De prin lume adunate

#flori de mina #pietre pretioase #exponate #muzeu #muzeul de geologie #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Muzeul de Geologie

Fosile, dinozauri in marime naturala sau sunt doar cateva dintre actractiile Muzeului de din Bucuresti. Aflat intr-o cladire impozanta, declarata monument ahitectonic, muzeul era catalogat la inceputul secolului XX drept unul dintre cele mai importante de la noi din tara. In prezent este un spatiu interactiv, cu programe pentru copii si adulti si numeroase targuri.

Mic istoric

In 1906, printr-un decret semnat de Regele Carol I al Romaniei a fost infiintat Institutul Geologic al Romaniei. Cel care a dus la crearea acestui a fost geologul Popovici-Hateg care in 1902 a prezentat un raport despre necesitatea cercetarii geologice. Pana la acea data, in Romania exista Biroul Geologic, care a functionat intre anii 1882 - 1889.

Institutul Geologic avea o importanta majora in acea vreme si se afla in subordinea Ministerului Agriculturii, Industriei, Comertului si Domeniului condus de Ion Lahovary. Mai apoi a intrat in subordinea Ministerului Industriei si Comertului, Ministerului Economiei Nationale si Ministerului Minelor si Petrolului. In anul 1950, institutul a fost desfiintat, cladirile, laboratoarele, colectiile si studiile sale au fost impartite intre Comitetul Geologic Roman si Intreprinderea de Prospectiuni Geologice.

Actualul Muzeu de Geologie a fost amenajat in aceeasi cladire a Institutului de Geologie. A fost construit dupa planurile arhitectului Victor Stefanescu si respecta regulile stilului brancovenesc. Cladirea muzeului a fost declarata monument arhitectonic. Muzeul National de Geologie este inaugurat si deschis oficial pe 10 aprilie 1990.

Primele colectii ale unui muzeu de geologie provizoriu sunt depozitate in anul 1834 la muzeul de la Iasi, la sectiunea de mineralogie si numara peste 200 de piese. La Bucuresti, primele colectii apar la Universitate, unde profesorul Gregoriu Stefanescu a inaugurat in 1867 un prim muzeu geologic. Atunci apar primele colectii Klippstein si de minerale. La inceput, Muzeul de Geologie era compus din 86 de vitrine cu esantioane litologice reprezentative pentru alcatuirea geologica a Romaniei, 28 de vitrine cu materiale paleontologice si 12 vitrine cu minerale si minereuri din cea mai mare parte din Romania, dar si unele aduse din excursii in strainatate.

Muzeul National de Geologie din Bucuresti cuprinde toate ramurile stiintelor geonomice, de la formarea planetelor, a mineralelor, a rocilor, a zacamintelor de substante minerale utile, la tectonica globala, la evolutia vietii pe Pamant si aparitia omului si a interactiunii sale cu Terra. Cladirea adaposteste in cele 22 de sali special amenajate pentru vizitare, un patrimoniu cultural-stiintific reprezentat prin colectii mineralogice, petrografice si paleontologice, recunoscute pe plan international, accesibile specialistilor interesati.

+.+-=-+.+ 112 -+.-+=+-.+- Muzeul National de Geologie este structurat sa cuprinda in cadrul celor 14 expozitii de baza toate ramurile stiintelor geologice, iar exponatele sale sa poata exemplifica domeniile respective: mineralogie, petrografie si zacamintele minerale, paleozoologie si paleobotanica, colectii stiintifice. Cele mai valoroase exponate sunt mineralele descrise pentru prima data in lume pe teritoriul Romaniei, o parte din esantioane reprezentand " flori de mina ", minerale rare din Romania si din lume.

Colectiile Muzeului National de Geologie detin esantioane ale celor mai vechi roc i, de peste 1,9 miliarde de ani sau cele mai vechi urme de viata, de peste 600 milioane de ani din subsolul tarii, cat si cea mai completa colectie de roci si fosile din Romania. La Muzeul de Geologie mai pot fi vazute si resturi fosile de plante si animale, reconstituiri ale unor vertebrate mari descoperite in stratele geologice de pe teritoriul Romaniei sau dinozauri in marime naturala, descoperiti in regiunea Hateg.

In ultimii ani, Muzeul de Geologie a preluat modelul Muzeului Taranului Roman si ofera programe interactive cu publicul, programe publice pentru adulti si copii, proiectii, targuri de pietre pretioase si semipretioase, dar si piese de teatru. Tot in incinta muzeului vei mai gasi si o cafenea, Museo, iar pe timpul verii, gradina adaposteste o terasa racoroasa.

Targul de

In perioada 5 - 8 noiembrie, muzeul organizeaza un targ de Sfintii Mihail si Gavril , o expozitie cu vanzare de bijuterii, cristale si pietre semipretioase. Ai ocazia sa admiri sau sa achizitionezi pietre pretioase precum safire, rubine, smaralde, bijuterii montate pe metale pretioase sau in forma lor naturala.

La expozitie vei mai gasi si flori de mina, elemente de decoratiuni interioare si si de podoaba din minerale si roci: piramide, sfere, obeliscuri, miniaturi de animale, coliere si cercei, inele si bratari, pandantive si brose. Taxa de intrare este de 7 lei integral si 4 lei redus. Expozitia poate fi vizitata intre orele 10.00 – 18.00.

Unde se afla Muzeul de Geologie

Muzeul de Geologie se afla pe soseaua Kiseleff la numarul 2 si se poate vizita intre orele 10.00 – 18.00. Taxa de vizitare este de 7 lei integral si 4 lei redus.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea