Muzica

#rock #pop #alte-genuri #dance #criza financiara #venit #buget #industria muzicala #muzica #interpret #romania #impresar #cd

Criza financiara sare la gatul industriei muzicale romanesti

Suntem pe timp de criza, bugetul se subtiaza considerabil si ne gandim serios daca sa mai luam noul album al trupei noastre preferate sau sa asteptam sa-si faca aparitia pe internet.

Faptul ca aceste momente de cumpana prin care trece societatea umana, economic vorbind, ataca veniturile noastre ale tuturor, fie oameni cu job-uri marunte sau patroni ai marilor corporatii, nu mai e un mister. Dar ce se intampla atunci cand ne da peste cap stilul de viata, relatiile cu cei dragi sau chiar muzica, fara de care am fi precum animatiile alb-negru intr-o lume desenata in culori ?

In relatiile cu ceilalti ar fi de ajutor un psiholog, sau mai degraba un prieten cu un sfat bine intentionat, avand in vedere ca e criza. In ceea ce priveste stilul de viata, cateodata e binevenita o schimbare. Dar ce ne facem cand sectorul muzical, refugiul in care ne pierdem fiecare dintre noi, mai ales pe timp de criza, este afectat? Industria muzicala are de suferit de pe urma acestor fluctuatii neasteptate?

MuzicaUnii sunt de parere ca da, altii ca nu. Insa, daca aruncam o privire pe harta muzicala autohtona, putem observa mici modificari: artistii se plang ca nu sunt platiti la timp pentru concertele pe care le sustin, albumele nu se mai vand ca pana acum, interpretii preferand sa-si lanseze muzica online.

Mp3-urile castiga in lupta cu CD-urile

Un studiu realizat de PricewaterhouseCooper a observat o scadere in vanzarile de compact discuri, si o trecere la cele online. Se preconizeaza ca, daca in ultimii 5 ani vanzarile de CD-uri au scazut cu aproape 10% si vanzarile online au inregistrat in schimb o crestere de 27%, in 2010 vanzarile in format digital le vor depasi pe cele in format clasic.

In ceea ce priveste concertele, cel putin la noi, conteaza foarte de mult genul de evenimente care se organizeaza. Marii organizatori incearca sa aduca cat mai multe vedete din plan international, pentru a capta atentia consumatorului si pentru a-l determina astfel sa cumpere un bilet la concerte.

Madonna, un nume prea greu pentru criza din Romania

In 2009, multi artisti internationali sunt asteptati la noi tara printre care Sting, James Blunt, Depeche Mode, Ja Rule, Lil Kim si poate chiar Madonna. Problema este ca onorarile acestora sunt destul de mari, locatiile pentru a gazdui evenimente de asemenea amploare nu prea sunt si nici conditiile de a construi acum unele noi nu sunt tocmai favorabile. Cu toate acestea, dupa cum bine se observa, marile firme organizatoare fac tot posibilul pentru a aduce mai aproape starurile internationale pentru fanii din Romania.

Florin PetrescuImpresarii din industria muzicala au se pare, cel mai mult de suferit. De exemplu, Florin Petrescu , cel care se ocupa de organizarea concertelor mai multor vedete de pe plaiurile mioritice cum ar fi Elena Gheorghe, Bambi, Andreea Banica sau Irina Loghin, este atacat din toate partile pentru neplata onorariilor.

Impresarii din muzica sufera de pe urma crizei financiare

“Este adevarat ca le datorez bani unor solisti. Dar eu am de recuperat de la organizatorii de concerte, si mai ales de la primarii, peste 200.000 de euro. Sper ca situatia sa se remedieze la inceputul anului”, declara acesta la finalul anului trecut.

Florin Ionescu de exemplu, fostul impresar al trupei A.S.I.A., asteapta de la primarul Marian Vanghelie aproape 300.000 de euro, bani care trebuie sa le revina solistilor ce au cantat pentru primarul sectorului 5 in timpul alegerilor.

Cu toate acestea, nu toti artistii sunt afectati de criza. Sunt multi care au profesii adiacente, altii care au in continuare la fel de multe concerte si multi care „somau” oricum in aceasta perioada, preferand sa se dedice partii creative si sa inregistreze albume noi cu care sa vina la inaintare cand lucrurile se vor mai calma.

Nu toti interpretii de la noi simt criza financiara

Haideti sa vedem care sunt parerile catorva vedete din muzica romaneasca , alese aleatoriu, cu privire la aceasta perioada tensionata din punct de vedere economic.

Elena Gheorghe

Elena Gheorghe“Am de primit acesti bani si sper ca pana la urma sa se rezolve. Acum, firmele nu prea mai investesc bani in organizarea de evenimente. Acesta este motivul pentru care, de Revelion, voi avea numai 5 concerte ”, declara la sfarsit de an 2008, Elena Gheorghe pentru ziarul Click!

Gandindu-ne insa ca ne va reprezenta tara la Moscova, in concursul international Eurovision, suntem siguri ca viitorul financiar al artistei va fi din ce in ce mai luminos, luand in considerare promovarea de care are parte.

Andreea Banica

“Axinte are sa-mi dea 7.000 de euro, dar nu-mi fac probleme, pentru ca anul trecut pe vremea asta imi datora vreo 90.000. Eu mi-am recuperat intotdeauna banii”, a declarat pentru Click! Lucian Mitrea, sotul si impresarul vedetei.

Momentan Andreea a luat oricum o pauza, stand departe de scena, pentru a-si putea creste copilul. Suntem siguri ca mai are bani pentru a-i pregati biberonul micutului,ca atare, nu ne facem griji.

Cargo

„Anul trecut am avut patru concerte de Revelion. La Timisoara, Caransebes si Resita, unde am avut doua cantari. Anul acesta am avut unul singur, la Arad. Se simte criza in buzunarele fiecaruia. Muzicienii nu sunt chemati sa cante pentru ca organizatorii nu au cu sa-i plateasca”, spunea la inceput de an, Adi Barar, liderul grupului Cargo, gandindu-se la bilantul anual al trupei.

Implant pentru refuz

„Criza asta e si foarte indusa. Noi nu resimtim atata de tare pentru ca nici nu aveam foarte multe concerte. Aveam cam doua pe luna si maxim 20 pe an. Probabil ca daca aveam peste o suta, iar frecventa lor se reducea la jumatate, era altceva. Dar nu e nicio problema daca e criza. Noi lucram la piese, facem albume, iar cand se termina totul iesim pe piata cu marfa”, a spus Tavi Vita, solistul trupei Implant Pentru Refuz.

Blazzaj si Bio

Horia Crisovan„La noi criza financiara este ceva obisnuit. De obicei, in aceasta perioada nu avem nicio activitate. Nu stiu daca trebuie pus pe seama unei crize, asta o sa vedem mai tarziu. Acum nu vad nicio diferenta”, a completat Horea Crisovan, chitarist in trupele Bio si Blazzaj.

Dupa cum se poate observa, fie ca se manifesta la un grad mai mic sau mai mare, criza a zgaltait putin cuiul pe care sta agatata harta muzicala in campul socio-demografic. Lucrurile se pot ameliora sau inrautati. Pana una alta, ar trebui sa profitam de timpul acesta si sa ne construim un playlist sanatos de muzica „grava” pe timp de criza. Un sfat? Daca va ganditi sa dati difuzorul la maxim in casa, mai bine ascultati in casti, acum nu va permiteti amenzi, pentru ca vecinul e certat cu Marylin Manson .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea