Muzica

#rock #cronica #concert #celelalte cuvinte #lansare #album #stem #palatul copiilor #14 noiembrie 2008 #bucuresti

Celelate Cuvinte la Bucuresti – rock si celule stem


Un concert cu trupa Celelalte Cuvinte este o raritate. In ultima perioada trupa oradeana a preferat sa concerteze mai putin si sa-si canalizeze toata energia catre finalizarea inregistrarilor unui nou album.
Albumul intitulat “Stem” a aparut deja la inceputul lunii trecute. Cu aceasta ocazie, celelate cuvinte a demarat o serie de concerte in tara de promovare a noului material.

Dupa Cluj-Napoca si Arad, a venit si randul bucurestenilor sa aiba ocazia sa asculte piesele de pe “Stem” in varianta live. Locatia aleasa pentru concert a fost Palatul Copiilor , o sala de 800 de locuri.

Sentimentul pe care ti-l da Palatul Copiilor este acela de sala comunista, uitata de timp si de oameni. Si pentru ca tot am pomenit de oameni, nu pot sa trec cu vederea ( poate pentru a mia oara) lipsa de punctualitate a publicului roman. Pentru ca toata lumea sa prinda Cuvintele de la inceput, s-a intarziat si la acest eveniment cu jumatate de ora.

Jos cearceaful!

Celelate CuvinteConcertul a debutat cu piesa instrumentala “Stem” de pe noul album. Sonoritati rupte parca din progresivul de tip Dream Theater au rasunat din spatele celor 4 tablouri, ale caror panze erau inlocuite cu cearceafuri albe. Pe parcursul a 6 minute trupa a preferat sa-si faca treaba fara un contact vizual direct cu publicul.

Incepand cu cea de-a 2-a piesa, cateva personaje ciudate apar pe scena si incep sa isi faca de lucru. Unii decupeaza bucati de cearceaf, in vreme ce altii aseaza materialele taiate in genti diplomat. Oamenii se misca cat se poate de natural si nu par deloc stanjeniti de privirile iscoditoare ale spectatorilor.

Chiar daca ramele tablourile au fost eliberate de povara textilelor, membrii trupei au preferat sa pastreze distanta si sa nu paseasca mai aproape de public. Raceala de pe scena s-a reflectat si asupra noastra, a celor din public. Multi spectatori au preferat sa ramana pe scaune, multumindu-se sa aplaude din cand in cand.

Trebuie sa recunosc ca piesele prezentate de pe noul album sunt destul de triste. Mi-au atras atentia “Zmeie” si “Intre vise”, melodii pe care trupa le-a inclus in mod frecvent in setlisturile concertelor din ultimii 2 ani.

Concertul a fost insotit si de cateva proiectii, care cu 2-3 exceptii, nu au reusit sa ma convinga. As fi jurat ca imaginile proiectate pe ecranul sunt luate dintr-un banal plugin video al programului Winamp.

Unde-s “traforajele” de altadata?

Celelalte CuvinteIn ceea ce priveste setlistul, formatia nu a fost a fost foarte generoasa. Mi-au lipsit melodiile de pe albumele “Ispita” si “NOS”. Au fost si oameni care au resimtit din plin lipsa sonoritatilor tip “traforaj viteza”. La un moment dat, un rocker din sala a urlat fix langa urechile mele: “Se lasa raaaaaaaaaaaaau”, gandindu-se ca poate Cuvintele s-or indura sa cante aceasta piesa. Pana la urma nu s-a lasat rau, spre dezamagirea bietului fan.

In schimb au fost cantatea majoritatea piesele clasice Celelalte Cuvinte . Adica “La Ceas Tarziu”, “Fantana”, “Daca vrei”, “Un sfarsit e un inceput”. De altfel, au fost si cele mai gustate piese ale serii. Raman la parerea ca oricat de mult s-ar stradui formatia sa scoata piese noi de calitate, publicul o sa ceara in concerte tot melodiile vechi.

“Minutele regulamentare de joc” s-au incheiat cu piesa dedicata memoriei lui Florian Pittis . Pret de cateva minute luminile s-au stins, iar pe scena au cativa oameni cu lumanari in mana, in timp ce pe ecran se derulau imagini cu regretatul actor.

Celelalte CuvinteLa prelungiri, dupa cum era de altfel previzibil, trupa a oferit “Iarba prin par”, o piesa care a avut darul sa multumeasca toate generatiile de spectatori.

Am strigat din rasputeri dupa un al 2-lea bis, insa fara niciun efect. Aplauzele destul de anemice ale publicului nu au avut darul de a-i readuce pe scena pe cei de la Celelate Cuvinte.

Concertul de la Palatul Copiilor a fost in nota cu care Celelalte Cuvinte si-a obisnuit fanii. Bilele albe le dau pentru decor si pentru sunet (Nu am uitat insa de bazaitul din boxele din stanga, care m-a scos din sarite pe la jumatatea concertului). Cu parere de rau trebuie acord si 2 bile negre:

1. Slaba comunicare a trupei cu publicul.

2. Locatia nepotrivita a concertului. As fi preferat un loc ceva mai intim, fara scaune, in care sa fiu mult mai aproape de trupa.

Galerie foto concert Celelalte Cuvinte la Palatul Copiilor

Setlist:

01. Stem
02. Umbra mea
03. Asa e viata mea
04. Caracteruri
05. Se inchid
06. Zmeie
07. Neam blestemat
08. Sfarsit
09. Intre vise
10. Balanta
11. O sa am
12. Noptile
13. Nu-mi da tot intr-o zi
14. Tranzit
15. Vocala
16. Fantana suspinelor
17. Daca vrei
18. Ceas tarziu
19. Un sfarsit e un inceput
20. Ultima
Bis
21. Iarba prin par

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea