De prin lume adunate

#soljenitin #gulag #comunism #rusia #mihail gorbaciov

A se citi Soljenitin

O parte dintre specialisti este de parere ca majoritatea scriitorilor/poetilor/artistilor devin celebri abia dupa ce mor.

Nu este si cazul lui Aleksandr Soljenitin al carui nume se leaga de un protest continuu impotriva comunismului practicat in Uniunea Sovietica a secolului trecut. El este primul care a avut curajul sa vorbeasca despre lagarele comuniste sau despre oprimarile la care erau supusi cetatenii rusi.

Cuvantul gulag poarta marca Soljenitin. De obicei folosit pentru a desemna lagarele rusesti, cuvantul a fost folosit pentru prima data de scriitor in romanul lui intitulat Arhipelagul Gulag.

Aceasta a fost metafora pe care rusul a folosit-o pentru a sintetiza anii in care a fost prizioner pe campurile de concentrare din fosta URSS. Gulag este, de fapt, abrevierea pentru Glavnoie Upravlenie Laguerei tradus in romaneste ca Directia Principala a Lagarelor.

Noua pentru Romania

In aproape toate cele 30 de romane publicate de autor se vorbeste despre comunism. Vesticii au fost atat de impresionati de personajele lui Soljenitin astfel incat i-au dat premiul Nobel in 1970, insa cartea care l-a facut celebru ramane Arhipelagul Gulag publicata in 1973, in Franta. Un an mai tarziu, Soljenitin este expulzat din Rusia si va fi obligat sa traiasca in Europa de Vest si in Statele Unite. In total douazeci de ani de exil.

O data cu venirea lui Mihail Gorbaciov la conducerea Rusiei, moment care a coincis si cu impacarea fostei URSS cu Europa, Soljenitin se transforma din tradator in erou national. Arhipelagul Gulag apare si in ruseste in 1990, iar numeroase dintre celelalte carti ale sale incep sa fie traduse in mai multe limbi.

Nu doar rusii au fost conservatori si retinuti in ceea ce il priveste pe Soljenitin, romanii putandu-se bucura de romanele lui abia dupa Revolutie cand in 1991 s-a tradus O zi din viata lui Ivan Denisovici. Au trecut sapte ani pana la a doua traducere dupa rus, si anume traducerea romanului Arhipelagului Gulag.

Unde il gasesti pe Soljenitin

Astazi, in limba romana, exista traduse noua dintre romanele autorului care a murit duminica trecuta la varsta de 89 de ani.

Aceste titluri le poti gasi la Humanitas(O zi din viata lui Ivan Denisovici, Voi scuipa pe mormintele voastre, Ca bobul intre pietrele de moara, Rusia sub avalansa, Vitelul si stejarul) sau la editura Univers (Arhipelagul Gulag, Doua secole impreuna, Evreii si rusii in epoca sovietica: 1917-1972).

Pentru a citi Pavilionul Cancerosilor trebuie sa cauti in anticariate editia din 1997 a editurii Albastros.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea