cu luneta instalata in cupola cladirii.
Dupa moartea amiralului, in 1926, sotia acestuia, Ioana Urseanu are grija de cladire cativa ani, insa in 1933 o doneaza municipalitatii orasului Bucuresti, care instaleaza aici sediul pinacotecii, unde erau pastrate colectii de tablouri. Toate materialele care faceau referire la pasiunea amiralului, astronomia, sunt mutate in subsolul cladirii. In anul 1950, cladirea isi gaseste adevarata menire, aceea de Observator Astronomic. De-a lungul timpului, observatorul a avut mai multi directori, care s-au implicat activ in promovarea acestui muzeu. Matei Alexescu (1950-1964, 1975-1978), Ion Corvin Singeorzan (1968-1982)si Harald Alexandrescu (1984-2005) sunt cei trei directori care au slujit aceasta institutie. In prezent, instituia are doi angajati, un muzeograf si un referent.
Cine a fost Vasile Urseanu
Vasile Urseanu a fost un amiral roman, pasionat de astronomie. Amiralul provenea dintr-o familie modesta, insa a urmat cursurile liceului Sfantul Sava din Bucuresti, iar apoi s-a inscris la scoala militara de ofiteri de infanterie din Bucuresti. A fost ofiter pe navele din Corpul Flotilei si a afectuat numeroase marsuri de instructie pe Dunare. In 1872, Vasile Urseanu a urmat cursurile speciale de la Scoala Navala din Brest, in Franta.
Dupa terminarea studiilor a efectuat numeroase calatorii militare in Insula Sfanta Elena, Capul Bunei Sperante sau in portul Rio de Janeiro. Vasile Urseanu a fost unul dintre fondatorii primei Societati Nationale de Navigatie Maritima. Pe langa activitatea de om al marilor, Vasile Urseanu era pasionat de astronomie. Dupa trecerea in rezerva si-a dedicat tot timpul sau acestei pasiuni. In 1908 a fost ales primul presedinte al Societatii Astronomice Romane.
Observatorul Astronomic
Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" este singurul observator public al municipiului Bucuresti. In fiecare seara cu cer senin, observatorul este deschis publicului care poate vedea Luna, planetele si alte obiecte ceresti mai luminoase. La Observatorul Astronomic se pot observa astrele prin lunetele de pe terasa observatorului si poti obtine informatii de specialitate din partea personalului observatorului.
Pentru o noapte instelata, Observatorul Astronomic din Bucuresti este locul perfect. In fiecare vineri si sambata, observatorul te asteapta sa faci o calatore pana la marginea Universului. Calatoria se va face folosind un program de astronomie. In cadrul programului “Spectacol de planetarium” vei patrunde intr-o lume fantastica. Dupa un tur al cerului vizibil de pe Terra vei zbura catre Luna. Dupa ce vei observa craterele lunare, vei privi si sistemul solar. Vei face o calatorie contra cronometru printre planete si sateliti, dupa care vei ajunge la marginea sistemului solar.
In program urmeaza stelele, galaxia noastra si universul cunoscut de om pana acum. Chiar daca este innorat, spectacolul de la observator se tine. Prezentare dureaza 40 de minute, insa trebuie sa te grabesti daca vrei sa faci o calatorie prin Univers. Locurile sunt limitate si doar 40 de curajosi se vor imbarca in aventura.
La Observatorul Astronomic din Bucuresti au loc si cursuri de astronomie. Acest curs are o traditie de peste 20 de ani si incepe in luna noiembrie si se desfasoara cu o frecventa de o sedinta pe saptamana. Cursul de adreseaza atat incepatorilor, cat si celor ce detin deja cunostinte de astronomie. Sedintele despre sistemul solar, galaxii, de astrofizica si cosmologie vor fi insotite de aplicatii si observatii astronomice . Cursantii vor avea acces la instrumente astronomice, vor beneficia de asistenta la observati si vor primi materiale suport. Detalii despre curs se pot obtine la numarul de telefon 021.212.96.44.
Cand se poate vizita
Observatorul Astronomic este deschis publicului larg si poate fi vizitat atat de grupuri cat si individual. Observatorul Vasile Urseanu se poate vizita de marti pana sambata. Pentru expozitia astronomica si observatii solare programul este intre orele 14-18, iar pentru observatii nocturne in zilele de marti, vineri si sambata, intre orele 19-22, iar programul de planetariu are loc in fiecare vineri de la ora 20.
Programari se pot face doar in cazul grupurilor foarte mari. Pretul unui bilet de intrare este de 5 lei integral si 3 lei redus, pentru elevi, studenti si pensionari. Taxa de fotografiere este de 15 lei, iar taxa de filmare de 35 lei pe ora.
Unde se afla
Observatorul Astronomic se afla situat pe Bulevardul Lascar Catargiu, la numarul 21, in centrul capitalei, intre Piata Romana si Piata Victoriei. Mai multe informatii poti obtine la numarul de telefon 021.212.96.44.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea