De prin lume adunate

#unde iesim #muzeu #expozitie

Ce vizitam azi: Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi este un muzeu unic in peisajul cultural al Romaniei si al patrulea muzeu de acest gen de Europa. Cu o colectie de peste 900 de exponate , muzeul este unul dintre cele mai frumoase din capitala, atat datorita cladirii in care se afla, cat si frumusetii si valorii exponatelor, de o calitate excelenta.

Acest muzeu este deschis de doar sapte ani, insa are o colectie impresionata de exponate extrem de valoroase. Muzeul a fost inaugurat in aprilie 2003, din donatiile facute de Adrian Nastase, prim ministru al Romaniei la acea data. El a donat peste 900 de harti vechi si gravuri. Muzeului National al Hartilor si Cartii Vechi a fost nominalizat in anul 2008 de catre Forumul European al Muzeelor pentru activitatea desfasurata in anul 2007.

Muzeul a fost apreciat pentru programele derulate, pentru inventivitatea si atmosfera pe care design-ul interior o sugereaza. De asemenea, au fost pretuite frescele care impodobesc tavanele salilor si vitraliile infatisand harti astrale sau vechi portulane, create de artisti plastici renumiti, care prelungesc si in acest plan mesajul exponatelor aflate pe simeze.

In cele 16 incaperi de expunere, vizitatorul are ocazia sa vada harti, gravuri, desene si litografii vechi, dispuse tematic intr-o suita care imbina rigoarea stiintifica cu principiile artistice. Vizitatorii pot urmari astfel evolutia realizarilor cartografice pe intregul mapamond si mai ales pe teritoriul tarii noastre.

Cladirea in care se afla in prezent Muzeul Hartilor Vechi a apartinut unui armean bogat care a cedat locuinta statului argentinian. Cladirea a functionat ani drept Consulat General al Argentinei, apoi ca ambasada a Pakistanului. In cele din urma, cladirea a ajuns in patrimoniul de stat. Muzeul Hartilor este in prezent o cladire impozanta si sobra, cu aer medieval .

 

Colectie cu exponate valoroase

 

Cele peste 900 de harti care se regasesc pe peretii muzeului sunt grupate pe categorii, in ordine cronologica. Pe langa harti, vizitatorul mai poate vedea si numeroase gravuri si pasteluri cu peisaje si cateva obiecte de mobilier vechi , care te introduc in atmosfera de altadata. Un punct de atractie al muzeului il reprezinta uriasul glob pamantesc, donat muzeului de Ion Iliescu. Acesta l-a primit in timpul mandatului sau de la presedintele francez, Francois Mitterrand. Vitraliile somptuoase si tavanele cu picturi astrologice intregesc frumusetea muzeului.

Cea mai veche harta pe care o poti vedea in muzeu este harta Daciei realizata de Lorenz Friez in anul 1522. Harta lui Lorenz Fries este o gravura pe lemn si este o reprezentare a Europei Centrale cu Ungaria, Prusia, Rusia, Valahia si Polonia. In aceasta harta, punctele cardinale sunt inversate, iar muntii sunt reprezentati cu varful in jos. Alte piese valoroase ale colectiei sunt si hartile marilor geografi din secolul XVI. Hartile lui Piri Rheis, Gerard Mercator, Abraham Ortelius sau Sebastian Munster sunt doar cateva dintre exponatele de valoare din muzeul din capitala.

 

Unde se afla muzeul

 

Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi se afla pe strada Londra, la numarul 39, in zona Dorobanti, si este deshis de miercuri pana duminica intre orele 10.00-18.00. In zilele de luni si marit muzeul este inchis. Intrarea este de 1 leu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea