Muzica

#2008 #octombrie #queen #cosmos rocks #album #cronica #rock

"Cosmos Rocks", spectacolul merge mai departe fara Freddie Mercury


“ Cosmos Rocks ” este un album pe care recunosc ca l-am asteptat de ceva vreme. Mai precis de 13 ani. Am avut ceva emotii inainte de a apasa Play pe butonul CD playerului. Motivele sunt diferite.

Este primul album Queen de studio pe care nu se aude vocea lui Freddie Mercury. De asemenea, pe “Cosmos Rocks” partitura de bass nu mai apartine lui John Deacon, retras in urma cu cativa ani din trupa.

Albumul incepe in forta cu “Cosmos Rockin’”, piesa care imi aduce pe undeva cu vechiul Queen. O fi de vina oare intro-ul vocal a la “One vision”? Sau poate rifful de chitara inspirat din mai vechiul hit “Now I’m here”?

Queen“Time to shine” are un refren simplu pe care il prinzi din prima: “Raise up your mind/It's time to shine”.

Ajung la piesa cu numarul 3. Pentru“Still burnin’” Queen apeleaza la un cliseu arhifolosit de zeci de trupe, acela ca rock’n’roll-ul nu va muri nicioadata. Sincer, nu era nevoie sa aflu de lucrul acesta tocmai de la Queen. Si pentru a fi siguri ca mesajul este inteles corect, Queen au inserat in cantec celebrul pasaj de percutie din “We will rock you”.

“Small” este o balada ritmata in care vocea lui Paul Rodgers face toti banii. Este genul de piesa care nu deranjeaza si pe care ti-ai dori s-o auzi la radio in prag de seara.

Queen“Warboys (Prayer for Peace)” aduce un plus de greutate albumului. “Vina” pentru acest lucru o are si tema abordata: razboiul. La un moment dat, un pasaj de tobe iti da impresia ca tocmai asculti un mars militar.

In schimb, “We believe” este un veritabil imn pacifist. “We believe” este un semnal de alarma ce atrage atentia asupra nedreptatilor pe care trebuie sa le indure batrana Terra.

“Call me” este exemplul de hit perfect. O durata de aproape 3 minute, un refren care-ti ramane in cap toata saptamana si un ritm care te ridica de pe scaun. Indraznesc sa spun ca acesta melodie are ceva din feeling-ul pe care ti-l imprima “Crazy little thing called love” in urma cu aproape 30 de ani.

“Voodoo” faca parte din categoria pieselor de “umplutura”. E o piesa careia nu-i vad rostul pe acest album. Fara sa exagerez, un vers stupid precum “I don't believe in voodoo, black magic was never my style” (Nu cred in voodoo, magia neagra nu a fost niciodata genul meu) nu are ce sa caute intr-o melodie Queen.

Queen“Some Things That Glitter” se poate lua de mana cu piesa anterioara. Este o piesa lenta, monotona, care a reusit “performanta” de a nu-mi transmite absolut nicio emotie.

Queen isi spala insa pacatele cu “C-lebrity”. “C-lebrity” este o piesa de atitudine. Queen nu rateaza ocazia sa dea peste nas antitalentelor care isi doresc cu orice pret sa apara la TV.

“Say it’s not true” este una dintre cele mai reusite piese de pe album. Este o melodie lucrata in echipa, fapt intarit si de interventiile vocale ale lui Brian May si Roger Taylor. “Say it’s not true” a fost compusa pentru campania “46664” initiata de Nelson Mandela in 2003 si care avea ca scop lupta impotriva raspandirii teribilei maladii SIDA in Africa.

“Through the night” este o compozitie semnata Paul Rodgers. Este genul de balada stearsa pe care ai senzatia ca ai mai auzit-o pe undeva si de care nu-ti vei mai aduce aminte dupa ce treci la piesa urmatoare.

Queen“Surf up…school’s out” aduce din nou dinamismul in prim-plan. Este un cantec despre sufletul liber si rebel al adolescentului din noi.

“Small ( reprise )” este un soi de outro care ne readuce in atentie tema principala a piesei “Small”. Nu inteleg care a fost strategia Queen-ilor, de altfel neinspirata din punctul meu de vedere.

De ce sa plasezi la final un track care repeta practic o alta piesa, cand poti include o melodie geniala, care sa te faca sa-ti doresti ca CD-ul sa nu se fi terminat?

Plusuri:

-Le dau o mare bila alba celor de la Queen pentru curaj. Curajul de a incerca sa treaca peste moartea lui Freddie. Curajul de a incerca sa continue alaturi de Paul Rodgers, fost vocal in 2 trupe legendare ( Free, Bad Company ). Curajul de a infrunta conservatorismul fanilor Queen in ceea ce priveste postul de solist vocal.

-“Say it’s not true”, “Cosmos rockin’”, “Call me” sunt 3 candidate perfecte la titlul de nestemate ale coroanei Queen.

Minusuri:

- Albumul suna mai degraba a Bad Company/ Free decat a Queen. Paul Rodgers ar trebui sa-si aminteasca de fiecare data cand deschide gura in “curtea” carui grup activeaza in present.

- Piesele de "umplutura" (“Through the night”, “Voodoo”,“Some Things That Glitter”)

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea