De prin lume adunate

#carti Tolkien #ziua citirii cartilor lui tolkien #biblioteca #lectura #tolkien

25 martie – Ziua citirii cartilor lui J. R. R. Tolkien! 6 carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca

Pe 25 martie este Ziua citirii cartilor lui J. R. R. Tolkien. Sarbatorita la nivel international, acesta zi este dedicata operelor autorului lui John Ronald Reuel Tolkien, care au avut si continua sa aiba un succes rasunator in intreaga lume.

John Ronald Reuel Tolkien s-a nascut la 3 ianuarie 1892. De-a lungul vietii a scris numeroase opere, cele mai cunoscute fiind trilogia Stapanul Inelelor si Hobbitul, carti dupa care s-au realizat ecranizari de succes. Operele lui J. R. R. Tolkien au fost traduse in peste 40 de limbi si au avut vanzari de milioane de exemplare in intreaga lume. J.R.R. Tolkien a murit in 1973, la varsta de 81 de ani, insa a lasat lumii o mostenire uriasa prin care va trai pentru totdeauna in inimile celor care-i apreciaza operele.

Si pentru ca o asemenea zi merita sarbatorita, Libris.ro, a alcatuit un top al celor mai apreciate carti ale lui Tolkien, care nu trebuie sa-ti lipseasca din biblioteca.

1. Hobbitul

Cartea Hobbitul este una dintre cele mai apreciate carti ale lui Tolkien. Este totodata si prima carte pe care copiii o pot citi incepand cu varsta de 9-10 ani. Aceasta spune povestea lui Bilbo Baggins, un hobbit care se bucura de o viata confortabila, lipsita de griji si care arareori face drumuri mai lungi decat cele pana in camara lui. Asta pana intr-o zi cand viata calma a hobbitului este deranjata de aparitia vrajitorului Gandalf si a treisprezece gnomi. Acestia vor sa-l ia cu ei intr-o aventura "intr-acolo si din nou inapoi", caci au un plan cum sa fure comoara lui Smaug, un dragon urias si extrem de periculos. incepand din acea zi peripetiile se tin lant iar Bilbo Baggins pleaca in aventura vietii lui.

2. Trilogia Stapanul Inelelor

Trilogia Stapanul Inelelor cuprinde: “Fratia Inelului”, “Cele doua turnuri” si “intoarcerea regelui“. Celebra trilogie a lui J.R.R. Tolkien continua povestea inceputa de autor in “Hobbitul”. Frodo, nepotul lui Bilbo Baggins, se vede nevoit sa plece intr-o calatorie periculoasa cu scopul de a distruge unul dintre inelele care ii dau putere lui Sauron, Seniorul intunecimii, inel care a fost gasit in Hobbitul de Bilbo. Frodo va fi insotit de reprezentantii celor mai importante semintii in aventurile sale intr-o trilogie pe care o vei citi cu sufletul la gura.

3. Silmarillion

Silmarillion, o alta capodopera a lui J.R.R. Tolkien este o ingemanare uluitoare de mit si epos, care premerge trilogia Stapanul Inelelor. Aceasta este istorisirea razvratirii elfilor, faurarii inelelor puterii, impotriva stapanului intunericului, Morgoth, si a razboiului crunt care a insangerat primul ev al Pamantului de Mijloc. in Silmarillion este redata istoria antica a Pamantului de Mijloc, mitologia aparitiei lui si a popoarelor care-l locuiesc.

4. Copiii lui Hurin

Ca o continuare a seriei Stapanul Inelelor, Copiii lui Hurin spune povestea lui Hurin si a copiilor acestuia. O poveste complexa atat in privinta personajelor, cat si a evenimentelor si intrigilor. Aceasta devine principala poveste a Pamantului de Mijloc, dupa Stapanul Inelelor, in care viata si moartea lui Turin sunt descrise cu o forta convingatoare si un ritm presant rar intalnite in cazul altor popoare ale Pamantului de Mijlocul.

5. Povesti neterminate

Povesti neterminate este o culegere de naratiuni care se intind in timp de la zilele de odinioara ale Pamantului de Mijloc pana la sfarsitul Razboiului Inelului si cuprind istorii despre Gandalf si intalnirea gnomilor cu hobbitii in fundatura, despre Ulmo, Domnul Marii si aparitia sa in fata lui Tuor, despre lungile evuri ale Numenorului inaintea scufundarii in mare si tot ce se stie despre cei cinci vrajitori. Volumul a fost editat de Christopher Tolkien, care a adaugat note si comentarii ce plaseaza fiecare poveste in contextul operei tatalui sau.

6. Legenda lui Sigurd si a lui Gudrun

“Cred ca am uitat undeva un lung poem nepublicat intitulat Volsungakvida en nyja scris in strofe fornyroislag de 8 versuri, in engleza: o incercare de a organiza materialul Edda care are de-a face cu Sigurd si Gunnar.”, spune J.R.R. Tolkien despre Legenda lui Sigurd si a lui Gudrun, potrivit Libris.ro.

In perioada 1920-1930 inainte de a scrie Hobbitul si trilogia Stapanul Inelelor, J.R.R. Tolkien a scris propria versiune a celebrelor legende nordice. Aceste poeme au titlurile “Volsungakvida en nyja”, “Noul Cant al Volsungilor”, si “Gudrunarkvida en nyja”, “Noul Cant al lui Gudrun”. Sunt poeme elaborate si indeaproape modelate ca maniera metrica de canturile „Eddaice“, prezentate sub forma de texte simple, fara vreo interferenta editoriala. Poemul reia povestea legendarului erou Sigurd si a caderii Nibelungilor, oferindu-ne acces direct la imaginarul nordic. Este o carte pe care orice iubitor al operelor lui Tolkien trebuie sa o aiba in biblioteca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea