De prin lume adunate

#carte #roman #sawako ariyoshi #dansatoarea de kabuki #humanitas #japonia

Dansatoarea de Kabuki de Sawako Ariyoshi

Stralucita scriitoare a Japoniei postbelice, Sawako Ariyoshi reinvie povestea adevarata a dansatoarei Okuni din Izumo, creatoarea teatrului Kabuki.

La cumpana dintre secolele al XVI-lea si al XVII-lea, in Japonia zguduita de razboaie civile si lupte dinastice, secatuita de campanii militare dezastruoase si de calamitati, sufletele tanjesc dupa frumos. Spectacolele artistilor ambulanti aduc culoare pe strazile oraselor impovarate de dari si pustiite de molime. Imbinand ritmurile dansurilor sacre din templele nipone cu muzica vie cantata de oamenii de rand, care isi exprima neingradit pasiunile, Okuni devine prima dansatoare de Kabuki.

In Japonia secolului al XVI-lea, sa fii kabuki ("destrabalata") insemna sa sfidezi conventiile, sa imbratisezi noul (si moda "barbara" adusa de occidentali). Asa i se va spune si lui Okuni, fata de la tara al carei viitor nu prevedea nimic spectaculos, dar care iti afla vocatia in dans.

Dansul o va purta spre Kyoto si Edo, dansul ii va deschide drumul spre inima barbatilor, spre palatele samurailor si ale concubinelor imperiale. Insa pe frumoasa Okuni nu o atrage stralucirea aristocratiei. Pentru ea, arta spectacolului se imbogateste in strada, unde viata freamata neingradita.

Aici, in fata oamenilor de rand, printre jongleri, muzicanti si femei usoare, daruieste tot ce are mai bun, aici prind viata, din iubirile, dezamagirile si sperantele artistilor, personajele pe care le interpreteaza, aici ia nastere teatrul Kabuki, arta inovatoare ce rupe legatura cu rigidul No.

Pornind de la povestea adevarata a lui Okuni, Sawako Ariyoshi reuseste sa dea viata unei figuri legendare a Tarii Soarelui Rasare intr-un roman emotionant, in acelasi timp poveste de dragoste si evocare a unei epoci glorioase si sangeroase din istoria Japoniei.

Ce spun criticii

"Sawako Ariyoshi este una dintre cele mai valoroase voci literare ale Japoniei postbelice." J. Thomas Rimer

"Viata lui Okuni, evocata cu atata sensibilitate de Sawako Ariyoshi, reprezinta un punct de cotitura al rafinatei arte dramatice nipone." Library Journal

"Romanul lui Ariyoshi o repune in drepturi pe legendara Okuni din Izumo, ale carei merite artistice au fost trecute sub tacere timp de cateva secole intr-o societate dominata de barbati." World Literature Today

Cine este Sawako Ariyoshi 

Una dintre cele mai importante figuri ale literaturii japoneze postbelice, autoare de romane, povestiri, piese de teatru si scenarii de film si televiziune, Sawako Ariyoshi (1931-1984) s-a nascut in orasul Wakayama. Isi petrece o parte din copilarie in Java. In 1949 isi incepe la Tokio studiile de literatura si arta dramatica, pe care le finalizeaza in 1952.

Dupa absolvire, lucreaza in presa si incepe sa se afirme ca scriitoare. Debuteaza in 1956 cu povestirea Balada, nominalizata in acelasi an la cea mai prestigioasa distinctie literara japoneza, Premiul Akutagawa. In 1959 beneficiaza de o bursa Rockefeller si studiaza teatrul la Sara Lawrence College din New York. Acesta este si anul in care se impune ca romanciera, prin Raul Ki, primul volum al unei trilogii din care mai fac parte Raul Arita (1963) si Raul Hidaka (1965).

Romanul Sotia doctorului apare in 1966 si este considerat, alaturi de romanul istoric dansatoarea de kabuki (1969), cea mai stralucita marturie a talentului literar al lui Sawako Ariyoshi.

In anii ’70 autoarea publica in acelasi ritm sustinut romane, printre care In amurgul vietii (1972) si Printesa Kazu (1978).

In 1979 Sawako Ariyoshi primeste prestigiosul Premiu Mainichi. Piesele sale de teatru sunt jucate in intreaga lume, iar multe dintre romanele ei au fost adaptate pentru scena si au fost ecranizate. Serialul japonez de televiziune Dansatoarea de Kabuki ( Izumo no Okuni, 2006) s-a bucurat de un succes  rasunator.

In colectia Raftul Denisei a aparut romanul Sotia doctorului.

Aceasta carte este publicata de editura Humanitas. Daca doriti sa o comandati, dati click aici .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea