Muzica

#concert #cesaria evora #portugheza #muzica

Cesaria Evora - muzica se simte in picioarele goale

Imagineaza-ti o doamna invesmantata intr-un costum negru ca un sac, exact cum se imbracau crestinii in Evul Mediu din dorinta de a-si ascunde trupul. Acest gest, spuneau ei, le elibera sufletul si ii facea sa perceapa forta divina.

Imaginazati-o in picioarele goale cu niste talpi umflate, crapate, aproape inestetice. Si la toate acestea adauga o privire goala si niste buze care nu zambesc niciodata. Sa nu uitam, totusi, un aspect: vocea si limba in care se comunica. Este vorba despre vocea Cesariei Evora si despre limba portugheza . O combinatie din care, te asigur, se naste muzica.

Si cand spun muzica nu ma refer la o insiruire de sunete melodice, nu, deloc. Ma gandesc la un citat banal din Ludwig van Beethoven:"Muzica este o revelatie mai mare decat toata intelepciunea si filozofia. Muzica este solul in care spiritul traieste, gandeste si creaza".

Peste cele 4.000 de persoane prezente, aseara, la Sala Palatului au ascultat, la inceputul concertului, o Cesaria Evora trista, timida, necomunicativa. Dupa aproximativ jumatate de ora, muzica a furat-o cu totul, a inceput sa se simta bine si sa povesteasca prin melodii despre iubire, veselie, dezamagire sau prieteni. Uneori, cu ochii inchisi, alteori uitandu-se uimita la cei din formatia ei care dansau cu pasiune, din cand in cand zambind cand primea aplauze prelungite.

S-au auzit melodii mai vechi sau mai noi precum Carnaval de Sao Vicente, Petit Pays, Sakyo Dayo, Nova Sintra, Sodade, Angola, Morte dum Tchuque, Oriundina etc. S-au auzit instrumente traditionale din Insula Capului Verde, de unde artista este originara, s-au auzit violonistul si trompetistul care ba au cantat, ba au facut giumbuslucuri, ba au dansat in sincron.  

La fix o ora de la inceperea spectacolului, Cesaria Evora (68 de ani) a cerut acordul publicului sa se aseze pentru prima data de cand se afla pe scena. In fata pianului si a unui pahar cu apa, artista si-a aprins elegant o tigara, in timp ce instrumentistii i-au asigurat ambianta cu ritmuri de morne (cantece specifice zonei din care vine artista).

"M-a uimit prin aparitia fizica total imobila care intra in mare contradictie cu vocea atat de calda si de expresiva”, a spus despre Cesaria Evora unul dintre spectatorii, prezenti aseara la concert.   

De altfel, spectatorii care au umplut Sala Palatului au parut foarte fericiti sa asculte muzica Cesariei Evora si a celor opt instrumentisti de culoare veseli si exuberanti. Inainte de bis s-a aplaudat cu insistenta timp de cateva minute bune, iar Cesaria a reintrat pe scena in picioarele goale pentru a canta in varianta proprie melodia de ramas bun Besame Mucho.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea