Muzica

#pop #muzica #alte-genuri #disco #oldies

Cele mai bune 15 melodii disco din toate timpurile

Febra de vineri seara, ritmuri care te ametesc si nu-ti lasa picioarele sa se odihneasca, un YMCA dat la maxim si simturi traite intens. Este timpul pentru o distractie ca la carte tipica anilor disco .

Muzica disco a fost, este si va fi intotdeauna favorita cluburilor si discotecilor. De-a lungul vremii, acest gen muzical s-a transformat si metamorfizat pana a ajuns ce este in ziua de azi. Mai nimic, dupa parerea mea. Tocmai de aceea m-am gandit sa va dau cateva mostre muzicale din timpurile glorioase a vietii disco, mai precis anii `70-`80.

15. „Funkytown” – Lipps, Inc (1980)

Acesta este probabil una dintre piesele disco atipice, cu foarte multe influente electronice. De altfel, este primul track de acest gen pe care s-a folosit efectul vocal Moog Vocoder. Iar in videclip nici macar nu apare trupa si asta pentru ca Lipps, Inc a fost o formatie de studio, iar dansatorii pusi in schimb, sunt absolut ingrozitori. Chiar s-asa insa, multi au considerat „Funkytown”-ul celor de la Lipps ultimul hit disco din Statele Unite.



14. „Get down tonight” – KC & The Sunshine Band (1975)


„Get down tonight” este unul din cele 5 single-uri no. 1 ale trupei KC & The Sunshine Band. Este amuzant, antrenant iar aceea chemare obsesiva „do a little dance , make a little love, get down tonight” este pur si simplu molipsitoare. De altfel, acel intro acompaniat de solo-ul de chitara facut la viteza dubla fata de linia normala a unei chitari da tot farmecul acestei piese.

13. „Turn the beat around” – Vicki Sue Robinson (1976)

O piesa disco clasica. Mult bas pe fundal, un corn puternic si acele vocalize de-a dreptul fenomenale, mai ales in bucatile in care canta rapid, fac din piesa lui Vicki Sue Robinson una nemuritoare.



12. „You should be dancing” – Bee Gees (1976)

Lansat oficial de grup in 1976, „You should be dancing” a devenit un mega-hit odata cu lansarea soundtrack-ului „ Saturday Night Fever ”. Aceasta este de altfel piesa pe care John Travolta executa acel dans solo de exceptie.



11. „Brick House” – Commodores (1977)

O combinatie perfecta de funk si disco, „Brick House” este una dintre cele mai bune piese ale trupei, inainte ca Lionel Ritchie sa devina siropos si sentimental.



10. „Heart of glass” – Blondie (1979)

Aceasta minunata piesa a acestei trupe a anuntat intr-un fel muzica New Wave, de aceea a fost aspru criticata ca s-a folosit de caracteristicile disco pentru a obtine acest avantaj. Chiar s-asa, „Heart of glass” semnat Blondie a fost un hit care a depasit toate granitele si a propulsat trupa pe culmile gloriei. Videoclipul piesei a fost filmat in legendarul Studio 54 disco din New York.



9. „You`re the first, the last, my everything” – Barry White (1974)

Aceasta piesa a r&b/disco timpuriu a dus la multe intalniri nocturne intre indragostiti. Ca multe dintre creatiile lui Barry, traduse majoritatea ca un soi de „sex pe vinilin” si atat, „You`re the first, the last, my everything” salveaza aparentele si ramane cel mai dansabil hit al lui Barry White.



8. „Don`t stop till you get enough” – Michael Jackson (1979)

De pe primul sau album solo, „Off the Wall”, acest cantec pop dance pur a fost primul dintr-un lung sir de single-uri no.1 semnate Michael Jackson, Regele Pop.



7. „Dancing Queen” – ABBA (1976)

Acest hit masiv a devenit cel mai mare cantec al trupei din imensa sa lista de hituri. Este la fel de popular si astazi, odata cu succesul dobandit de musical-ul „Mamma Mia”.

6. „YMCA” – Village People (1978)

Aceast imn disco creat de Village People, unul dintre cele mai de succes grupuri muzicale din era disco, este indiscutabil un hit nemuritor. Binenteles, in timp a capatat acea conotatie gay, dar pentru cei mai putin homofobi, ramane in continuare o ocazie pentru a face acele miscari consacrate in grup, pe ringul de dans la nunti si alte petreceri.

5. “Celebration” – Kool and the Gang (1980)

Si ca tot am amintit de melodii pentru nunti, acest cantec venit tocmai de la sfarsitul erei disco, ramane un favorit pentru DJ-i la nunti. Kylie Minogue a facut un cover dupa acest hit, prin anii `90, si trebuie sa recunoastem ca pare mai hot versiunea ei decat a celor de la Kool.

4. “Play that funky music” – Wild Cherry (1976)

Wild Cherry a fost o trupa rock relativ necunoscuta pe la mijlocul anilor `70, pana cand audienta de culoare a inceput sa strige “Play some funky music, white boy”. Piesa a ajuns un hit no. 1 si a fost vandut in peste 2 milioane de copii, dar a si ramas singurul hit al trupei.

3. “Last dance” – Donna Summer (1978)

“Last dance” a castigat premiul Oscar si un Glob de Aur pentru Cel mai bun cantec original. Este de altfel cea mai notabila parte din comedia disco Thank God It`s Friday, cu Jeff Goldblum si Debra Winger in rolurile principale. Donna Summer, deja o diva disco, si-a confirmat statutul cu acest hit.

2. „I will survive” – Gloria Gaynor (1978)

Probabil cel mai faimos cantec disco al tuturor timpurilor, „I will survive” a devenit un imn pentru femeile parasite si de altfel singurul hit al lui Gaynor. A fost preluat de Cake, The Puppini Sisters si o duzina de alte trupe, ramanand un clasic al genului.

1. “Stayin` Alive” – Bee Gees (1977)

Filmul „Saturday Night Fever” a fost o adevarata explozie pentru obsesia disco care pusese stapanire pe toti, si acest cantec a fost o adevarata explozie pentru film. Inca foarte popular, „Stayin` Alive” ramane un cantec exceptional, indiferent daca gusti stilul disco sau nu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea