Muzica

#rock #interviu #holograf #acasa.ro #criza economica #primavara incepe cu tine

Holograf, de la criza economica la pestisorul de aur (interviu)

Trupa Holograf intampina primavara cu un single nou-nout, un album “Best of” si un concert de amploare la Sala Polivalenta. Zilele trecute am reusit sa-i prindem pe baietii de la Holograf intr-unul dintre putinele momente libere.
 
Printre subiectele  pe care le-am “atacat” se numara noul disc Holograf, show-ul din 31 martie, criza economica si …pestisorul de aur. Insa mai multe detalii va lasam sa descoperiti singuri in interviul de mai jos.

Acasa.ro:Activati de 3 decenii pe scena muzicala romaneasca, timp in care multe trupe s-au format, au stralucit si apoi au disparut. Holograf insa a rezistat. Care este secretul longevitatii voastre?
 
Holograf: In primul rand prietenia care ne-a legat, in al doilea rand capacitatea de a ne adapta la schimbarile care au venit peste noi de-a lungul timpului.

Acasa.ro:In toamna lui 1978 se puneau bazele grupului Holograf. Ati ajuns la o cifra rotunda: 30 de ani. Nu va bate gandul sa intreprindeti un turneu aniversar national? Ar fi interesant sa-i vedem pe scena si pe alti fosti membri care au avut la un moment dat un cuvant de spus in Holograf: Mihai Pocorschi, Gabriel Cotabita, Nutu Olteanu, Florin Ochescu.

Holograf
Holograf: Ideea a existat de mai multa vreme, chiar daca nu am pus-o in practica, dar am incercat in mai multe randuri, sa aducem langa noi, pe scena, oamenii cu care am colaborat. Pe 31 martie (in cadrul concertului de la Sala Polivalenta – n.r.) vor fi cu noi Nutu Olteanu si Marius Batu.

Acasa.ro:Ati colaborat de-a lungul timpului cu o serie de artisti din zone muzicale diferite: Alexandra Ungureanu, Mircea Baniciu, K-gula. Exista si alti (e) artisti/ trupe cu care ati dori sa inregistrati?

Holograf: Sigur ca da, dar asteptam si propuneri din partea lor, cum a fost cu Simplu si Marius Moga sau Mandinga.
 
Acasa.ro:Ati lansat la sfarsitul lunii februarie un nou single intitulat “Primavara incepe cu tine”. Melodia te prinde din prima: este vesela, ritmata si, mi se pare un pic diferita ca stil fata de ceea ati lansat in ultimii ani. Cum a luat nastere acest cantec si care este mesajul pe care vreti sa-l transmiteti publicului prin intermediul sau?

Holograf: Este unul din cantecele la care lucram pentru viitorul album, ni s-a parut cel mai potrivit pentru o primavara ca cea pe care o asteptam cu totii.

Acasa.ro:V-ati gandit deja si la un scenariu pentru videoclip?

Holograf: Exista deja un scenariu, alcatuit de regizor si, fireste, acceptat de noi. Casa de productie este MediaPro Music.

Holograf
Acasa.ro:“Primavara incepe cu tine” este un prim extras pe single de pe noul album Holograf. In ce stadiu va aflati cu lucrul la acest material? Are deja un nume? Cand estimati ca va fi lansarea lui?

Holograf: Speram sa putem lansa in aceasta toamna noul album. Avem deja sapte piese in faza de orchestratie. Mai avem de compus trei cantece si ...gata albumul.

Acasa.ro:Cu ce vine nou acest disc, comparativ cu productiile voastre anterioare?

Holograf: Cu siguranta cu piese noi, ceea ce inseamna stari noi, muzici noi.

Acasa.ro:Pe 31 martie Holograf sustine la Sala Polivalenta spectacolul “Primavara incepe cu tine”. Ne aflam cu totii intr-un moment ceva mai delicat din punct de vedere financiar. In aceasta perioada fiecare incearca sa-si gestioneze cat mai eficient banii. Cum i-ati convinge pe oameni sa scoata bani pentru a asista la show-ul vostru?

Holograf: Credem ca dorinta celor ce ne iubesc si doresc a  ne vedea este suficienta pentru a-i convinge sa cumpere bilete, de altfel nu foarte scumpe.

Acasa.ro:Subiectul numit criza economica este pe buzele tuturor de cateva luni bune, si cu siguranta va mai fi si in perioada imediat urmatoare. Multi artisti autohtoni se plang ca vanzarile de discuri au scazut, concertele sunt din ce in ce mai putine etc. Pe voi cum v-a afectat aceasta criza?

Holograf: Am fost afectati de criza in aceeasi masura cu cei din lumea artistica - mai putine concerte, mai putine albume vandute. Cu toate acestea, in momentul in care vom avea gata noul album, cu siguranta ca interesul publicului va ramane viu si vor veni la concertele de promovare din tara. Fiecare turneu de promovare al ultimelor trei albume Holograf a fost "sold-out" cu doua saptamani inainte, ceea ce ne face sa fim increzatori si in perioada de criza ce va urma.

Acasa.ro:Care sunt masurile anti-criza pe care Holograf-ii le-ar considera binevenite in aceasta perioada?

Holograf
Holograf: Criza a pornit pretutindeni dintr-o lipsa de incredere intr-o piata care a luat-o razna. TOT cu incredere se va rezolva.

Acasa.ro:Daca am fi sa luam in discutie o eventuala reconversie profesionala, catre ce meserie v-ati indrepta?

Holograf: Nu cred ca am renunta la muzica pentru o banala criza financiara. Am renuntat la meseriile noastre (ingineri si un arhitect ) in vremuri mai grele, pentru frumusetea si libertatea meseriei de artist. In ziua de astazi, orice reconversie ar fi in jurul industriei muzicale.

Acasa.ro:La un moment dat se intampla sa canti atat de mult unele melodii in concerte, inca  ajungi sa le urasti. La voi cum e? Cum ar arata un top 3 al celor mai enervante melodii Holograf , intocmit chiar de membrii Holograf?

Holograf: Formatia Holograf are un repertoriu foarte mare, compus din ...cantecele Holograf. Putem canta 5-6 ore cantec dupa cantec, fara sa le repetam, de aceea alegerea repertoriului pentru concerte nu a fost niciodata o problema. Piesele care nu au avut suficienta priza la public s-au autoeliminat in timp. Cu toate acestea, in primul turneu din toamna anului 1986, spectacolul incepea de fiecare data cu piesa  care incepea cu o secventa de sintetizator obsedanta. Dupa trei luni de turneu, cand trebuia sa ne urcam pe scena, colegii se plangeau pe rand:: iar "ticu-ticu, pacu-pacu" !!!

Acasa.ro: Ce sfaturi ati da celor care se apuca de muzica in 2009? Ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca un (o) artist/trupa pentru a avea succes pe piata muzicala autohtona?

Holograf
Holograf: Multi dintre artistii tineri nu mai iau in consideratie o piata autohtona (si bine fac), pentru ca astazi lumea muzicala este mult mai deschisa. Cei ce vor sa castige publicul din Romania trebuie sa fie atenti la  ceea ce vor sa transmita, la ce vor sa spuna in textele lor.

Acasa.ro:Daca ar fi sa gasiti pestisorul auriu care sa va indeplineasca 3 dorinte, care ar fi acelea?

Holograf: Sa ne prelungeasca viata cat vom putea canta, sa ne dea inspiratie ca sa nu ajungem plicticosi si sa ne dea un semn sa ne oprim cand nu vom mai avea nimic de spus.

Acasa.ro:Iata-ne ajunsi si la ultima intrebare. Cu ce argumente i-ati convinge pe cei care descarca ilegal albumele Holograf, sa le cumpere in original? (Evident din aceasta poveste excludem vechile albume Holograf care la un moment dat puteau fi downloadate gratuit de pe site-ul vostru).

Holograf: Un album nu e doar o insiruire de melodii. Este un concept unitar, in care atat muzica, ordinea pieselor si nu in ultimul rand coperta, fac ceva special impreuna. Nimeni nu descarca tablouri ca sa le scoata pe imprimanta si sa le puna pe perete. Descarcatul de pe internet  va avea un control eficient in urmatorii ani,dar incepand cu industria cinematografica.
 
Interviu realizat de Catalin Pavel 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea