De prin lume adunate

#ce vizitam azi #casa capsa #bucurestiul de altadata #cofetarie #hotel #lux #bucurestiul interbelic

Ce vizitam azi: Casa Capsa

Locul unde se faceau si se desfaceau guverne, cariere politice si unde scriitori celebri din perioada interbelica au facut istorie, a ramas un simbol al rafinamentului si al elitei romanesti. Casa Capsa este o marca cunoscuta in toata lumea, care mai pastreaza inca atmosfera eleganta a Micului Paris.

Mic istoric al Casei Capsa

Istoria cladirii Casei Capsa incepe in 1830. La aceea vreme Ieronimo Momolo cumpara proprietatile familiei Slatineanu si deschide un , chiar pe locul unde se afla in prezent Casa Capsa. Birtul Casa Slatineanu era cunoscut pentru preparatele italienesti si orientale. Cativa ani mai tarziu, birtul se extinde cu o sala de bal, Sala Slatineanu. Sala era la moda in acea vreme in radul politicienilor si a industriasilor care se intalneau aici pentru unele dintre cele mai fastuoase petreceri.

In anul 1874 Casa Slatineau intra in posesia familiei Capsa care aduc localului apreciere si faima europeana. Dumitru Capsa, un macedonean din orasul Moscopole, ajunge in Bucuresti in urma distrugerii orasului natal de artileria otomana in 1788. El are patru fii, insa doar mezinul, Constantin Capsa a preluat meseria de cofetar a tatalui. Constantin Capsa are si 12 copii, insa doar patru dintre acestia, Vasile, Anton, Constantin si Grigore, duc mai departe meseria tatalui si infiinteaza Casa Capsa.  

In anul 1852, Vasile si Anton Capsa deschid cofetaria "La doi frati, Anton si Vasile Capsa". Cofetaria era situata pe Podul Mogosoaiei, Calea Victoriei de azi, in fostul Han Damari, peste drum de biserica Zlatari. La scurt , cei doi frati isi muta afacerea in Casa Slatineanu. La inceput, dulciurile din cofetarie erau aduse din strainatate. Vasile Capsa aducea de la Viena bomboane fondante, oua de ciocolata si caramele.

In scurt timp , fratii isi dau seama ca mai trebuie si altceva pe langa bunatatile dulci si aduc din strainatate si ambalajele care devin o adevarata moda. Delicatesele sunt insotite acum de bomboniere, cutii de lemn, staniol si panglici. Fratii Capsa sunt si primii cofetari din Romania care au adus pe piata absintul, sau zana verde, asa cum numeau bucurestenii aceasta licoare.

La inceput, dulciurile proveneau din Orient: sarailii, cataifuri, baclavale sau serbeturi. In a doua jumatate a secolului al nouasprezecelea au aparut limonada, prajiturile fine, bomboanele si ciocolata, importate de la Paris.

Cel care avea insa sa duca mai departe faima Casei Capsa este Grigore Capsa. Acesta invata in Franta arta cofetariei, la celebra Casa Boissier si este atat de priceput incat devine singurul strain care poate participa la Expozitia de la Paris, unde dulciurile sale sunt gustate de imparateasa Eugenia.

In anul 1886, Casa Capsa se extinde. Grigore Capsa deschide un hotel si inaugureaza si vestita cafenea. Capsa devine astfel cel mai important punct de intalnire al personalitatilor politice romanesti dar si internationale, al jurnalistilor si artistilor.

Casa Capsa era vizitata si de personalitati din sfera politica intrenationala. Dupa primul razboi mondial , Regele Ferdinand a primit vizita generalului francez Joffre. Cu aceasta ocazie, fratii Capsa au lansat o noua prajitura, din ciocolata, denumita chiar dupa numele generalului.

Era o moda la Casa Capsa, ca atunci cand o personalitate marcanta vizita Romania, fratii sa lanseze o noua prajitura. Este si cazul imparatului Franz Iosef, care a vizitat Romania in 1896. Fratii Capsa au realizat in cinstea sa prajitura "Molles Francois Ioseph, Garnier, des merveilleux, chocolate Francois-Ioseph". In 1897 lanseaza o noua prajiura, "Bombons Theodorini", in cinstea cantaretei Elena Theodorini. Casa Capsa este si prima cofetarie din Romania care a introdus pe piata inghetata.

Lumea buna a Bucurestilor isi da intalnire la Capsa

"La Capsa se discuta politica la fel de mult ca despre bucatarie, patiserie sau amor. Capsa e centrul intregii societati, al celor care fac parte din cele mai diverse cercuri, al adulterurilor secrete, al intrigilor diplomatice si al combinatiilor financiare. Apoi, la ora ceaiului, e randul doamnelor din inalta societate si al atasatilor de ambasade. Ca sa devii scriitor, trebuia sa obtii botezul Capsei, care, fara nici o firma literara, era totusi redactia redactiilor, nodul gordian al trecerii spre nemurire" spunea poetul Virgil Carianopol.

Printre clientii fideli ai cafenelei se numara Dan Barbilian (Ion Barbu), criticul Serban Cioculescu, poetul Vlaicu Barna, scriitorii Liviu Rebreanu, Camil Petrescu, Corneliu Moldovan, Tudor Arghezi, Ionel Teodoreanu sau .

Dupa anul 1930, Casa Capsa devine "Cafeneaua scriitorilor si artistilor", iar Tudor Arghezi onumea "singurul local intelectual de pe Calea Victoriei". Capsistul, cel care frecventa cafeneaua Capsa, era un individ inteligent, iar critica reala se face la Capsa. Casa Capsa era locul unde se faceau si se desfaceau guverne si cariere politice.

Ce se manca la Casa Capsa

"Casa Capsa reprezinta un stil, o traditie, o obisnuinta, o autoritate, un decor, o sala a pasilor pierduti, un monument si o cocarda - asta-i Capsa. Iar tot Bucurestiul isi da acolo intalnire la ora pranzului", spunea Paul Morand despre Casa Capsa.

Daca ai fi trait pe la 1930 si erai un scriitor cunoscut, cu siguranta ca luai masa la Casa Capsa. Lista de bucate era tiparita pe cartonase galbui, cu chenar rosu si scris italic. In meniu gaseai preparate frantuzesti, dar si orientale.

Printre delicatese se numara "Sterlet Poche. Sauce Creme", "Filet a la Broche", "Sauce Bearnaise", "Salade d'Aubergines', "Piments et Tomates", "Pave Tous les Fruits", "Gaufrettes" sau "Corbeilles de Fruits". La capitolul bauturi Casa Capsa se lauda cu unele dintre cele mai rafinate sortimente de cafea, vinuri traditionale romanesti si sampanii aduse de la Paris.

Casa Capsa in prezent

Hotelul Casa Capsa a fost renovat si redeschis in 2003. Toate decorurile hotelului au fost realizate dupa fotografiile de epoca ale Casei Capsa. In prezent are 61 de camere si este cotat la 5 stele. Casa Capsa continua sa se situeze astfel printre cele mai elegante hoteluri din Romania.

Ca si in trecut, hotelul Casa Capsa este destinat artistilor, famiilor instarite, politicienilor si diplomatilor, care se regasesc in atmosfera elevata si aritocratica. Si cofetaria Casei Capsa a ramas un simbol al rafinamentului. In prezent, toate prajiturile sunt facute din ingrediente naturale , conform cu retetele originale.

Oferte pentru tine

  •   2009-07-02
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Sfatul expertului


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii