Muzica

#cronica de concert #album #lansare #niste baieti #vasile menzel #punk

Lansare Niste Baieti: nostalgii din Epoca de Aur, punk si-un final glorios

Este pasare, este avion? Nu, este super Vasile Menzel, artistul in dreptul caruia poti trece fara rezerve eticheta "una dintre cele mai tari prezente scenice din Romania".

Cantaret, compozitor, dansator de step, actor, regizor, sau mai bine zis one man show, Vasile 'Pasy' Menzel a avut ocazia sa deschida pe 28 mai 2011 concertul de lansare a discului “Fara muzichie,  viata e pustiu” semnat Niste Baieti, o trupa care de mai bine de cinci ani incearca sa demonstreze ca muzica usoara romaneasca poate suna bine chiar si atunci cand o o reorchestrezi punk.

Maestrul Menzel a facut senzatie intr-un club in care lumea venise sa auda distors si sa se bestializeze la un pogo. Intr-adevar a fost playback, insa acesta a fost doar un amanunt nesemnificativ.

Echipat intr-o tinuta de culoare alba, imprumutata parca din dulapul lui Elvis Presley, cu palariuta sic pe crestet, batranelul a dat o adevarata lectie de cum se face show, fara sa se sinchiseasca cumva ca muzica sa este prafuita, ca replicile sale sunt poate prea inocente si de prea mult bun simt decat cele pe care ne-am obisnuit sa le auzim prin concerte.

In jumatatea de ora in care si-a facut numarul, vasile menzel a reusit sa-i faca sa zambeasca si sa aplaude pana si pe cei mai incruntati spectatori. Dragilor, facand abstractie de faptul ca nu a cantat live, jur cu mana pe inima ca septuagenarul ar fi in stare sa-l surclaseze oricand pe Banica (cel junior)!  Menzel are o mobilitate iesita din comun, un optimism contagios si, nu in ultimul rand, un sarm aparte.

Pana ca Niste Baieti sa apuce sa se  instaleze pe scena, am avut parte de o aparitie-surpriza, cea a comediantului Teo, care a executat un scurt numar de stand-up comedy. A fost destul de amuzant, insa parca usor deranjant dat fiind ca monologul sau a cam fost impanat cu multe cuvinte care incep cu “p”, “m” si “f”.

In sfarsit, a venit si randul principalei atractii a serii, singura trupa care abordeaza stilul "Muzica de petrecere cu distors si final glorios".  In formula  Mihaiteanu Albert (voce), Niculae Barbu (bas), Georgescu Gabi (chitara), Modrea Andrei Dan X-u (tobe), Niste Baieti au debutat pompos cu tema muzicala a festivalului Cerbul de Aur. A urmat apoi o varianta revizuita si puternic alcoolizata a hit-ului“M-am indragostit numai de ea”, la care sigur Ducu Bertzi nu s-ar fi gandit vreodata.

Din ciclul “Adunate din popor si cantata din topor” au primit un tratament punk corespunzator si slagarele de aur din repertoriul Mirabelei Dauer, Madalinei Manole si al lui Mihai Constantinescu .

A fost o frumoasa si calduroasa seara de mai si totusi asta nu i-a impiedicat pe Niste Baieti sa ne si colinde ca-n miezul iernii si la cat de bine le-a iesit “Florile dalbe” n-ar fi exclus ca pe viitor sa auzim in varianta punk-rock pateticul “Impodobeste mama bradul” al la fel de pateticului Fuego. 

Ce au in comun  Judas Priest, Margareta Paslaru si piesa cu care Republica Federala Germania participa in ’79 la Eurovision? Aparent nimic! Ei bine, Niste Baieti au reusit sa amestece inspirat riff-urile heavy metalistilor britanici cu “Harap Alb”-ul Margaretei Paslaru, la randul sau un cover dupa trupa germana  Dschinghis Khan.

Dupa cum au si promis pe Facebook, punkistii au adus pe scena si invitati surpriza. Cei care au crescut in anii ’90 cu desene animate ca “Aventuririi spatiului”, “Testoasele ninja” sau “Lidia in jurul lumii”, au avut ocazia sa-si reaminteasca tema principala din “Sandy Bell”, interpretata intr-o franceza nesperat de buna de Albert si Vlase, vocalul de la ZOB.

Un alt invitat a fost chiar Piti, cel care ani buni a fost tobosarul trupei, dar dupa cum povestea si Barbu, a fost implicat in prea multe proiecte paralele pentru a mai avea timp si de Niste Baieti

Cantarea cu distors a avut si un final cu adevarat glorios, cu doua imnuri punk imprumutate de la Ramones si-un sensibil cover dupa “Hurt”-ul celor de la Nine Inch Nails. Ah! Sa nu uit! Si cu o fata purtata pe brate de un public de nota 20.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea