Muzica

#trupe #artisti #r&b #alte-genuri #rock #pop #muzica

Solo sau in grup...cum e mai bine?

Pentru foarte multi artisti, decizia de a urma o cariera solo presupune o serie de riscuri pe care doresc sa si-o asume doar intr-un moment de inconstienta sau din prea multa incredere de sine. Multi, in urma acestei decizii ajung din lumina reflectoarelor in santul intunecat al celor cu „no name, no fame”. Insa, cativa dintre ei chiar reusesc. Ba mai mult de atat, au un succes mai mare in formula solo decat pe vremea cand imbratisau spiritul de echipa.
 
Astfel, multi cantareti internationali si-au luat bocceluta si au plecat atunci cand au observat ca un grup scartaie si sta sa se destrama. Iata cateva exemple de staruri/cantareti/vedete care au atins faima mondiala chiar si pe cont propriu.

Ozzy Osbourne

Black SabbathEste adevarat ca Ozzy Osbourne a infiintat trupa Black Sabbath . Dar asta se intampla prin anii `60. Intre timp, Ozzy a renuntat sau mai degraba a fost dat afara din celebrul grup de heavy metal si, de voie, de nevoie, s-a apucat sa-si cladeasca cariera solo. Si a cladit-o, si a castigat si multe premii, multe discuri de platina si un festival de heavy metal cu numele lui, Ozzfest. Astfel, simpaticul batranel cu negru pe la ochi a dovedit ca se poate si singur si a devenit o legenda atat a rock-ului abraziv, cat si a unui reality-show de succes, „The Osbournes”.

Bjork

SugarcubesDaca de Black Sabbath am mai auzit, de formatia The Sugarcubs din care a facut parte excentrica artista solo Bjork, nici ca as fi avut vreo idee. Dar se pare ca a existat aceasta trupa de origine islandeza si Bjork a fost membra activa a ei. De altfel, The Sugarcubes a a devenit o trupa de rasunet international pe la sfarsitul anilor `80, odata cu prestatia live din emisiunea U2 Zoo Tv Tour.

Chiar daca s-a bucurat de succes insa, formatia s-a destramat, iar ruptura care a venit a scos-o din anonimat pe Bjork. De-a lungul carierei sale solo, artista a reusit sa transforme muzica bratty pixie punk intr-un pop suculent si dement in acelasi timp. Precum un adevarat cameleon in materie de imagine si sound, Bjork s-a transformat intr-una dintre cele mai bune artiste solo ale anilor `90.

Michael Jackson

Jackson 5Este adevarat ca Regele Pop-ului si-a batatorit bine calea de acces spre culmile succesului inca de pe vremea grupului Jackson 5. Alaturi de fratii sai, megastarul si-a facut ucenicia in campul muzicii inca de la sfarsitul anilor `60. Cand a devenit insa artist solo, Michael Jackson a dobandit suprematia mondiala. Se pare ca au folosit la ceva curelele alea cu care ii altoia tiranicul tata Joe pe micutii Jackson.

Gwen Stefani

No DoubtFara indoiala, No Doubt a reprezentat rampa de lansare pentru Gwen Stefani in mediul muzical. Prin anii `90, odata cu mega-hitul „Don`t Speak”, trupa No Doubt si-a asigurat succesul pe piata ska punk-ului. Insa popularitatea grupului a scazut odata cu lansarea celui de-al patrulea album intitulat Return of Saturn in anul 2000.

Gwen a simtit lucrul acesta si in 2004 si-a deschis aripile si a zburat singura spre o cariera solo. Debutul artistei a fost mai mult decat spectaculos de urmarit, scotand in evidenta farmecul si feminitatea de necontestat a artistei.

Stefani
a ramas prietena insa cu ceilalti membri ai trupei No Doubt si, de ceva timp, tot circula zvonul relansarii lor ca trupa. Deocamdata nu s-a concretizat nimic.

Beyonce

Destiny`s ChildBeyonce Knowles a ajuns celebra datorita grupului Destiny`s Child , formatia de fete cu cele mai multe vanzari din istorie. Ca solista a trupei, frumoasa mulatra si-a dat seama de propriul potential si a luat decizia de a sfida si singura lumina reflectoarelor. Dupa zeci de milioane de albume vandute in intreaga lume si multe premii, Beyonce este astazi una dintre cele mai apreciate cantarete de pop si r&b.

Destiny`s Child n-a supravietuit, desi mult timp si-a lasat fanii sa urle din toti rarunchii „I`m a surviver / I`m gonna make it / I will survive / Keep on survivin'” si s-a destramat definitiv prin 2002, anul in care Beyonce a debutat ca artista solo.

George Michael

WhamGeorge Michael a facut senzatie cu trupa pop Wham prin anii `80. Pana la urma cine nu ofteaza nostalgic pe acordurile lui „Careless Whisper”? Artistul nu s-a oprit aici, fiind convins ca poate smulge si mai multe oftaturi feminine in varianta solo, asa ca s-a indreptat catre aceasta cale. A parasit trupa Wham in 1987 si de un deceniu incoace tot smulge oftaturi peste oftaturi prin trilurile sale suave. Bravo lui!

Robbie Williams


Take ThatRobbie Williams si-a inceput cariera muzicala alaturi de grupul Take That, cu care se tot reuneste in ultimul timp, dar doar prin presa, caci in realitate zvonurile nu s-au materializat pana acum. Insa, pana la reuniunea Take That, fapt nedovedit inca, un lucru este cert si de necontestat: Robbie Williams este unul dintre cei mai buni artisti solo. De altfel, de curand, artistul a intrat in Cartea Recordurilor datorita faptului ca intr-o singura zi a vandut mai mult de 1,6 milioane de bilete pentru turneul sau mondial din 2006. UK Music Hall of Fame l-a votat cel mai bun artist al anilor `90.  

Sting

PolicePrin anii `70-`80, Gordon Mathew Thomas Summer, mai pe scurt Sting, o invoca de mama focului pe „Roxanne” alaturi de colegii sai din trupa Police. Dupa 10 ani de activitate insa, membri grupului au decis sa se desparta si fiecare sa o ia pe drumul sau. O idee foarte buna pentru Sting, care a ajuns sa fie distins cu 16 premii Grammy si sa vanda mai bine de 100 milioane de discuri in intreaga lume.

The Police - Roxanne

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea