De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica stavropoleos #biserica #muzeu #unde iesim

Ce vizitam azi: Biserica Stavropoleos

bucuresti . Turistii din alte tari sunt fascinati de aceasta mica capodopera a arhitecturii brancovenesti , un loc cu adevarat special. Chiar daca nu mergi saptamanal la biserica, merita sa iti petreci cateva clipe la Biserica Stavropoleos , admirand picturile si arhitectura.

Mic istoric

 

Biserica Stavropoleos a fost construtia in 1724 de catre arhimandritul Ioanichie, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica este de rit ortodox si a fost construtia in stil brancovenesc. Hramul bisericii este de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, insa este cunoscuta sub numele de Manastirea Stavropoleos. Numele sau vine de la cuvantul grecesc Stauropolis, care inseamna "Orasul Crucii".

Arhimandridul Ioanichie a construit in incinta hanului sau actuala biserica, dar si o manastire. In 1726, Ioanichie a fost ales mitropolit al Stavropolei si exarh al tinutului Caria. Tot de atunci, manastirea pe care a construit-o a fost numita Stavropoleos, dupa numele vechii mitropolii. Din contructiile initiale ale arhimandridului s-a pastrat doar biserica. Hanul si celelalte anexe ale manastirii au fost demolate la sfasitul secolului XIX.

In 1904, arhitectul Ion Mincu incepe lucrarile de restaurare, iar dupa patru ani prezinta autoritatilor planurile pentru ridicarea, alaturi de biserica, a cladirii ce amintea de vechiul han disparut si care va servi drept muzeu. Restaurarea picturii a fost incredintata preotului pictor V. Damian.

Dupa moartea lui Ion Mincu lucrarile sunt continuate de elevul sau arhitectul Al. Zagorit. Intrerupte in timpul razboiului, lucrarile continua sub conducerea profesorului C. Dumitrescu. Pana in anii 1940, biserica ramane doar monument istoric, iar in incinta sa s-au depozitat elemente de arhitectura si pietre funerare de la bisericile demolate in centrul vechi al Bucurestilui. Din anul 2008 biserica redevine manastire, are loc reinfiintarea Manastirii Stavropoleos ca manastire cu obste de monahii.

Colectii de obiecte vechi bisericesti

Pe langa biserica, manastirea Stavropoleos mai cuprinde si o colectie de obiecte de arta religioasa si o biblioteca. In colectia de obiecte de arta vei gasi icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca, icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla.

Colectia  mai contine si un fragment de la o biserica de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilt domnesc cu stema boierilor Mavrocordati si un sfesnic brancovenesc.  Biblioteca din incinta manastirii contine volume de teologie, arta si istorie.

Biblioteca contine si carte veche, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona, carti de cult sau manuscrise muzicale din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea. O bogatie aparte o reprezinta si colectia de documente muzicale religioase. I

n biblioteca exista peste doua sute de carti si manuscrise de muzica bizantina si este cea mai bogata colectie de acest gen din Romania. Aici se gasesc cele mai importante cantari in limba romana, dar si in limba greaca si slava.

Unde se afla Biserica Stavropoleos

Biserica Stavropoleos se afla in centrul istoric al Bucurestiului, in spatele Muzeului National de Istorie, pe strada Stavropoleos, la numarul 4.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea