Muzica

#pik floyd #beatles #trupa #formatie #heavy metal #rock #secret #ascuns #mesaj #muzica

Mesaje ascunse in muzica - adevar sau coincidenta?

De ani buni oamenii sustin ca au descoperit mesaje secrete ascunse pe discuri sau casete audio. De la clasicul "Paul is dead" – care vrea sa ne spuna ca membrul trupei Beatles, Paul McCartney a murit si a fost inlocuit cu o sosie – pana la acuzatiile aduse trupei Judas Priests pentru mesajele diabolice din melodiile lor – intotdeauna au fost si vor exista persoane care vor auzi altceva in afara de versurile originale ale melodiilor.

Regula este simpla - fiecare primeste ceva diferit din muzica. Ce suna minunat pentru o persoana, este dezgustator pentru alta. Unii oameni echivaleaza violenta cu muzica hip-hop, altii venerarea Satanei cu heavy meatal-ul. Intotdeauna va exista cineva care sa ii catalogheze pe ascultatori in categorii. Aceste catalogari sunt bazate in mare parte pe  neintelegere sau ignoranta.

Adesea se intampla sa gasim mesaje ascune in muzica, dar majoritatea, daca nu toate, nu sunt un pericol pentru societate . Niciun mesaj nu a indemnat pe cineva sa comita o crima.

Mai jos gasim cateva exemple bine cunoscute de mesaje criptate in anumite piese. Ascultam cu atentie, dupa care incercam sa oferim cele mai probabile argumente. Daca aveti ceva de spus in privinta acestor mesaje sau stiti altele mai interesante, va invitam la discuti AICI.

A Child is Coming - Jefferson Starship

Mesajul: "Son of Satan" (fiul Satanei).

Rezultatul: Fraza "It’s getting better" ascultata invers aduce putin cu "son fo Satan" (fiul Satanei). Personal, cred ca este vorba despre o coincidenta fonetica. Oricum, multi oameni din industria muzicii refuza sa accepta aceasta coincidenta si spun ca artistul a facut aceasta asociere intentionat. Sa fie oare marketingul de vina?

Another One Bites The Dust - Queen

Mesajul: "It's fun to smoke marijuana" (este distractiv sa fumezi marijuana).

Rezultatul: Auzim ceva asemanator cu "It's fun to smoke marijuana" cand ascultam in revers fraza "another one bites the dust", dar este greu de crezut ca formatia a facut asta intentionat sau ca a fost constienta de asa-zisul mesaj.

Mesajele puse intentionat pe "spatele" piesei, ascultate normal, nu sunt de inteles, dar cand melodia este ascultata invers mesajele devin clare. Si aici vorbim despre aceeasi coincidenta fonetica.

Eldorado - ELO

Mesajul:"He is the nasty one / Christ, you are infernal / It is said we are dead men / Everyone who has the mark will live" (El este cel murdar/ Hristoase, esti infernal/ Se spune ca suntem niste oameni morti/ Toti cei care poarta semnul vor supravietui).

Rezultatul: Desi pare lung, multi spun ca acest mesaj este centrat pe fraza "On a voyage of no return to see". Daca ascultam invers auzim cateva hopuri compuse din silabe. Eu nu am inteles nimic, dar sunt oameni care sustin ca acele cuvinte sunt "acolo" si ca se aud clar si bine.

Stairway to Heaven - Led Zeppelin

Mesajul: "Oh hee’s to my sweet Satan/ The one whose little path would make me sad, whose power is Satan/ He’ll give you give you 666/ There was a little tool shed where where he made us suffer, sad Satan"

Rezultatul: Ok! Este poate cel mai clar mesaj pe care l-am auzit din toata lista, dar asta nu inseamna ca nu vorbim tot de o coincidenta fonetica. Sunt destui cei care au demonstrat aceasta coincidenta, dar bineinteles ca lumea refuza sa creada ca cei de la Led Zeppelin nu l-au contactat pe diavol.



Sheep - Pink Floyd

Mesajul: O voce camuflata electronic, care recita din Psalmul 23.

Rezultatul: Adevarat, desi nu mai este un secret, doar placerea celor de la Pinnk Floyd de a se juca cu mintile fanilor. Mesajul pare a fi o recitare din Psalmul 23, dar ascultat mai bine realizezi ca este de fapt o parodie a acestuia. Muzica si versurile acopera foarte bine vocea care nu se opreste o buna parte din melodie.

Empty Spaces - Pink Floyd

Mesajul: "You have discovered the secret message" (Ai descoperit mesajul secret)

Rezultatul: Daca o formatie ar lucra cu mesaje ascunse, aceasta ar fi Pink Floyd. Acesta este un exemplu de mesaj "secret" pus intentionat. Efectele sonore si climaxul tare din melodie ingreuneaza intelegerea mesajului. Pe revers auzim o voce (posibil Roger Waters) spunand: "Congratulations, you have just discovered the secret message. Please send your answer to old Pink" (Felicitari, tocmai ai decoperit mesajul secret. Te rugam sa trimiti raspunsul tau batranului Pink).


Snowblind - Styx

Mesajul: Aceasta melodie a fost pusa in discutie de catre un parlamentar american, care numit-o “suspecta”. Potrivit declaratiilor sale, piesa ascunde mesajul "Satan move through our voices" (Satana se plimba cu ajutorul vocilor noastre).

Rezultatul: Nimeni nu a reusit sa inteleaga ceva asemanator, nici macar o coincidenta fonica. Ghinion pentru parlamentar.

I'm So Tired - The Beatles

Mesajul: Aceasta melodie reprezinta inceputul povestilor cu "Paul is dead", iar mesajul – spun unii – este recitat de John Lennon care spune "Paul is dead, Miss him, miss him."

Rezultatul: Cum Paul McCartney este cat se poate de viu, acest mesaj pare destul de prostesc acum, dar la vremea respectiva a creat o adevarata isterie. Totusi, ascultata bine pe revers, melodia scoate la iveala noua sau zece silabe imposibil de interpretat, mai ales de identificat daca Lennon este cel care le rosteste.

Faptul ca toate mesajele prezentate mai sus sunt scoase din melodii rock nu inseamna ca celelate genuri nu vin la pachet cu astfel de mesaje. Tupac spune intr-una dintre piesele lansate dupa moartea "yes, I’m alive and me missing you" sau Eminem, care in My name is spune "It’s Eminem" sau Britney Spears care in Hit me baby one more time spune "Sleep with me, I’m not too young".

Mister sau nu, instigare sau coincidenta fonica, nimic nu va opri lumea sa creada sau sa caute argumente in favoarea acestor mesaje "ascunse". Majoritatea dintre noi le “aude” doar pentru ca este cineva care ne spune ca sunt acolo, cineva care are suficient timp sa le caute.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea