Muzica

#johnny raducanu #biografie johnny raducanu #biografie necenzurata #raducanu cretu

Johnny Raducanu - biografia necenzurata

Cel mai cunoscut interpret de muzica jazz din Romania, Johnny Raducanu, s-a nascut la 1 decembrie 1931, in Braila, si stins din viata in data de 19 septembrie 2011. "Monstrul sacru" al muzicii jazz din Romania a lasat in urma sa o cariera impresionanta, intinsa pe mai bine de cinci decenii, presarata cu creatii muzicale si concerte de neuitat.



Johnny Raducanu, pe numele sau adevarat Raducan Cretu , s-a nascut intr-o familie de etnie rroma cu o indelungata traditie muzicala, de mai bine de 300 de ani, de pe vremea lautarului Petre Cretu Solcanu.

Cel care avea sa devina un talentat contrabasist, pianist, compozitor, aranjor si conducator de formatie, si-a facut cunoscuta inclinatia catre muzica inca de la 19 ani, cand interpreta deja jazz la contrabas.

Johnny Raducanu a urmat studii de specialitate la Iasi si la Cluj, ulterior indreptandu-se catre Conservatorul "Ciprian Porumbescu" din Bucuresti, clasa contrabas, 1953-1956.

De-a lungul timpului, a colaborat cu trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton sau pianistii Friedrich Gulda si Guido Manussardi. In 1987, ca recunoastere a talentului sau nemasurat, a devenit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.

Johnny Raducanu a colaborat si cu muzicieni romani, in ultimii anii sustinand recitaluri alaturi de artisti renumiti precum Teodora Enache sau Anca Parghel.

Pe langa activitatile sale din domeniul muzical, Johnny Raducanu s-a remarcat si pe scena teatrului. Astfel, a sustinut, impreuna cu Ion Caramitru, spectacolul de teatru poetic "Dialoguri si fantezii in jazz" pe scena Teatrului National Bucuresti, dar si pe scene internationale, cum ar fi Teatrul Moliere-Maison de la Poesie din Paris.

Un adevarat mentor al tinerei generatii, Johnny Raducanu a fost considerat un "monstru sacru" al muzicii jazz din Romania.

Maestrul Johnny Raducanu s-a stins din viata in cursul diminetii zilei de luni, 19 septembrie 2011, la varsta de 79 de ani, in urma unui stop cardio-respirator, dupa ce, la inceputul anului, muzicianul fusese operat de urgenta din cauza problemelor de sanatate.

Sursa foto: flickr.com

Citeste informatii complete despre viata si moartea lui Johnny Raducanu:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea