Muzica

#pop #alte-genuri #melodii #alcool #parazitii #gica petrescu #maria tanase #hip hop

Alcoolul este viata si viata e alcoolul - cantece despre bautura

Alcoolul face si desface, leaga si dezleaga limba omului, aduce veselie, dar de multe ori si suparare.
 
S-au scris poezii, carti ba chiar si cantece care povestesc despre patanii legate de licorile euforice. Iata cateva dintre melodiile celebre romanesti care au fost inchinate zeului Bachus.
 
Gica Petrescu - "Da-i cu spritul pan’ la ziua"

Multe din melodiile din repertoriul lui Gica Petrescu sunt pline de referiri la alcool, in special la sucul de struguri cu multe grade. In “Da-i cu spritul pan’ la ziua” maestrul Petrescu ne ofera un refren de neuitat si o metafora nemaipomenita (“soseaua gatului”).

“Da-i cu spritul
Pan’ la ziua,
Pe soseaua gatului
Sa-ti ajunga pana'n suflet
Si sa-i stinga focul lui”
 
Parazitii – “Bagabonti '99”

Dupa 5 ani in care Parazitii au activat in zona underground, iata ca vine anul 1999 care aduce albumul “Nicio Problema”, de pe care a fost lansat single-ul “Bagabonti ‘99”.  Abordarea bascalioasa a alcoolului le-a adus baietilor calificarea in liga intai a muzicii romanesti,  dar si un prim cartonaj rosu: CNA-ul a decis in septembrie ’99 ca videoclipul melodiei sa fie interzis pe posturile TV.
 
”Alcoolul este viata si viata e alcoolul
Din zori pana-n noapte traim in pericol
Alcoolul este viata si viata e alcoolul
Din zori pana-n noapte...pericol...”
 
 
Sotto Inteso - “Caterinca”

Tot in anul in care Parazitii cunosteau succesul cu melodia despre alcool, in peisajul muzical autohton a aparut, aparent de nicarieri, o gasca de hip-hop-eri care suna mai altfel.
 
Sotto Inteso era numele si noutatea era ca rapaiau bilingv: in romana si-n  italiana. “Caterinca” este melodia pe care romanii au fredonat-o in draci in vara lui ’99:  “Ridicati paharele-n aer/Cine nu bea cu noi e un fraier”.
 

Nightlosers – “Betivan ratat”

Clujenii de la Nightlosers au fost printre primii artisti autohtoni care au reusit o infuzie puternica de sound-uri balcanice in muzica blues. “Betivan ratat” este cantata in dulcele grai ardelenesc si relateaza problemele prin care trece un romanas de-al nostru, care a tras la masea ceva mai mult.
 
“Betivan ratat” a fost dedicatia pe care carcotasii Serban Huidu si Mihai Gainusa i-au facut-o o in direct la radio presedintelui Traian Basescu. Cei doi au difuzat de trei ori melodia in aceeasi dimineata, ca o reactie dura la iesirea lui Basescu la un sprit alaturi de Gigi Becali in deja faimosul local Golden Blitz.
 

Spitalul de Urgenta – “Traiasca berea”

Au fost vremuri in care refrenul “Traiasca berea din care ne-am nascut” rasuna in fiecare zi din casele romanilor, indiferent de ora, de zi sau de noapte. Atat de bine a prins, incat, la un moment dat, un producator autohton de bere a folosit melodia, cu versurile usor modificate, pentru a-si face reclama la bautura aurie cu guler alb pe care o imbutelia.
 

Faramita Lambru – "La crama din Dragasani"

“La crama din Dragasani” face parte din zestrea de aur a muzicii lautaresti. Este genul de melodie pe care romanul o asculta mai pe dimineata, dupa o petrecere zbuciumata, cu paharul in mana si cu volumul dat la maximum.

“La crama din Dragasani 
Cu un vin de zile mari 
Oful meu as eu Gica 
Sa mi-l potolesc cu o sticla 
Parfumat dar nu mort beat 
Cu un vinisor curat 
Of,of... 
O bardaca de Feteasca 
Sau Valea Calugareasca”
 
 
Maria Tanase – “Bun ii vinul ghiurghiuliu”

Incheiem cu o melodie clasica pe care marea artista Maria Tanase a inchinat-o vinului. Maria Tanase canta din tot sufletul despre “vinisorul de poama rara” si face din acest cantec un veritabil imn al podgoriilor romanesti.

“Bun e vinul ghiurghiuliu
Cules toamna pe tarziu,  
Mai pe bruma, mai pe omat, 
Mult mai beau si nu ma-mbat!”


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea