Muzica

#rock #cronica #concert #faith no more #bucuresti #sala polivalenta #15 august 2009 #mike patton

Faith No More la Bucuresti sau cum poti canta rock la costum de ginerica

Faith No More, unul dintre marile nume ale rock-ului alternativ, proaspat reunita dupa 11 ani de pauza, a ajuns si la Bucuresti. Parte din turneul "Reunion Tour 2009", concertul de la Sala Polivalenta a beneficiat de 3 trupe de incalzire: Luna Amara (Romania), Elvis Jackson (Slovenia) si Superhiks (Macedonia).

Din capul locului recunosc ca am ajuns mai tarziu la Polivalenta tocmai pentru a nu-i vedea pe cei de la Luna Amara . De cand sound-ul lor s-a mai indulcit si au aparut si compozitiile in limba engleza, Luna Amara si-a pierdut acel “ceva” cu care ma cucerise pe mine si cu siguranta pe multi alti ascultatori.

Si cum la matematica stau prost, am calculat atat de “bine” incat i-am sarit si pe cei de la Elvis Jackson si am aterizat undeva la ultimele 2-3 melodii ale sarbilor de la Superhiks. In ciuda ritmurilor saltarete ska, punk si un pic de reggae, cei aproape o mie de spectatori se uitau ca la niste extrateterestri.

In pauza dintre Superhiks si Faith No More am hoinarit prin Polivalenta si pe hol in cautarea standului de merchandise. Cu Faith No More se gaseau 4-5 modele de tricouri, ba chiar am vazut si ceva CD-uri si tricouri cu Elvis Jackson.

Surpriza cea mare a fost modalitatea in care puteai sa-ti cumperi bere/suc. Adica pe baza de jetoane procurate in prelabil de la cele 2-3 ghisee amplasate pe hol si in interiorul salii. Din pacate, odata cumparate jetoanele, nu mai aveai sansa sa le returnezi la finalul concertului pentru a-ti recupera banii. 

Faith No More la Bucuresti
Anuntat pentru ora 21.45 conform desfasuratorului, concertul Faith No More a inceput cu doar 5 minute intarziere. Primele 4-5 minute am avut impresia ca am nimerit la concertul gresit. Mike Patton si restul trupei au executat un numar ce amintea de zilele in care muzica soul era la putere. Imbracati in tinuta de seara , la costum, camasa si pantaloni de stofa, Faith No More–ii au aratat ca si rockerii pot avea bun gust si stil. Mike Patton, vocalul grupului echipat cu baston si trandafir la butoniera parea un personaj rupt din seria Nasul.

De parca nici nu ar fi o melodie de inima albastra, Faith No More a lovit rapid cu “From Out of Nowhere”, unul dintre hit-urile lor din anii ’80. Ocazia cu care am observat ca brusc Polivalenta se mai “pricopsise” cu inca o mie si ceva de oameni. 

Faith No More la Bucuresti
Pana aici toate bune si frumoase pana la sunet, care era dat tare de nu mai intelegeai nimic. Nu tu clapa, nu tu bas. Toate parca erau o apa si-un pamant. Mike Patton a observat si el acest lucru cu voce tare si dandu-le de munca sunetistilor, care pana la urma au mai dres din busuioc.

Chiar daca tinuta sugera rigiditate, Mike Patton nu a tinut sa termine concertul cu hainele la fel de apretate si calcate ca la inceput. Cu energie care l-ar fi facut invidios pe orice locatar al stabilimentului numit Balaceanca , Mike Patton a schimbat registrul vocal extrem de lejer de la voce grava la note mai inalte. A dat ture pe scena, a abuzat din plin de portavoce, a cantat cu microfonul in dinti. A coborat in public incercand sa-i convinga pe cei de langa el sa cante refrenul piesei “Evidence” in limba romana. Probabil ca daca ar fi ales “Easy” ar fi avut mai mult succes.

Faith No More la Bucuresti
Cu un simt al umorului ceva mai dezvoltat decat al publicului roman, Mike Patton a incercat sa faca o gluma pomenind despre manele si despre cum o sa cante el o asemenea melodie intr-un stil propriu, ceva mai american. Poanta nu a fost gustata, asa ca s-a trezit cu o ploaie de fluieraturi si de cutii de bere. Pana la urma nu era vorba despre asa ceva, ci despre “I’m just a man”, o piesa linistita, numai buna de fluturat bratele prin aer. 

A fost loc si de un bis si inca ce bis! Dupa un colaj dintre “ Chariots of fire ”-ul al lui Vangelis si “Stripsearch”-ul Faith Mo More-ian s-a incheiat cu un “We Care A Lot”, la care publicul a dat tot ce a putut din el. Mai era loc si de un al 2-lea bis care nu s-a mai intamplat, desi a fost cerut cu insistenta.

 
Setlist:

1. Reunited (Peaches & Herb cover) 
2. From Out of Nowhere 
3. Land of Sunshine 
4. Caffeine 
5. Evidence 
6. Surprise! You're Dead! 
7. Last Cup of Sorrow 
8. Cuckoo for Caca 
9. Easy (Commodores cover) 
10. Midlife Crisis 
11. Epic 
12. I Started a Joke (Bee Gees cover) 
13. The Gentle Art of Making Enemies 
14. King for a Day 
15. Be Aggressive 
16. Ashes to Ashes 
17. Just a Man 
Bis
18. Chariots Of Fire/Stripsearch 
19. We Care a Lot 
 
Credit foto :Cristi Dragan 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea