Muzica

#top 10 #melodii #oldies

Top 10 melodii oldies

Termenul de oldies a intrat deja de mult timp in vocabularul curent si desemneaza hit-urile la moda in anii '50 – '60. 

Desi au trecut zeci de ani de cand melodii ca "Pretty Woman", " " sau "Oh Carol" erau pe val, exista inca multi care asculta aceste cantece si in ziua de azi. Va propun in cele ce urmeaza un top 10 al celor mai frumoase si faimoase piese oldies ale tuturor timpurilor.

Stand by Me ” - Ben E. King

Initial, Ben E. King compusese “Stand By Me” pentru duo-ul american The Drifters. Cei de la The Drifters au decis sa nu mai inregistreze piesa. Ben E. King nu a abandonat-o, ci a inregistrat-o el, “Stand By Me” devenind una dintre cele mai difuzate piese ale secolului trecut.



“ ” - The Platters

Only You a fost inregistrata in 1954, insa varianta originala nu a avut succesul scontat. De-abia in varianta reinregistrata in 1955 piesa a avut parte de un succes fantastic .  Melodia a stat timp de 7 saptamani pe cea mai inalta pozitie a topurilor de R&B din SUA.



 “Oh Pretty Woman” - Roy Orbinson

Cand pronunti numele Roy Orbinson, imediat il asociezi cu hitul “Oh Pretty Woman”.  Melodia a fost compusa de Orbinson in 1964, muza inspiratoare a cantaretului fiind chiar sotia sa, Claudette.



 “Oh! Carol” - Neil Sedaka

Tot o femeie l-a inspirat si pe Neil Sedaka in 1958, anul in care a compus “Oh! Carol”.  Melodia a fost scrisa pentru Carol Klein, iubita lui Sedaka, cea care ulterior i-a devenit sotie. Mai in gluma, mai in serios, Carol i-a dat oferit sotului un raspuns muzical pe masura, inregistrand in 1963 o replica la “Oh! Carol” intitulata “Oh Neil”.



“When a Man Loves a Woman” - Percy Sledge

Un clasic al genului soul, cantecul “When a Man Loves A Woman” este un rezultat al hazardului. Inainte de a intra in studio-ul de inregistrari, piesa nu avea nici titlu si nici versuri. Cand a venit momentul sa fie inregistrata partea de voci, Sledge a improvizat ceva pe moment. Prestatia sa a fost atat de convingatoare, incat piesa a fost inregistrata asa.



“Without You” - Harry Nilsson

Sfasietoarea balada semnata de Pete Ham si Tom Evans, membri ai grupului rock britanic Badfinger, a fost inregistrata in varianta originala de Harry Nilsson in 1971. Melodia pe care Paul McCartney o considera “cel mai criminal cantec al tutoror timpurilor” a fost imprimata pana in prezent de peste 180 de artisti, una dintre cele mai bune variante fiind cea a lui Mariah Carey din 1994.



“What A Wonderful World” - Louis Armstrong

“What a Wonderful World”  nu a fost initial un hit in SUA, unde s-a vandut in doar 1000 de exemplare (de vina fiind si casa de discuri ABC Records, care nu a gustat deloc cantecul si prin urmare nu l-a promovat). In schimb, in Marea Britanie a devenit number one, fiind cel mai bine vandut single al anului 1968.



“All I Have to Do Is Dream” - The Everly Brothers

Melodia compusa de Felice si Boudleaux Bryant  1958 a devenit celebra datorita celor de la The Everly Brothers.  O piesa despre somn si vise nu putea trece neobservata pe langa producatorii de film. “All I Have to Do Is Dream” apare pe genericul de final al remake-ului “Cosmar pe Strada Elm”, pelicula al carui protagonist este Freddy Krueger,  faimosul criminal care isi ucide victimele in vis.



“Diana” -

In  1957, la doar 17 ani, Paul Anka devenea idolul multor adolescenti gratie piesei “Diana”.  Single-ul s-a vandut in peste 9 milioane de exemplare. De-a lungul carierei, Paul Anka a cat a putut de bine succesul piesei, reimprimand-o in mai multe variante, una dintre ele fiind cu versuri in limba italiana.



“Unchained Melody” - The

“Unchained Melody” este unul dintre cele mai sensibile cantece inregistrate vreodata. Peste 500 de artisti/trupe au ales sa preia aceasta melodia si sa o interpreteze asa cum au considerat de cuviinta, printre ei numarandu-se Elvis Presley, Cyndi Lauper si Roy Orbinson. “Unchained Melody” este piesa pe pe fundalul careia se desfasoara cea mai frumoasa scena de dragoste din “Ghost”, pelicula in care joaca Patrick Swayze si Demi Moore.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea