De prin lume adunate

#expozitii #ce vizitam azi #curtea veche #medieval #bucurestiul vechi #bucuresti

Ce vizitam azi: Curtea Veche din Bucuresti

Curtea Veche a fost prima curte domneasca din Bucuresti si era formata dintr-un palat, o biserica, cancelarii domnesti si gradini impresionante. In prezent, Curtea Veche este un muzeu in aer liber unde se organizeaza festivaluri si targuri de arta medievala, concerte si piese de teatru. 

curtea domneasca se intindea pe suprafata cuprinsa astazi intre strazile Halelor, Selari, Lipscani, Baratiei si Calea Mosilor. De-a lungul timpului, Bucurestul a suferit insa modificari urbanistice majore si vechea curte nu mai corespunde acum cu descrierile vechi. Accesul in curtea domneasca se facea prin doua porti opuse. Prima poarta era amplasata la intersectia strazilor Smardan cu Halelor si a avut mai multe denumiri: Poarta de Sus, Turnul despre Nemti si Clopotnita Domneasca. A doua poarta era situata in locul in care porneste strada Mosilor si era denumita Poarta de Jos.

In secolul al XVI-lea, domnitorul Mircea Ciobanul angajeaza mesteri pentru refacerea curtii domnesti, care redevine in scurt timp atractia orasului. Intreaga activitatea a capitalei se desfasoara in jurul curtii domnesti. Din 1649 Bucurestiul devine capitala tarii, iar in timpul domniilor lui Matei Basarab si a lui Constantin Brancoveanu, curtea domneasca capata o  deosebita stralucire si importanta. Constantin Brancoveanu construieste "casa mare", o resedinta a doamnei, odai de zid pentru garda, baia domneasca si numeroase gradini, care fac deliciul vizitatorilor straini.

De-a lungul timpului cetatea domneasca a suferit numeroase schimbari si a fost distrusa in repetate randuri de incendii, cutremure si atacuri ale otomanilor. Atunci cand Alexandru Ipsilanti ajunge la domnia Tarii Romanesti el este nevoit sa isi mute resedinta. Curtea Domneasca ajunge de nelocuit si domnitorul ordona construirea unei noi cetatii, pe Dealul Spirii.

Dupa construirea acesteia, cladirile vechii curti, ajunse in stare de ruina, au fost cunoscute sub numele de Curtea Veche.

In prezent, complexul arhitectural Curtea Veche este in restaurare. Cladirile care mai amintesc de frumusetea si dezvoltarea vecheii cetati a Bucurestilor sunt cele care o imprejmuiesc: Hanul lui Manuc si Parohia Sfantul Anton, construita in 1545 de voievodul Mircea Ciobanul.

Unde se afla si cand putem vizita Curtea Veche

Curtea Veche se afla pe strada Franceza, la numerele 25-31, in zona Unirii. In prezent, Curtea Vechea are statut de muzeu in aer liber. Muzeul Curtea Veche a foat inaugurat in 1972 si reprezinta o amenajare originala a vestigiilor resedintelor domnesti din secolele XVI-XIX. Si acum se mai pot vedea fundatiile cetatii din secolul XIV si zidurile din piatra ale cetatii Bucurestilor. Muzeul este deschis de marti pana duminica, intre orele 10-15, ziua de luni fiind inchisa. Intrarea este libera.

Ce evenimente au loc la Curtea Veche

De-a lungul timpului, Cetatea Veche a fost loc de desfasurare a numeroase evenimente culturale : lansari de carte , expozitii de pictura, fotografie sau gravura si concerte de muzica clasica si medievala, spectacole de teatru, scenete si animatie pentru copii, Comedia dell’arte, teatru de papusi, ateliere de confectionare de papusi traditionale, spectacole folclorice si dansuri traditionale. Cele mai importante evenimente care au gravitat in jurul acestui edificiu vechi au fost festivalul D'ale Bucurestilor, Serile de arta medievala Craii de la Curtea Veche si numeroase targuri cu produse traditionale romanesti si handmade.

Daca vreti sa retraiti o parte din farmecul Bucurestiului medieval, in perioada 13-15 martie 2009, la Curtea Veche are loc o expozitie de produse handmade. In cadrul expozitiei pot fi admirate produse create manual, care au fost inspirate din aceasta perioada: bijuterii, haine, accesorii vestimentare, decoratiuni, precum si o expozitie de fotografii ale vechiului Bucuresti. Mai multe detalii despre aceasta expozitie gasiti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea