Muzica

#pop #rock #dance #top #clasament #muzica #monden #prostituata #melodie #videoclip #metallica #the animals #sex

Prostitutia, tema profitabila in muzica (Partea I)


In lumea muzicii subiectele abordate sunt din ce in ce mai diverse: de la tema ploii si a altor fenomene ale naturii, la iubire, dezamagire, sex, droguri si politica. Fiecare artist incearca sa transmita prin muzica lui o traire, un sentiment, o stare, cat si un mesaj ideologic, sociologic sau relationar.

S-a vorbit despre viata de cartier a baietilor rai (vezi hip-hop-ul), despre viata politica si reprezentantii legii, despre iubire si relatiile interumane (vezi slow-urile) cat si despre viciile de tot felul si ce presupun acestea.

Tocmai la aceasta categorie am sa ma opresc eu, am sa ma indrept mai exact spre o ramura a acesteia mai putin exploatata in segmentul muzical, si anume: prostitutia .

Cum se raporteaza artistii la aceste femei de moravuri usoare? Se simte prezenta unor prejudecatii in versurile acestora? Aversiune, respect, admiratie, mila, ce ascund de fapt toate aceste trairi si la ce se ajunge, veti vedea in cele care urmeaza.


10. "Bad Girls" – Donna Summer

"Bad Girls" este o piesa controversata a cantaretei Donna Summer, lansata in 1979. Cantaretei i-a venit ideea de a compune aceasta melodie, dupa ce una dintre asistentele ei a fost jignita de un politist, acesta oprind-o crezand ca este o prostituata .

Se pare ca Donna a avut o idee geniala realizand acest cantec, care a devenit ulterior unul dintre cele mai de succes single-uri in topurile Billboard pop, R&B si dance si unul dintre cele mai celebre hit-uri al artistei. De asemenea "Bad Girls" a adus albumului cu acelasi nume multiple Discuri de Platina.

 


9. "Roxanne" – The Police

Lansata in 1978 de trupa The Police, "Roxanne" spune povestea unei prostituate din sudul Frantei. Sting, solistul trupei de la acea vreme, a scris piesa inspirat de prostituatele pe care le-a vazut plimbandu-se pe langa un hotel din Paris.

Acolo era cazata trupa, care urma sa sustina un concert la Nashville Club. Titlul piesei vine de la personajul piesei de teatru "Cyrano de Bergerac" - piesa prezentata de un poster vechi care atarna in holul hotelului unde era cazata formatia.

 


8. "The House of the Rising Sun" - The Animals

„The House of the Rising Sun” este o piesa folk originara din Statele Unite. Denumita si „House of the Rising Sun” sau "Rising Sun Blues", aceasta spune povestea unei destin ratat din New Orleans . In functie de versiunea aleasa, cantecul poate fi interpratat atat din perspectiva unei femei cat si din cea a unui barbat.

Cea mai faimoasa versiune "Rising Sun Blues" apartine celebrei trupe rock de origine britanica, The Animals. Acestia au lansat single-ul „The House of the Rising Sun” in 1964. Melodia si a ajuns Nomber One in topurile din Statele Unite, Marea Britanie, Suedia si Canada.

Versiunea celor de la The Animals deruleaza firul epic al piesei din prisma unei femei care duce o viata degradanta, intr-un bordel si din cea a unui barbat, al carui tata este un betiv si un impatimit al jocurilor de noroc. Se pierde astfel in mare parte ideea romantioasa a versiunii originale.

 


7. "Lady Marmalade" – LaBelle

"Lady Marmalade" este un hit al anilor ‘70, interpretat prima oara de grupul LaBelle si preluat ulterior de multi interpreti din bransa cum ar fi All Saints, Christina Aguilera, Sugababes.

Povestea piesei este plasata in Cartierul francez din New Orleans si vorbeste despre o prostituata pe nume Lady Marmalade. Refrenul este o invitatie in franceza indreptata spre potentialii clienti: „Voulez-vous couchez avec moi, ce soir?”. Folosirea persoanei a II-a plural in interogatie indica faptul ca Lady Marmalade face aceasta oferta formal, unor straini.

 


6. "Turn the page" – Metallica

„Turn the page” in interpretarea celor de la Metallica, este un cover dupa piesa lui Bob Seger, inclusa pe albumul „Back in `72”.

„Turn the page” face o incursiune in viata unei prostituate. Se ating astfel aspecte importante din punct de vedere social al acestui stil de viata. Cum este privita de catre cei din jur o femeie care practica prostitutia? Ce presupune acceptarea acestei meserii? Care sunt motivele pentru care unele femei decid sa aleaga aceasta cale si ce riscuri prezinta drumul ales?

Videoclipul este varianta prescurtata, modificata special pentru a se incadra in 6 minute, a unui documentar realizat de Jonas Akerlund . Productia care prezinta drama unei prostituate si stripteuse care isi intretine singura fiica pe care o atrage intr-o viata nomada brutala, lipsita de moralitate.

 

 

 

Citeste continuarea articolului aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea