De prin lume adunate

#ce vizitam azi #unde iesim #muzeu #muzeul memorial nottara #constantin nottara #actor #teatru

Ce vizitam azi: Muzeul Memorial Nottara

In centrul orasului, pe bulevardul Dacia, intr-o veche cladire, se afla muzeul memorial dedicat lui Constantin I. Nottara si fiului acestuia, muzicianul Constantin C. Nottara. Muzeul adaposteste obiecte de arta care amintesc de viata celebrului actor, care a jucat in peste 800 de roluri si nu a lipsit nicio zi de la spectacolele de teatru.

O zi la Muzeul Nottara

 

Muzeul Nottara, in care a locuit familia actorului constantin nottara, a fost construit in 1931. Pentru constructia acestei case, familia Nottara a fost ajutata cu o contributie din partea Sindicatului Artistilor Dramatici si Lirici din Bucuresti. Muzeul a fost infiintat in 1956, atunci cand sotia compozitorului C.C. Nottara, Ana Nottara, a donat cladirea Muzeului Sutu. Ana Nottara a continuat sa traiasca in muzeu, pana la sfarsitul vietii, in 1981.

Muzeul Nottara adaposteste documente si obiecte de arta ale familiei. Bibilioteca cuprinde peste 7000 de volume, iar arta decorativa impresioneaza prin varietate: portelanuri de Sevres, Maissen, Alt Wine, vase japoneze, chinezesti, sticla de murano, Galle. Oglinda venetiana si candelabru de cristal de Boemia, toate acestea dau interiorului un aer de eleganta.

Muzeul este structurat pe doua niveluri: parter si etajul unu. Parterul este dedicat actorului, prin documente si obiecte de arta, iar etajul este destinat muzicianului Nottara. Casa memoriala Nottara evoca vizitatorilor viata si opera actorului Constantin I. Nottara (1859-1935) si aceea a fiului sau Constantin C. Nottara (1890-1951), compozitor, dirijor , violonist si profesor la conservator.

Expozitia cuprinde obiecte personale, diplome si medalii, albume cu fotografii ale maestrului in diferite roluri, scrisori de la prieteni, colegi si de la oameni de cultura , manuscrise, chipurile marilor actori ai vremii, afise de teatru, portrete, daruri primite din partea admiratorilor, carti care au apartinut lui Matei Millo si Mihail Pascally, precum si alte numeroase amintiri.

Mobilierul muzeului este eclectic si cuprinde o serie de obiecte de valoare , printre care se numara masutele orientale cu incrustatii de fildes si sidef, o comoda si o masuta Louis XVI, vitrina Henry Martin si replicile de mobilier Boulle. Pianul Bechstein din salonul Nottara atrage prin simplitate. 

Tot la parter, vizitatorul mai poate admira masa de machiaj a actorului, vitrinele cu carti, tablourile cu portretele profesorilor Stefan Velescu, Mihail Pascaly, Matei Millo, portretele parintilor, realizate de Corneliu Baba, si multe medalii. Biblioteca de la etaj impresioneaza prin marime, intinsa pe trei pereti. La etaj mai pot fi vazute si partituri muzicale, volume de literatura muzicala si arta, tablouri sau statuete.

Cine a fost Constantin I. Nottara

 

Constantin I. Nottara a fost unul dintre marii actori ai secolului trecut. Nottara a facut parte dintr-o veche familie bizantina de origine greaca. A studiat la Teatrul Odeon de la Paris, alaturi de nume celebre precum Got, Delaunay sau fratii Coquelin. Nottara a jucat in peste 800 de roluri de teatru si pana la sfarsitul vietii nu a lipsit in nicio zi de la spectacolele de teatru.

Nottara a avut o intensa activitate si ca director de scena si profesor la Conservatorul dramatic din Bucuresti. Printre elevii sai se numara actori de renume: Tony Bulandra, Velimir Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura sau Maria Filotti.

Unde se afla muzeul

 

Muzeul Nottara se afla pe bulevardul Dacia, la numarul 105 si poate fi vizitat de miercuri pana duminica, intre orele 09:00 – 16:00. Pretul unui bilet de intrare este de 5 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea