De prin lume adunate

#carte #literatura #jonathan littell

Binevoitoarele, carte de inceput de secol XXI

Numita prima mare carte a inceputului de secol XXI, Binevoitoarele are in centru confesiunea unui fost ofiter SS, Max Aue, un intelectual rafinat devenit un technician al ororii, care descrie atrocitatile la care a luat parte pe Frontul de Est. Binevoitoarele, de Jonathan Littell, este un roman devastator despre radacinile Raului.

Despre carte

Fostul ofiter SS. Max Aue descrie atrocitatile la care a fost martor pe Frontul de Est. Misiunea, la care participa cateodata activ, reprezinta „curatarea“ de populatia evreiasca a teritoriilor ocupate, precum si diverse sarcini de asigurare a securitatii in spatele frontului, rezultatul fiind un masacru generalizat si lipsit de ratiune.

Nascut dintr-un tata german si o mama frantuzoaica, indragostit in adolescenta de sora lui geamana – relatie descoperita de parinti, care ii separa pe cei doi, trimitandu-i la internate catolice diferite – Aue este obsedat de dragostea fata de sora lui, iubire ce-l impinge catre homosexualitate, dar devine un invertit discret, care nu se ataseaza de nici unul dintre parteneri. Prin ochii lui, putem vedea intreaga oroare a masinariei totalitare naziste, dramatismul confruntarii dintre doua lumi, descoperind portrete umane fascinante.

Niciodata in istoria recenta a literaturii franceze un scriitor debutant n-a dat dovada de  o asemenea ambitie a discursului, de o asemenea maiestrie a scriiturii si meticulozitate in redarea detaliului istoric , de o asemenea  seninatate in a-ti transmite groaza. 

El spune ca a imprumutat de la Kafka ideea de a judeca absurdul si infamia. A ales sa scrie romanul direct in limba franceza pentru ca este limba culturii sale si a celor doi maestri ai sai, Flaubert, pentru fresca lui historica, si Stendhal, pentru modul de redare a temei. Doi clasici carora le va urma.

De fapt, as fi putut la fel de bine sa nu scriu. La urma urmei, nu este o obligatie. De la razboi, am ramas un om discret. Slava Domnului, nu a fost niciodata nevoie sa-mi scriu memoriile ca sa ma justific, fiindca nu am nimic de justificat, si nici ca sa castig bani , caci imi castig destul de bine traiul asa. (...) Nu regret nimic: mi-am facut treaba, asta-i tot.

Cat priveste chestiunile mele de familie, pe care poate ca le voi povesti, nu ma privesc decat pe mine; in ce priveste restul, spre sfarsit, fara discutie ca am cam fortat limita, dar nu mai eram chiar eu insumi, nu mai stiam ce sa fac, de altfel totul in jur se rasturna, nu am fost singurul care-si va fi pierdut capul, trebuie sa recunoasteti. (...)

In pofida cusururilor mele, si au fost nenumarate, am ramas unul dintre cei care cred ca singurele lucruri absolut necesare vietii omenesti sunt aerul, mancatul, bautul si excretia, cat si cautarea adevarului. Restul este facultativ .

Despre jonathan littell

Jonathan Littell, scriitor american de origine evreiasca, s-a nascut la New York in 1967, dar si-a petrecut copilaria si o mare parte a vietii in Franta. A lucrat multi ani in cadrul organizatiei umanitare Action contre la Faim in Bosnia - Hertegovina, Cecenia si Republica Democrata Congo. In prezent locuieste la Barcelona impreuna cu sotia si cei doi copii ai sai.

Pentru a crea Binevoitoarele, prima sa opera literara, autorul a muncit timp de cinci ani. Indragostit de Geoges Bataille, Samuel Beckett, Lermontov si Faulkner, Littell a declarat ca a inceput sa scrie romanul dupa ce a vazut o fotografie a Zoiei Kosmodemianskaia.

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Rao , la pretul de 65 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea