De prin lume adunate

#ce vizitam azi #muzeele minovici #vila minovici #vila cu clopotei #arta feudala #muzeu #muzee #bucuresti #baneasa

Ce vizitam azi: Muzeele Minovici

Nordul capitalei si zona Fantanii Miorita adaposteste doua dintre cele mai frumoase opere arhitecturale ale Bucurestiului. Muzeele Minovici, cunoscute si sub numele de Casa cu Cloptotei si Muzeul de arta veche apuseana, sunt unice in peisajul bucurestean si evoca o istorie stralucitoare a uneia dintre cele mai rafinate familii a Bucurestiului de altadata.

Familia Minovici

Istoria familiei Minovici incepe la mijlocul secolului al XIX-lea, atunci cand Bucurestiul devine un centru urban si cultural bine conturat, cu numeroase alternative profesionale. In aceste vremuri, capitala Romaniei era si un centru multietnic, la granita mai multor culturi si locul unde multi straini preferau sa isi deschida afaceri.

Familia Minovici isi are si ea inceputurile pe taramuri romanesti in acele timpuri tulburi. In timpul raboiului ruso-otoman, din anii 1806-1812, un tanar negustor de vite, originar din Macedonia soseste in tara Romaneasca. Numele sau era Stefan Mina, insa in urma politicii de nationalizare, numele de Mina este schimbat in Minovici.

Stefan Minovici ramane in Muntenia, la Craiova, unde se ocupa de negotul sau cu vite. El se casatoreste si are patru fii. Cu timpul, afacerile sale se diversifica si se dedica in exclusivitate comertului cu cereale.

Stefan Minovici si intreaga sa familie se muta la Braila, de unde exportul se efectua mai usor. Din cei patru fii ai sai, Stefan se indeparteaza de latura negustoreasca a familiei. El se casatoreste si se muta la Ramnicu Sarat unde este ales primar. Din cei 13 copii ai sai supravietuiesc noua, sase baieti si trei fete.

Dintre acestia, Mina, Stefan si Nicolae vor duce mai departe numele de Minovici. Mina Minovici a infiintat in 1892, la Bucuresti, prima morga din Europa si tot el este autorul primului tratat complet de medicina legala din regiunea Balcanilor.

Fratele sau, Stefan Minovici a intemeiat Catedra de Chimie Analitica, Asociatia Generala a Corpului Farmaceutic din Romania si Societatea de Chimie din Romania. Nicolae Minovici a infiintat in 1906 prima societate de salvare din Balcani, iar in 1934 a construit primul spital cu serviciu permanent de urgenta din Romania.

Nicolae Minovici a donat catre sfarsitul vietii intreaga sa avere Primariei Bucurestiului. Casa, colectia de arta populara si ferma le-a donat in 1934, iar economiile sale banesti au fost donate asociatiilor care se ocupau de copiii abandonati sau orfani. Un alt membru important al familiei Minovici a fost si Dumitru Minovici. Acesta era fiul Elenei Furnica, sora fratilor Minovici. El a construit intre anii 1940-1941 un muzeu de arta veche feudala.

Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici

Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici este cunoscut si ca Vila Minovici sau vila cu clopotei. Numele de "Vila cu clopotei" vine de la cei 40 de clopotei din sticla colorata din turn, care sunau la fiecare adiere de vant. Vila a fost construita in anul 1905 de arhitectul Cristofi Cerchez, un bun prieten al lui Nicolae Minovici.

Casa seamana cu un conac fortificat din secolul XVIII din Oltenia. Arhitectul Cristofi Cerchez a introdus astfel in Bucurestiul frantuzit stilul artitectural neo-romanesc si a construit prima casa in stil popular romanesc.

Vila are decoratiuni bogate, sculptate in piatra si o placa cu motto-ul proprietarului: "Improbus Labor Omnia Vincit" - Munca tenace invinge orice dificultate. O parte a casei adaposteste si capela, impodobita cu icoane vechi, cu usi pictate si aurite. Vila dispunea si de o gradina imensa, cu oramente din piatra, specifice secolului XIX, realizate de sculptorul german Wilhelm August von Beckev.

Muzeul de Arta Populara "Doctor Nicolae Minovici" adaposteste peste 4000 de obiecte de arta si cultura. Aici se gaseste o colectie impresionanta de costume de port traditional, obiecte din lemn din secolul al XVII-lea si al XVIII-lea, ceramica si icoane de sticla din Ardeal, sute de oua incondeiate din intreaga tara, covoare, tesaturi, scoarte oltenesti cu motive florale si zoomorfe, mobila, instrumente muzicale, obiecte casnice, icoane pictate pe lemn sau sticla.

Vila a fost construita special pentru a adaposti colectia de arta a lui Nicolae Minovici, iar compartimentarea sa a fost determinata de categoriile de exponate. Muzeul Nicolae Minovici este primul muzeu bucurestean de arta populara, construit inaintea Muzeului Taranului Roman, care a fost finalizat in 1941. La Vila cu Clopotei aveau loc conferinte si sesiuni stiintifice.

Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici

Dumitru Minovici avea o afinitate speciala pentru cultura si arta si a fost prieten cu pictorul Marcel Lenoir si cu sculptorul Bourdelle. Casa sa devine primul muzeu creat in totalitate de un particular si daruit statului. Dumitru Minovici a locuit in aceasta cladire si a fost directorul muzeului pana la sfarsitul vietii.

Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici a fost construit intre anii 1939-1941 de arhitectul italian E. Canella in stilul gotic englezesc al perioadelor Tudor si Plantagenet, dupa planurile arhitecturale ale lui Dumitru Minovici.

Cladirea este imprejmuita de un parc in stil englezesc. Muzeul a fost inaugurat in 1945, atunci cand sotii Ligia si Dumitru Minovici au donat casa si colectia de arta Academiei Romane.

Interiorul cladirii este structurat in mai multe incaperi: living-ul, biblioteca, sala de mese, numita si camera toscana, vestibulul decorat cu arme si gravuri cu scene de vanatoare, sala de receptie, dormitoarele si biroul.

Muzeul adapoeste o colectie impresionanta de arme medievale si moderne, vitralii, tapiserii flamande, mobilier, opere ale unor pictori flamanzi, italieni, germani, precum si raritati bibliofile, covoare, goblenuri, gravuri si picturi, portelanuri, sculpturi gotice in lemn, ceramica de Meissen si Delft.

Unde se afla si cand se viziteaza

muzeele minovici se afla pe strada Dr. Nicolae Minovici, la numerele 1 si 3, in cartierul Baneasa , in apropiere de Fantana Miorita. In prezent Muzeul de Arta Populara Nicolae Minovici nu poate fi vizitat, el fiind in proces de restaurare. In schimb, Muzeul de Arta Veche Apuseana Dumitru Minovici se viziteaza de joi pana duminica, intre orele 9 – 17.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea