Muzica

#muzica #pop #rock #alte-genuri #oldies #cantareti

Castiguri din cripta: artisti care au facut averi post-mortem

In mod normal te gandesti ca statutul tau de om viu este o conditie imperios necesara pentru  a produce bani. Orice fel de munca ai depune, fizica sau intelectuala, sa ai un puls, o prezenta, un creier sunt niste cerinte de bun simt pe care ar trebui sa le propuna orice angajator. Nu insa si daca esti vedeta sau ai fost, ai aratat ca poti, ca ai talent si te-ai dus... doar tu, ca banii castigati de pe urma ta au ramas sa se inmulteasca. Si s-au inmultit si au ajuns la niste sume exorbitante pe care tu ai dori sa le poti obtine macar in noua vieti, ca intr-una n-ai nicio sansa.

In lumea showbiz-ului e suficient sa ai un nume ca sa faci bani. Nu trebuie sa existi fizic neaparat. Multi artisti din lumea muzicii au facut averi dupa ce au murit. Vrei sa stii ce artisti au facut avere dupa ce au murit? Iata o lista cu cele mai celebre nume:

Kurt Cobain – 50 milioane / an

Kurt CobainIn 1994, la doar 27 ani, Kurt Cobain a cedat psihic si s-a sincucis, impuscandu-se in cap in apartamentul sau din Seattle`s Lake Washington. A lasat in urma o sotie vaduva, pe Courtney Love , o fetita, Frances Bean Cobain si o portita deschisa spre imbogatire. Courtney Love, fosta lui sotie ii manageriaza acum averea care se ridica la nu mai putin de 50 milioane $. Nu-i rau pentru cel considerat simbolul generatiei X. Smells like money spirit, baby!

Elvis Presley – 42 milioane $ / an

Elvis PresleyCiudat, dar nu ma asteptam ca Cobain sa-l ia pe cel care va ramane pentru totdeauna Regele Rock`n`roll-ului. Se pare ca lucrurile s-au schimbat insa. Desi Presley a detinut suprematia la facut bani pe banda rulanta post-mortem, in 2006 a fost detronat de fostul frontman de la Nirvana. Oricum, saracul Elvis n-are de ce sa-si faca mustrari de constiinta acolo sus unde se afla, averea pe care a lasat-o in urma se ridica la 42 milioane $. Banii provin din albumele cu Elvis Presley care se vand in continuare destul de bine, insa si din biletele de intrare la casa sa din Graceland si din drepturi de autor . Elvis has left the building, but his money hasn’t. Long live the King!

John Lennon – 24 milioane $ / an

John LennonIn decembrie 1980, fostul membru Beatles a fost impuscat de catre un fan al formatiei in fata casei sale din New York. Trupa care l-a consacrat a continuat, insa, sa vanda albume cu nemiluita, ajungand la un 1 milion de discuri pe an. Sa ne gandim ca s-au despartit acum 39 ani? N-are niciun rost, vorbim totusi de Beatles, cel mai faimos grup muzical al carui impact cultural a ajutat la definirea anilor `60. Daca mai tinem cont si de faptul ca piesele solo inregistrate de John Lennon se vand ca painea calda si acum, atunci e lesne de inteles cum se aduna banii. Si daca mai introducem in ecuatie si faptul ca vaduva  sa, Yoko Ono a obtinut nu mai putin de 10 milioane $ in urma procesului cu EMI, parca iti vine sa te duci sa-i tragi un glonte in cap fanului ala ratutit care s-a gasit sa-l omoare pe marele artist Lennon. Nu de alta, dar ar fi fost interesant de aflat, daca, inca in viata, John Lennon ar mai fi adunat atatia bani.

Ray Charles – 10 milioane $ / an

Ray CharlesRay Charles a fost un cantaret si un compozitor apreciat pana la moartea sa. Din nefericire insa, a trecut in nefiinta in 2004, la varsta de 73 ani, in urma unei boli de ficat. Legendarul artist orb care a incalzit zeci de inimi prin acordurile sale de soul, blues si jazz, n-a adunat sume exorbitante de bani in timpul vietii, insa si-a scos parleala post-mortem. Vanzarile sale merg mai bine ca niciodata, aducandu-le urmasilor sai nu mai putin de 10 milioane $.

Bob Marley  - 7 milioane $ / an


Bob MarleyPrivit ca un profet al miscarii Rastafari, Bob Marley reprezinta insasi definitia muzicii reggae. Din pacate insa, artistul a murit in 1981, fiind atins de cancer. Recunoscut pentru traiul boem pe care l-a dus in care banii nu-si gaseau locul, Bob Marley nu ar fi impresioant de faptul ca se afla in aceasta lista. Insa, nu trebuie pierdut din vedere faptul ca muzica artistului, precum si toate celelalte obiecte promotionale cu imaginea sa, continua sa se vanda foarte bine si astazi. De exemplu, „Legend”, compilatia de cantece ale lui Bob Marley lansata post-mortem, este cel mai bine vandut album reggae al tuturor timpurilor, depasind 12 milioane de exemplare.

Michael Jackson – inca nestabilita

Michael JacksonLa final, nu trebuie sa-l uitam pe Regele Pop, Michael Jackson, a carei moarte a facut inconjurul lumii si a fost evenimentul anului 2009. Artistul a trecut in nefiinta pe 25 iunie 2009 , la varsta de 50 ani, in urma unui stop cardiac cauzat de o supradoza de anestezic. Ultimele estimari aratau ca averea sa se ridica la 500 milioane $, banii pe care se bat acum cu sarg atat familia, cat si toti ceilalti din jur. Cat ii va mai aduce „doamna cu coasa” regretatului artist, nu se poate preconiza inca, tinand cont de faptul ca, zi de zi, numele de Michael Jackson atrage dupa sine si mai multe hartii cu chipul lui Benjamin Franklin pe ele. Si cum documentarul This Is It si un album dublu cu melodii semnate de Jackson (unele in premiera) vor fi lansate la sfarsitul lunii octombrie, cantaretul ar putea deveni chiar prima celebritate miliardara dupa moarte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea