Muzica

#liceu #trupe #concurs #byron #formatie #interviu #rock

Byron: Studiati, studiati, studiati!

A implinit trei ani de activitate, a scos doua albume si se poate lauda ca a lansat primul DVD unplugged din Romania. Vorbim despre byron, trupa care de curand s-a gandit sa dea o mana de ajutor formatiilor de liceeni aflate la inceput de drum, initiind concursul “Byron Rock your High School”.
 
Mai multe detalii despre acest concurs am aflat de la Dan Byron (voce, chitara acustica, flaut),  6fingers (clape, voce, chitara acustica), Vlady Sateanu (bas), Costin Oprea ( chitara electrica ), Cristi Matesan (tobe) plus Victor Panfilov (inginer de sunet si producatorul muzical al trupei).

Acasa.ro: Cum v-a venit ideea sa organizati un concurs pentru trupele din licee? Care este povestea din spatele initiativei?

Dan Byron: Ne-am hotarat sa facem acest concurs pentru ca stim ca, atunci cand esti in liceu si vrei sa faci muzica, sa canti intr-o trupa, ai mare nevoie de sustinere. E varsta la care orice incurajare conteaza. Mi-as fi dorit sa existe un astfel de concurs pe vremea cand eram eu in liceu. Festivalurile, pe vremea respectiva, erau in special studentesti, iar premiile constau intr-o seaca diploma. Radiohead, de exemplu, ne-a inspirat pentru acest concurs, pentru ca au fost initial o trupa de liceeni. Ne-am dori sa vedem ca o trupa care vine la concursul nostru va ajunge la fel de celebra ca Radiohead.

Byron
Acasa.ro: Cum ati stabilit criteriile de jurizare? Cum ati ales finalistii?

Dan Byron: Pentru ca trupele carora li se adreseaza concursul se afla la inceput de drum, am hotarat sa nu acordam note in functie de originalitatea compozitiei sau a interpretarii. Ne-am gandit ca e important sa cante fiecare bine la instrumentul lui (respectiv cu vocea), sa se coordoneze bine intre ei si sa transmita ceva, ca intreg. De unde au aparut si cele trei criterii din preselectie : calitatea interpretarii (tehnica instrumentala/vocala), coeziunea ( lucrul in echipa ) si vibe, sau energia transmisa. Pentru performanta live, vom evalua si prezenta scenica, evident. Nu ne-a interesat genul muzical abordat, pentru ca un muzician bun poate sa abordeze aproape orice gen. E foarte interesant ce s-a intamplat la preselectie, pentru ca fiecare am avut cate o foaie de jurizare si am acordat notele individual, fiecare la el acasa, fara sa ne consultam. Notele s-au centralizat la organizatori, practic noi habar n-am avut ce note au dat ceilalti. Obiectivitatea jurizarii vine tocmai din suma subiectivitatilor individuale.

Acasa.ro: byron este proiectul in care te-am vazut implicat cel mai mult in ultima vreme. Povesteste-ne ceva despre evolutia ta muzicala, despre proiectele tale anterioare. 

Byron
6fingers: Am facut parte din mai multe trupe de heavy-metal, printre care Magica, cu care de altfel inca mai cant, sau Phonopia (metal progresiv tehnic). Inca ascult foarte mult metal. Evident ca, in timp, m-au influentat multe alte stiluri muzicale, insa metalul a ramas alaturi de inima mea. Daca Magica satisface metalistul din mine, byron are toate calitatile necesare unei trupe in care sa ma dezvolt muzical in continuare, placandu-mi in acelasi timp foarte mult ceea ce fac. Astfel sunt lipsit de frustrari de exprimare muzicala. Cred ca muzicienii tineri ar trebui sa fie mult mai open-minded si sa puna mai mult mana pe instrumente.

Acasa.ro: Am auzit ca ai cantat intr-o trupa cand erai la liceu. Cat de departe a ajuns trupa?

Byron
Vlady Sateanu: Am fondat trupa Thamyras cand eram in clasa a 9-a. Am ajuns destul de departe, aveam multe concerte, atat in tara, cat si in strainatate, si am castigat numeroase premii la festivaluri. Trupa a rezistat 8 ani, dar membrii ei sunt toti muzicieni profesionisti si traiesc si acum din muzica. Sfatul meu pentru liceeni: puteti sa va riscati la o viata muzicala, dar drumul este cam greu si anevoios, insa satisfactiile sunt enorme. Pot sa spun ca am cea mai frumoasa meserie din lume. Si nu uitati... studiati, studiati, studiati. In industria muzicala de astazi, performanta e obligatorie.
 
Acasa.ro: Cand te-ai apucat de studiu la chitara? Ce sfaturi ai pentru tinerii chitaristi?

Byron
Costin Oprea: Am inceput sa studiez chitara la varsta de 16 ani. M-am axat in mod special pe blues, deoarece consider ca sta la baza rockului modern. Ceea ce am invatat studiind blues m-a ajutat sa abordez multe genuri muzicale si sa ma mulez pe stilul fiecarei trupe cu care am cantat. Sfatul meu pentru cei care doresc sa faca performanta in acest domeniu este sa studieze intensiv muzica, fara sa tina cont de gen. E important sa-si ia ca repere chitaristi care abordeaza stiluri personale diferite, pentru ca de la fiecare vor avea ceva de invatat. Iar numele mari din istoria rockului nu trebuie sa lipseasca din modelele personale, bineinteles.

Acasa.ro: Ce stiluri muzicale ai abordat pana acum in cariera? Ce ai urmarit la trupele inscrise in concurs?

Byron
Cristi Matesan:  Am cantat in trupe de punk, pop, rock, metal, jazz, blues, progresiv. Pentru tobari, este important sa fie ceasul elvetian al trupei, sa fie coloana vertebrala pe care se insira notele celorlalti. Am auzit printre participanti instrumente programate, care, din punctul meu de vedere, nu transmit energia unui instrument clasic.Am urmarit la membrii trupelor din concurs sa se coordoneze bine, precum si relatia ritmico-melodica dintre ei, ceea ce inseamna in final pentru mine o muzica bine organizata, care indiferent de stil transmite ceva. 

Acasa.ro: Cum s-au prezentat cele 24 de trupe inscrise in concurs? 

Victor Panfilov: Am ramas surprins de calitatea si prospetimea formatiilor participante la concurs si asta ma face, intr-un fel, optimist vis-a-vis de viitorul in Romania al rockului si in general al muzicii INTERPRETATE si nu PROGRAMATE. Iarasi un lucru imbucurator e "geografia larga" a participantilor la concurs.
 
Material realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea