Muzica

#pop #alte-genuri #vama #morometzii #fara zahar #loredana #vank #hip hop

Desene animate in videoclipuri (II)

Daca tot v-am povestit despre videoclipuri animate, m-am gandit ca nu ar fi corect sa ne rezumam doar la cele din afara.
 
Chiar daca romanii nu au acumulat suficienta experienta in astfel de productii, nu pot trece cu vederea clipurile unor trupe ca Vank, Morometzii sau Fara Zahar , care au fost difuzate in heavy rotation la vremea lor de posturile TV muzicale autohtone.

Morometzii - “Oamenii mei”

Despre Morometzii recunosc ca nu stiam absolut nimic pana la momentul lansarii single-ului“Oamenii mei”. Au aparut ca din senin cu acest refren parca imprumutat din piesa “Puerto Rico” (Vaya Con Dios) si cu un videoclip facut parca in joaca. 

Clipul este plin de scene care se repeta obsesiv: gasca de hip-hop-eri  care se zbantuie in discoteca, un gangster care dupa ce isi etaleaza arsenalul de arme, isi expune dantura perfecta, cele 3 dudui sumar imbracate care seamana izbitor de mult cu fetele de laExotic.
 
“Oamenii mei” este un videoclip “de vara” care evita temele intunecate precum saracia din cartiere, traficul de droguri, consumul de alcool, pe care le tot trambitasera pana atunci colegii de la B.U.G. Mafia. Se simtea nevoia unui videoclip care sa prezinte si partea “frumoasa” a vietii de cartier. Si iata-l in toata splendoarea lui!
 

Vank – “1000”

“1000” marcheaza o dubla premiera pentru Vank. Este primul lor clip animat si totodata este pentru prima oara cand trupa nu au filmat cadre speciale pentru acest clip ( au fost folosite secvente mai vechi cu Vank).

In 2002, anul lansarii clipului, Vank au venit cu ceva ce nu mai vazusem pana atunci pe la noi: animatie 3D. Stateam si ma minunam cat de frumos arata greierasul ala care zburda prin videoclip, cantandu-si povestea de amor. Laudabila este si incercarea celor care s-au ocupat de animatie ca buzele sa se sincronizeze cat de cat cu versurile cantecului. Nu prea le-a iesit, insa merita apreciat efortul.
 

 
Vama - “Pe sarma”

Si Vama luiTudor Chirila a apelat la o videoclip animat. In martie 2008 pe micile ecrane am facut cunostinta cu Henry si Wanabe, doua personaje care traiesc o poveste de iubire . Tudor Chirila spune ca a fost nevoit sa creeze personaje animate dupa ce mai multe incercari de a filma personaje reale care merg pe sarma deasupra bulevardului Magheru sau la Circul Globus au esuat.  
 
Iata si explicatia lui Chirila pe marginea conceptului clipului: "Iubirea intre doi oameni a ajuns ca mersul pe sarma. Oricand unul dintre participanti se poate dezechilibra si cadea in prapastie. Prapastia sociala a zilelor noastre. Iubirea, mai fragila ca oricand. Cei care se iubesc, intr-un echilibru precar", explica Chirila conceptul clipului.
 

Loredana - “Copiii sirenelor”

“Copiii sirenelor” este o intoarcere in lumea copilariei, o poveste cu vapoare care strabat marile in lung si-n lat, cu sirene care ispitesc marinarii. Este un basm animat alb-negru peste care se picura un strop de albastru marin.  

“Copiii sirenelor” a fost selectat la editia din 2007 a festivalului filmelor de animatieAnim’est unde a concurat la sectiunea Videoclip&Advertising.
 

 
Fara Zahar – “Lav Stori”

La final am lasat un clip la care am ras cu hohote. Pai cum sa nu razi cand ii vezi peFara Zahar, baietii din Dorohoi, cum se dau de trei ori peste cap si se transforma in personaje animate care si-au ales ca mijloc de deplasare un “faiton” (correct: faeton)? Va intrebati ce e un “faiton”? Este o caruta cu fata de Lamborghini, trasa de un un sarman purcel, care incearca sa suplineasca lipsa cailor aflati probabil in concediu.

“Lav Stori” este o varianta indreptata si updatata deFara Zahar a unor subiecte ultramediatizate la vremea lor: crima din cartierul Primaverii, divortul lui Silviu Prigoana de Adriana Bahmuteanu, iubirea fulgeratoare dintre miliardarul Irinel Columbeanu si Monica Gabor. 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea