De prin lume adunate

#ce citim saptamana asta #literatura #roman #carte

Ce citim saptamana asta: Fetele rele obtin tot ce vor

Carti pline de mister, femei periculoase si intrigi nebanuite fac senzatie in cele mai noi aparitii literare de pe rafturile din librariile de la noi.

Femeia- oracol de Margaret Atwood

De la adolescenta obeza la femeia supla, de la parul de un rosu aprins la cel castaniu, de la Londra la Toronto, de la relatia cu un conte polonez la un sot rigid, Joan Foster isi traieste multiplele identitati. Decide sa se refugieze intr-un orasel italian pentru a-si face bilantul vietii. Dar, mai intai, ea trebuie sa-si regizeze propria moarte. Cartea se gaseste la editura Leda, la pretul de 45,90 lei.

Vertigo. Lista infinita de Umberto Eco

Antologia reunita in acest volum dovedeste bogatia infinita a enumerarilor din istoria seculara a literaturii, de la Hesiod la Joyce, de la Iezechiel la Gadda. Adesea sunt intocmite doar de dragul insiruirii, al muzicalitatii sau chiar dintr-o placere ametitoare de a reuni elemente lipsite de o legatura specifica, asa cum se intampla in cazul enumerarilor haotice.
Dar aceasta lucrare nu are doar meritul de a dezvalui o forma literara, rar studiata.

Antologia evidentiaza capacitatea artelor figurative de a sugera enumerari nesfarsite, chiar si atunci cand reprezentarea pare strict limitata de rama tabloului. Astfel, cititorul va regasi in aceste pagini o insiruire de imagini care il vor determina sa simta valtoarea infinitului. Cartea se gaseste la editura Rao, la pretulde 149,90 de lei.

Fetele rele obtin tot ce vor, fetele bune nu pierd nimic de Ute Ehrhardt

"In multe privinte exista un avans al femeilor. De la aparitia cartii „Fetele bune ajung in rai, cele rele oriunde vor”, m-a frapat intr-o masura si mai mare faptul ca nici femeile puternice nu s-au familiarizat inca prea bine cu gandul ca, in multe domenii, ele sunt mai bune. Scopul meu este acela de a privi cat mai obiectiv posibil aceste avantaje ale femeii si de a arata cum pot fi ele puse in valoare.

Noi am cedat prea multa vreme: Acolo unde barbatii se bat cu pumnul in piept, ei nimeresc adesea niste femei cu respectul de sine stirbit. Chiar cand dispun de niste posibilitati mai modeste, femeile competente le fac concurenta barbatilor. Numai femeia care isi cunoaste atuurile, care sansa de a le opune rezistenta. Numai asa ea va ramane, intr-un mod firesc si constient de sine, pe pozitia ei. Nu vreau sa fac aici o delimitare intre femeie si barbat , cu atat mai putin, sa ma intreb care din ei doi este omul mai bun sau mai rau. Intentia mea este aceea de a le face pe femei sa simta ce capacitati zac in ele si ce posibilitati au, fiindca atunci ele isi vor folosi talentele, vor avea succes si chef de viata. Era cuminteniei s-a incheiat", spune Ute Erhardt despre cartea sa. Volumul se gaseste la editura Nemira, la pretul de 24,90 de lei.

Dolores Claiborne de Stephen King

Romanul lui Stephen King a fost ecranizat in 1995, cu Kathy Bates si Jennifer Jason Leigh in rolurile principale. Locuitorii din Little Tall Island au asteptat treizeci de ani sa afle ce s-a intamplat in acea zi intunecata de iulie, ziua eclipsei totale de soare, cand sotul lui Dolores Claiborne a murit. Dar politia doreste sa afle ce s-a intamplat ieri, cand Vera Donovan, batrana senila dar foarte bogata pe care o ingrijea, a murit in conditii suspecte.

Tinuta in interogatoriu o noapte intreaga, Dolores marturiseste: "Tot ce-am facut a fost din dragoste". Dolores Claiborne este unul dintre cele mai bune romane scrise de King. Este o imersiune nebuneasca in abisul unei minti criminale. Cartea se gaseste la editura Nemira, la pretul de 49,90 lei.

Zapada de primavara de Yukio Mishima

Romanul a fost ecranizat in 2005 in regia lui Isao Yukisada. In vreme ce in Europa la Belle Epoque isi traieste crepusculul, in lumea inchisa a vechii aristocratii japoneze patrund pentru prima oara provinciali neimpovarati de traditie, pretendenti redutabili la puterea politica si sociala. Din randul noii elite face parte Kiyoaki, un tanar de o delicatete exacerbata, educat in spiritul elegantei si rafinamentului vremurilor de demult.

Prins fara voia sa in lupta dintre vechi si nou, precum si in mrejele unei iubiri mistuitoare pentru frumoasa aristocrata Satoko, tanarul hotaraste sa-si traiasca sentimentele in surdina si sa nu le incredinteze nici macar jurnalului in care isi noteaza visele bizare ce-i bantuie somnul.

Coplesit de personalitatea indescifrabila a fetei, Kiyoaki sufera in tacere, iar durerea lui atinge paroxismul atunci cand un print din familia imperiala ii cere mana lui Satoko. Sfidand legile statului si refuzand sa se supuna cutumelor sociale rigide, cei doi aleg, in ciuda sortilor potrivnici, sa-si traiasca neingraditi pasiunea. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 35 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea