Muzica

#dance #pop #interviu #florin grozea #mihai sturzu #anya #hi q

Florin de la HI-Q isi pune viata pe mess

Florin Grozea is online (4/29/2009 4:04:34 PM). Vi se pare cunoscuta propozitia asta?

Zeci si zeci de asemenea mesaje vedem in coltul din dreapta al ecranului calculatorului, semn ca prieteni/cunoscuti/parteneri de afaceri/dusmani si-au facut facut aparitia pe Internet via Yahoo Messenger.

Popularul mess a gazduit pret de aproape cateva zeci de minute discutia pe care am purtat-o cu Florin Grozea, unul dintre membrii trupei HI-Q. Florin ne-a povestit despre pasiunea sa pentru online, despre rolul care-l joaca HI-Q in viata lui, despre cei 13 ani de HI-Q si multe alte lucruri pe care va lasam sa le descoperiti citind interviul de mai jos.

Acasa.ro: Am observat ca esti omniprezent pe Internet. Ai conturi pe toate retelele de socializare posibile si imposibile: Twitter, Facebook, Myspace, Hi5. de unde vine pasiunea asta pentru online? cand ai contactat microbul internetului?

Florin Grozea: Parintii mi-au luat calculator de cand eram foarte mic.

Florin Grozea: Iar in liceu am fost olimpic la informatica. Apoi am intrat la Electronica si Calculatoare.

Florin Grozea

Florin Grozea: Mereu am fost pasionat de online. Atat de pasionat incat Hi-Q are site oficial inca din 1999... e primul site al unei trupe romanesti.

Acasa.ro: Cam cat timp iti mananca zilnic internetul?

Florin Grozea: 3-4 ore. Practic aproape tot ceea ce fac are o legatura cu online-ul... track-urile, vocile, remixurile le trimit prin messenger sau site-urile de file-sharing, promovarea se face aproape exclusiv online, comunicatele de presa se trimit de pe email, etc.

Acasa.ro: Internetul poate fi considerat in aceeeasi masura locul pierzaniei pentru unii artisti (evident vorbim de eterna problema, pirateria), dar si locul in care artisti practic necunoscuti devin vedete peste noapte. Ce rol joaca netul in viata trupei HI-Q?

Florin Grozea: Vedete ’peste noapte’ nu apar niciodata. Eu lupt impotriva acestei prejudecati... Succesul implica multi ani de munca iar faptul ca lumea afla despre o melodie sau un film sau un proiect astazi nu inseamna ca el ieri a fost gandit.

Florin Grozea: Dar inteleg ce ai vrut sa intrebi: internet-ul este si un dusman, si un prieten, in acelasi timp.

Acasa.ro: Da, el te poate ridica, dar si cobori.

Florin Grozea: Hi-Q a considerat internetul un prieten: prin site si bloguri ajungem mai aproape de fanii muzicii noaste. Iar anul trecut am lansat Hi-Q TV - prima televiziune online a unei trupe romanesti.

Florin Grozea: Toamna trecuta Hi-Q a fost partener al lansarii Creative Commons in Romania, un pachet de licente pentru autori care are MARE succes in lume si care este intrinsec legat de mediul online.

Acasa.ro: Stiu ca in acest an formatia HI-Q implineste 13 ani de activitate, asa ca ma grabesc sa va urez "La multi ani!". Ce au insemnat acesti ani pentru voi? Care sunt principalele realizari cu care va puteti lauda?

Florin Grozea: Suntem una dintre putinele trupe care mai au succes din ’valul’ 3SE, Genius, Andre, ASIA, Candy. Practic noi si Voltaj si DJ Project am mai ramas ’pe baricade’ de atunci.

Florin Grozea: Hi-Q inseamna toata viata mea... am inceput la 17 ani si practic toata tineretea e legata de muzica, televiziune si radio.

Hi-Q

Florin Grozea: Ne mandrim ca am facut mereu ce am vrut, cantam o muzica ce ne place, ne intalnim cu multi oameni

Florin Grozea: Ne mandrim ca ne-am ridicat mereu mai sus dupa ce cazusem la pamant si nimeni nu mai credea in noi.

Florin Grozea: Ne mandrim ca am facut istorie cu emisiunile de la mare si munte, cand traficul se bloca pentru ca veneau mii de oameni doar ca sa vada emisiunea live!

Acasa.ro: Ai pomenit mai sus despre un moment de cumpana, in care nimeni nu mai credea in voi. Cand a fost aceasta si cum ati reusit sa-l depasiti?

Florin Grozea: Cand a plecat Dana din trupa lumea ne spunea: Gata, s-a dus succesul vostru! Ati avut cateva hit-uri, ati avut emisiuni, lasati-i si pe altii!

Florin Grozea: Peste 6 luni reuseam sa fim no1 la audiente cu matinalul Radio21 prezentat de Ciprian Dinu, Mihai Sturzu si Florin Grozea!

Florin Grozea: Peste 12 luni aveam hit-ul ’Poveste fara nume’ iar peste 18 luni am lansat piesa cea mai de succes din istoria radiourilor romanesti: Gasca Mea

Florin Grozea: Pana in ziua de astazi ’Gasca mea’ n-a fost depasita de alta melodie romaneasca...

Acasa.ro: De unde ati gasit puterea asta de a reveni in forta?

Florin Grozea: Nu stiu. Sincer.

Florin Grozea: Probabil prietenia care ne leaga, pe mine si pe Mihai.

Florin Grozea: Poate talentul. Poate munca. Poate inovatia. Probabil toate la un loc. :)

Acasa.ro: Mai toate trupele au avut momente in care existenta lor a fost pusa sub semnul intrebarii. Cand a fost ultima oara cand ai spus: “M-am saturat! Imi bag picioarele. Nu mai vreau trupa!”?

Florin Grozea: Zic des asta. Dar muzica ma face fericit si cele mai frumoase momente din viata mea au fost pe scena! N-am cum sa ma opresc.

Acasa.ro: Sau dupa cum spunea un clasic care din pacate nu mai e in viata: "Don't stop me now".

Florin Grozea

Florin Grozea: Acum? Nici gand! Prima noastra melodie in engleza ’ Lose You ’ are mare succes... este in heavy rotation peste tot in Romania si prinde mai nou si in Polonia si Cehia.

Acasa.ro: Daca e sa facem o comparatie intre HI-Q-ul din ’96 si HI-Q-ul actual, ce s-a pastrat si ce s-a schimbat?

Florin Grozea: Din 1996 pana in 2009 s-au schimbat multe dar bucuria noastra de a fi aproape de oameni a ramas aceeasi. Pozitivitatea concertelor si melodiilor noastre e aceeasi. Dorinta noastra de a fi mereu mai buni, mereu mai sus, a ramas aceasi.

Acasa.ro: Sunt cateva lucruri pe care v-ati dorit sa le realizati pana acum si nu ati reusit?

Florin Grozea: Nu am luat Grammy. Mai muncim :)

Florin Grozea: Iar Mihai vrea sa devina Presedinte. Munceste la asta si el.

Acasa.ro: Pai, ar cam trebui sa-si depuna candidatura. Ce pazeste?:)

Florin Grozea: Nu glumi.

Acasa.ro: Vine, vine primavara. Vine, vine si 1 Mai. Ce program literar-artistic executati in aceasta perioada?

Florin Grozea: Mihai va dansa iar la ’Dansez pentru tine’ la ProTV, intr-o editie speciala.

Florin Grozea: Concert pe 2 mai, petreceri in Bucuresti si in tara, lucru la melodii noi.

Acasa.ro: Ai un studio de inregistrari, ba chiar si un site care promoveaza muzica autohtona. Stii cam cu ce se mananca muzica din Romania. Care sunt bubele, mucegaiurile si noroiurile care trag in jos industria muzicala autohtona?

Florin Grozea: Am fondat www.eOk.ro in 2006 pentru a ajuta muzica underground romaneasca sa se promoveze (si) pe internet. Intre timp site-ul a crescut mult si am descoperit ca TOATA muzica romaneasca are nevoie de ajutor, nu doar cei la inceput.

Florin Grozea: Asa ca in mai 2008 am re-lansat eOk.ro ca primul site LEGAL cu muzica GRATUITA din Romania, semnand contracte cu cele mai importante case de discuri de la noi.

Hi-Q

Florin Grozea: Intre timp pariul meu s-a dovedit unul bun, muzica romaneasca a revenit la moda. Daca in 2006 radiourile difuzau maxim 10% muzica autohtona iar in cluburi si discoteci era aproape inexistenta, in martie 2009 statisticile arata aproape 75% muzica ’de-a noastra’....

Florin Grozea: Si, bucuria mea personala, artistii si compozitorii pe care eOk.ro i-a sustinut de la inceput astazi sunt deja celebri. Spre exemplu Anhken (primul artist roman in playlist-ul lui Tiesto), Treitl Hammond, Hy2rogen, SMD, Claudio Cristo, Dasteff.

Florin Grozea: Eu sunt optimist. Cred in viitorul muzicii romanesti. Cred in online!

Acasa.ro: Si totusi ce ne facem cu playback-ul si susele care inca se mai practica in Romania?

Florin Grozea: Asta deja e o alta discutie, prea lunga pentru astazi. Calitatea va iesi mereu la suprafata. E simplu de vazut asta: care sunt trupele cele mai respectate din Romania, cele mai de succes si care rezista pe piata?

Florin Grozea: Hai sa vedem: Holograf, Voltaj, SISTEM, Loredana, Hi-Q, DJ Project, Directia 5.

Florin Grozea: Eu nu vad nici playback nici suse la ’varf’. De ce te uiti in jos cand ar trebui sa te uiti in sus, la cei cu care ne mandrim?

Florin Grozea: Multumesc Catalin pentru rabdare. Multumesc Acasa.ro pentru interviu:)

Florin Grozea: Felicitari pentru efortul de a promova muzica in mediul online, care este prietenul nostru, ajutorul nostru, in niciun caz dusmanul nostru!

Florin Grozea: Pentru mai multe discutii despre muzica romaneasca, muzica online, promovare si marketing online, drepturi de autor si piraterie va astept pe blogul meu www.FlorinGrozea.ro (primul blog al unui artist roman, de asemenea!)

Acasa.ro: Multumim si noi. Si iti uram multa bafta in tot ceea ce ti-ai propus sa realizezi in acest an.

Florin Grozea: Bafta!

Florin Grozea has signed out. (4/29/2009 5:21 PM)

Interviu realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea