Muzica

#relaxare #colinde #sarbatori # remake-uri #enervare

Studiu: Iubim muzica de Craciun pana ajungem sa o uram

Sezonul sarbatorilor de iarna a debutat deja, iar odata cu el au inceput sa-si faca simtita prezenta si cantecele inchinate Craciunului. In prima faza, ne bucuram atunci cand auzim colinde, insa dupa o perioada de auditii repetate, acestea incep sa ne enerveze. Din fericire, fenomenul este perfect normal, ne asigura studiile de specialitate.

Victoria Williamson, doctor in psihologie, spune ca fenomenul prin care gradul de enervare este direct proportional cu numarul de difuzari ale unor piese clasice ca "Rockin' Around The Christmas Tree" sau "Rudolph the Red-Nosed Reindeer" se numeste "efectul simplei expuneri". Acest efect il intalnim si in cazul unei oricarei piese muzicale. La inceput, melodia ti se pare atractiva, apoi familiara si sfarseste prin a fi de-a dreptul iritanta.

Daca esti genul de persoana care se streseaza in timpul sarbatorilor, din cauza banilor, reuniunilor de familie sau programului incarcat, muzica de Craciun nu va face nimic altceva decat sa iti readuca aminte de acest stres. Din contra, daca sarbatorile, cu tot cu semnificatiile lor religioase si familiale, iti sunt pe plac, atunci colindele vor avea un efect pozitiv asupra ta.



Colindele si efectul pe care-l au asupra cumparatorilor

ScienceDirect scrie ca piesele de Craciun difuzate de magazine influenteaza intr-un fel sau altul sumele de bani cheltuite de cumparatori. Eric Spangenberg, doctor in filosofie si decan al Colegiului de Afaceri din cadrul Universitatii Pullman din Washington, spune ca aceste melodii de sezon influenteaza timpul petrecut de clienti in magazin, intentia lor de a-l revizita si intentia de cumparare.

Spangenberg sustine ca, atunci cand aud melodii cu tempo lent, cumparatorii petrec mai mult timp in magazin si cheltuiesc mai multi bani. In schimb, melodiile rapide ii determina pe clienti sa paraseasca magazinul cat mai repede.


Colinde in varianta clasica vs remake-uri

Iata si un caz graitor despre efectul colindelor asupra cumparatorilor. "Cred ca melodiile traditionale cantate de mari artisti din anii '50-'60 sau piese gen Grandma Getting Run Over by a Reindeer imi aduc zambetul pe buze", marturiseste jucatorul profesionist de polo Charlie Muldoon.

"Remake-urile realizate de cantareti comerciali si rapperi ma fac sa-mi doresc sa fi ales meseria de postas", mai spune Muldoon. Cat despre "versiunile de lift ale cantecelor de Craciun", jucatorul spune ca il enerveaza atat de tare, incat este gata sa insface o bata si sa distruga dispozitivul care le difuzeaza.

[[//12hatesofchristmas.wordpress.com]]

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea