De prin lume adunate

#evenimente #baba dochia #martisor #primavara

Ce sunt Babele

Inca din copilarie stiam ca in intervalul cuprins intre 1 si 9 martie trebuia sa imi aleg baba. In functie de cum va fi vremea in accea zi, asa imi va fi si norocul in anul respectiv. Mai stiam si ca in acest interval se sarbatoresc zilele Babei Dochia, cea care isi lepada cele noua cojoace in fiecare zi. Iar bunica imi spunea ca intre 1 si 9 martie sa ma imbrac bine, chiar daca afara este cald. Nu se stie cum se poate suci vremea.

Mai multe insa despre semnificatiile acestei perioade si despre Baba Dochia nu am aflat in copilaria mea, insa asteptat nu nerabdare aceste zile. Imi placea sa vad si ce zile si-au ales bunica, mama si sora mea si apoi sa ne distram despre vremea de afara din zilele respective. Acum insa, am aflat mult mai multe lucruri despre Baba Dochia, iar legenda sa este una plina de simboluri si semnificatii mistice.

Luna martie aduce pe langa zilele de 1 si 8 martie, in care se sarbatorim venirea calendaristica a primaverii, si zilele Babei Dochia, sau Babele. Timp de noua zile suntem martorii luptei vesnice dintre bine si rau, iarna si primavara, nou si vechi.

 

Cine a fost Baba Dochia

 

Baba Dochia este o straveche zeitate din mitologia romaneasca. Numele acestei zeitati provine din calendarul bizantin, unde pe data de 1 martie, odata cu venirea primaverii, se sarbatorea Sfanta Evdokia. In jurul acestui personaj mitic s-au tesut numeroase legende, cu semnificatii si simboluri religioase sau sociale.

 

Dochia si Traian

 

Una dintre cele mai frumoase legende despre Baba Dochia spune ca acesta era fiica lui Decebal. Dochia era o fata foartea frumoasa, iar dupa cucerirea Daciei de catre Traian, acesta este vrajit de frumoasa femeie. Indragostit pana peste cap de Dochia, Traian isi doreste sa o ia de nevasta si sa o duca la Roma. Prin gestul sau, imparatul Traian vroia sa ofere un exemplu de urmat si celorlalti romani din Dacia. El ii incuraja astfel sa se uneasca cu femeile dace si sa creeze astfel o noua natiune.

Ingrozita de perspectiva de a parasi patria natala, Dochia fuge de Traian. In fuga sa, Dochia este urmarita de Traian si de trupele acestuia prin munti. Dochia se ascunde printre stancile muntelui Ceahlau, insa este prinsa de Traian. Atunci Dochia ii cere ajutorul zeului Zamolxis, caruia ii cere sa o transforme in stana de piatra. Zamolxis ii asculta rugaciunea si o transforma impreuna cu oile sale in stana de piatra.

 

Dochia - pastorita rebela

 

O alta legenda spune ca Dochia era o pastorita care avea 20 de oi. Ea este transformata in stana de piatra pentru a sfidat intemperiile declansate de zeul Gebeleizis, stapanul stihiilor naturii la daci. Dochia a nesocotit semnele de vreme rea si a plecat cu oile la pascut. Aceasta legenda este similara cu legenda zeitei Niobe, din mitologia traca. Niobe se mandreste cu cei sapte fii si cele sapte fiice ale sal in fata zeitei Hera, care ii omoara mai apoi copii, iar pe ea o transforma in stana de piatra.

 

Baba Dochia cea rea

 

O alta legenda ne-a infatiseaza pe Baba Dochia ca fiind o femeie rea si dusmanoasa care ii pedepseste pe toti cei din jurul sau. Baba Dochia era atat de rea, incat si propriii copii fugeau de acasa. Singurul care ramane alaturi de mama sa este Dragobete. Acesta se casatoreste , insa Baba Dochia nu este de acord cu casatoria fiului si face tot posibilul sa isi izgoneasca nora.

Baba Dochia o supunea pe nora la diverse probe, unele aproape imposibil de realizat. Astfel, intr-o zi friguroasa, Dochia isi trimite nora la rau sa spele un ghem de lana alba pana cand se va face neagra. Biata nora porneste spre rau, insa oricat ar fi spalat ghemul acesta nu se facea negru. La un moment dat, apar Isus si Sfantul Petru care o ajuta de nora sa isi duca sarcina la sfarsit. Cand se intoarce acasa, Baba Dochia, uimita ca nora si-a indeplinit sarcina, o trimite inapoi la rau, de data asta sa faca ghemul de lana alb cum era la inceput.

Pe cand nora se chinuia la rau, Isus si Sfantul Petru apar din nou si in loc sa ii albeasca lana, cei doi ii dau fetei cateva flori si fragi pe care sa i le duca soacrei. Cand Dochia a vazut florile, a uitat de lana fetei si porneste la munte cu oile la pascut, crezand ca a venit primavara. Pe drum, vremea se incalzeste, iar Baba Dochia isi sa jos cele noua cojoace cu care era imbracata. Insa in varful muntelui , vremea se inaspreste, iar Baba Dochia si oile sale au inghetat.

 

Semnificatia Babelor

 

In perioada 1 - 9 martie, in traditia romaneasca se sarbatoresc zilele Babei Dochia. Aceste zile sunt schimbatoare si capricioase precum Baba Dochia. Aceste zile semnifica confruntarea dintre anul vechi si anul nou, dintre iarna si vara, dintre frig si cald, dintre sterilitate si fecunditate.

 

Cum ne alegem Baba

 

In aceste zile exista si obiceiul de a ne alge baba. Fiecare persoana trebuie sa isi aleaga o zi din intervalul 1-9 martie. Modul in care ne alegem baba este variat, insa cei mai multi isi aleg baba in functie de ziua in care sunt nascuti. Daca ziua de nastere este in intervalul 1-9, iti alegi baba respectiva, iar daca ziua ta de nastere este compusa din doua cifre, se face suma celor doua cifre.

De exemplu, daca esti nascut pe data de 14, calculezi 1+4=5. Deci baba ta va fi pe data de 5 martie. In functie de cum va fi vremea in ziua babei nostre, ne este prezis si norocul in anul respectiv. Daca vremea va fi frumoasa, vom fi veseli si norocosi tot anul, iar daca va fi frig,  vom fi tristi si fara noroc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea