De prin lume adunate

#ce citim saptamana asta #lectura #carte #literatura #roman #herta muller #premiul nobel pentru literatura

Ce citim saptamana asta: Herta Muller

Surpriza literara a acestui an a fost castigarea Premiului Nobel pentru Literatura de catre scriitoarea de origine romana, Herta Muller . Scriitoarea a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un peisaj al dezradacinarii, pentru felul in care "concentratia poeziei si franchetea prozei prezinta peisajul celor deposedati de bunuri", potrivit nobelprize.org.

Despre Herta Muller

Herta Muller a surclasat autori consacrati precum Salman Rushdie, Milan Kundera sau Mario Vargas Llosa. Scriitoarea a emigrat in Germania in urma cu 20 de ani si a mai fost propusa pentru Premiul Nobel si in 1999 si 2008. Herta Muller are 56 de ani si s-a nascut in Nitchidorf, in judetul Timis, iar in prezent locuieste in Germania. Opera sa prezinta greutatile vietii din Romania in perioada comunista.

Tatal scriitoarei a fost svab din Banat. Dupa venirea la putere a regimului comunist, a fost expropriat de catre autoritati. Mama scriitoarei a fost deportata in 1945 in Uniunea Sovietica, unde a fost detinuta timp de cinci ani intr-un lagar de munca fortata. In anii studentiei, Herta Muller a facut parte din Grupul de Actiune Banat, format din studenti de etnie germana din Romania, care nu acceptau regimul comunist. In urma refuzului sau de a colabora cu securitatea, Herta Muller a fost concediata si trimisa sa lucreze ca traducatoare intr-o intreprindere muncitoreasca.

Iata mai jos o lista cu cartile Hertei Muller pe care le vei gasi in librariile de la noi:

Animalul Inimii

Romanul Animalul Inimii a fost premiat in 1998 cu prestigiosul International IMPAC Dublin Literary Award. Cartea a fost scrisa in memoria prietenilor Hertei Muller care au fost ucisi in timpul regimului Ceausescu. Cartea poarta amprenta terorii secrete care nu poate fi stearsa din memoria ei. In cartile Hertei Muller, Securitatea nu este doar o institutie represiva, ea imbraca toate aspectele raului uman: de la umilinta si hartuire pana la frica, tortura si moarte.

De aceea, dialogurile ei cu Securitatea nu se limiteaza la obisnuitele anchete care apar de obicei ca trase la indigo in majoritatea cartilor pe aceasta tema. La Herta Muller raul se arata ca o premonitie in fiecare detaliu al lumii inconjuratoare: sunt mesaje secrete in plante, in obiecte, in ritualurile zilei, graiuri ascunse pe care numai ea le stie. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 22, 96 lei.

Este sau nu este Ion

Volumul reuneste poezii scrise de Herta Muller folosind cuvinte decupate din reviste, cu precadere din Plai cu boi: texte vaporoase, suprarealiste, jucause. Este prima carte scrisa in romana a autoarei de la plecarea in 1987 in Germania.

"Herta Muller isi scoate de sub pat, de sub cap, plaiul cu boi, ia forfecuta de unghii si harst taie cuvintele, le pune’n mojar si face colaje, cofraje, montaje, blocuri cu multe etaje in absurdistan unde urmuz e capitan si limba romana se unduieste sub rasfaturi germane ca o cadina", spune Nora Iuga despre cartea Hertei Muller. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 32, 50 lei.

Regele se-nclina si ucide

Volumul Regele se-nclina si ucide, aparut in 2003 in Germania, cuprinde o selectie de noua texte care se constituie intr-un fragmentarium autobiografic. Este vorba de cateva texte literare de o mare forta sugestiva. Ele se refera la perioada traita de Herta Muller in Romania anilor ’70 si ’80, adancind fondul biografic personal in care experienta determinanta o reprezinta cea a totalitarismului.

Reactiile autoarei, tinuta de Securitate sub o observatie stricta, psihologia victimei sub dictatura anilor Ceausescu, producerea sistematica a fricii, alterarea relatiilor dintre oameni, climatul de suspiciune reciproca, toate aceste lucruri sunt descrise de Herta Muller. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 20 de lei.

The Land Of Green Plums si Im Haarknoten wohnt eine Dame (In coc locuieste o dama) sunt alte doua lucrari ale Hertei Muller pe care le vei gasi in librariile din Romania. Pretul lor este 39, respectiv 54 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea