Muzica

#muzica.acasa.ro #eurovision 2009 #interviu #alin nica #dance #r&b #rock #pop

Alin Nica, un candidat la primaria Eurovisionului (interviu)


Muzica.acasa.ro continua seria interviurilor cu participantii la selectia nationala Eurovision. De data aceasta am discutat cu Alin Nica, cel care este si cel mai tanar primar din Romania, aflandu-se deja la al 2-lea mandat ca edil al comunei Dudestii Noi. Alin ne-a povestit despre viata de politician, dragostea pentru muzica si, binenteles, selectia la Eurovision. Mai multe despre Alin Nica va lasam sa aflati din interviul de mai jos.

Acasa.ro: Salut Alin! Esti un inginer in calculatoare, primar la al 2-lea mandat si totodata absolvent al Scolii Populare de Arta, sectia Canto. De unde combinatia asta dintre calculatoare, politica si muzica?

Alin Nica: Salut! E o intrebare care mi s-a pus foarte des in ultimele zile. Nu a fost o intentie anume in a le combina. Pur si simplu s-a intamplat sa fie. De obicei nu ma bag in chestii despre care stiu ca nu sunt capabil sa le duc la bun sfarsit sau la care nu pot avea succes.

Acasa.ro: In 2004 a trebuit sa alegi intre inginerie, muzica si politica. Ai optat in cele din urma pentru politica. De atunci au trecut 5 ani. Intre timp ai castigat competitia Battle of Songs, urmatorul pas fiind participarea la selectia nationala Eurovision 2009. Avand in vedere ca numele tau a devenit din ce in ce mai cunoscut, ai face aceeasi alegere ca in 2004?

Alin NicaAlin Nica: Daca as fi din nou in situatia din 2004, da. Nu regret nimic. Politica m-a calit si m-a maturizat. Am avut multe de invatat in acesti 4 ani. Eu de fire eram o persoana timida careia ii placea sa treaca neobservata, insa intrand in viata publica a trebuit sa-mi inving emotiile, retinerile si prejudecatile pentru ca trebuia sa tin discursuri, sa fiu convingator. La fel a fost si in muzica. Cele mai mari emotii le-am avut anul trecut in decembrie la primul meu concert in fata a peste 1200 de oameni la filarmonica din Timisoara cu ocazia spectacolului MOZART ROCKS! unde eu am asigurat partea vocala interpretand doua piese. Acum insa m-am obisnuit.

Acasa.ro: Care crezi ca sunt principali tai adversari la selectia nationala Eurovision din acest an?

Alin Nica: Sincer, nu stiu. Spun acest lucru pentru ca intotdeauna ierarhiile de dinainte de concurs au fost rasturnate de public. Totusi, daca m-ati provocat pot sa va spun ca sunt multe piese care imi plac si care ar putea merge cu succes la Moscova si ma refer la trupa ZERO, Elena Gheorghe, Juan Xavier, Dalma si altii.

Acasa.ro: Enumera-mi, te rog, 3 atu-uri cu care speri sa convingi spectatorii si juriul sa te voteze.

Alin Nica: Cel mai important atu este piesa care chiar este foarte buna. In al doilea rand, stim cu totii ca Eurovisionul este o manifestare comerciala care ravneste dupa publicitate. In trecut se stie ca au castigat cei care au venit cu ceva inedit nu neaparat muzical. Eu cred ca daca acest fapt inedit cu cel mai tanar primar la Eurovision a avut parte de atata succes la noi acelasi lucru se poate intampla si la nivel european. Sistem a urcat pe podium acum 3 ani pentru chestia cu butoaiele, acum Romania s-ar putea evidentia prin noutatea cu primarul cantaret . Al treilea atu este faptul ca in spatele meu se afla o echipa de profesionisti atat din punct de vedere muzical cat si managerial.

Acasa.ro: Ofera-ne cateva detalii despre „Don`t leave”, piesa cu care participi la Eurovision. Care este povestea din spatele acestui cantec?

Alin Nica: „Don`t leave” este o balada compusa pentru mine de George Hora, cel care a compus si hiturile “Never” si „Soare” pentru Sistem. Piesa a fost compusa intr-o noapte de noiembrie anul trecut, cand tin minte ca am stat pana la 4 sa o punem la punct. Inclusiv vocea de pe pozitiv a fost inregistrata o singura data tot atunci.

Noi ne-am inscris la preselectie cu 3 piese si ne asteptam cel mai putin ca „Don`t leave” sa fie cea selectata, insa asta e … juriul a fost suveran. Oricum, intre rezerve se regaseste si o a doua piesa interpretata de mine – 24/7. Cei interesati o pot asculta pe blog-ul personal la www.alinnica.ro.

Acasa.ro: Cum au reactionat oamenii din comuna Dudestii Noi, unde esti primar, la auzul vestii ca vei participa la Eurovision? Nu s-au simtit usor neglijati pentru ca in aceasta perioada te concentrezi mai mult pe aceasta competitie?

Alin Nica: Nuuuuu, deloc. I-am obisnuit deja cu surprize placute. Acum 3 ani de exemplu, am fost numit membru in Comitetul Regiunilor la Uniunea Europeana (Romania are 15 membri dintre primari si presedinti de consilii judetene) se zvonea ca o sa plec la Bruxelles si ca nu imi voi mai indeplini sarcinile de primar cum trebuie. Acest lucru a fost contrazis de realitate - chiar si acum merg de doua ori pe luna in capitala Belgiei si am avut si succes fiind singurul roman care a fost numit raportor pe o tema de interes european – largirea UE. Eu zic ca pot face fata unei cariere pe doua planuri. E adevarat, cu ceva mai mult efort din partea mea, insa nu m-am dat niciodata in laturi de la munca.

Acasa.ro: Ce este mai stresant: sa canti pe o scena sau sa prezidezi o sedinta la primarie?

Alin NicaAlin Nica: Fiecare sarcina are tracul ei insa in alte registre emotionale. Momentan este mai dificil pentru mine sa cant pe o scena pentru ca, sa prezidez sedinte sunt obisnuit de patru ani. Intrebati-ma peste un an. Sunt curios si eu ce o sa va raspund.

Acasa.ro: Sa presupunem ca primesti o propunere de a participa la o cantare electorala organizata de PSD. Esti membru PNL, insa nici suma oferita de social democrati nu e tocmai mica (100000 de euro). Cum o scoti pana la urma la capat? Accepti sau nu oferta?

Alin Nica: Asta e buna. Hmm, eu personal ca artist cred ca as accepta, insa ca om politic mai sunt alte considerente. Dar daca in politica ati vazut ca sunt posibile si cele mai improbabile combinatii, de ce nu ? Cant la manifestarea PSD si le zic « Votati PNL ! ». Ha, ha, ar fi ciudat, nu? E, glumesc si eu.

Acasa.ro: Mai ramanem un pic la capitolul politica. Carui politician crezi ca i-ar sta bine in ipostaza de muzician?

Alin Nica: Mi-ar placea sa-l vad pe presedintele Basescu cantand o romanta, ca dansand l-am vazut si o face foarte bine.

Acasa.ro: In dreptul stilurilor muzicale pe care le abordezi scrie: jazz, pop, R&B,club, dance si house. Rock-ul este insa cel care va da culoarea pieselor tale. Pe lista colaboratorilor tai se numara instrumentisti de calibru greu din rock-ul romanesc: Horia Crisovan (chitara – Neurotica, Blazzaj), Calin Cercel (chitara bass - Ultimatum), Florin Cvasa (tobe - Neurotica). Nu crezi ca o sa-i derutezi un pic pe ascultatori cu acest melanj muzical?

Alin Nica: Nu. Pentru ca ceea ce fac eu este un soft rock cu influentele mentionate de dumneavoastra. E adevarat ca intentia noastra (a mea si a compozitorului George Hora) prin abordarea tangentiala a acestor stiluri a fost mai degraba exploratorie, insa definitia clasica a ceea ce cant eu este pop-rock.

Acasa.ro: Care sunt artistii/trupele care crezi ca te-au influentat?

Alin Nica: Pai, sunt artisti diversi de la Jimi Hendrix, Pink Floyd si pana la Mariah Carey si Celine Dion, in copilarie, sau Michael Buble, Josh Groban si Il Divo, mai recent. De la fiecare am invatat cate ceva.

Acasa.ro: Am inteles ca pregatesti albumul de debut. In ce stadiu te afli cu lucru la acest material?

Alin Nica: Eu si George avem deja 8 piese in diverse stadii de lucru. 4 au deja o forma finala, dar pana la 12 cat vor fi pe album mai este de lucru. Planul nostru este sa apara pe piata la inceputul verii. Am fost contactati deja de case de discuri insa nu am semnat inca un contract. Asteptam sa treaca Eurovisionul si vedem.

Acasa.ro: Te-ai hotarat deja asupra unui titlu si a unei date de lansare?

Alin Nica: O, nu. E prea devreme. Data va fi undeva la inceputul verii, iunie cel mai probabil.

Acasa.ro: Multumim pentru timpul acordat. Iti uram multa bafta la Eurovision.

Alin Nica: Si eu va multumesc pentru invitatie si pentru urari. Sa fie!


Interviu realizat de Andreea Penes si Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea