Muzica

#rock #muzica #elvis presley #rolling stones #pink floyd #judas priest

10 alternative muzicale la hit-urile radio

Recunosc ca sunt momente in care simt ca Inna, Lady Gaga si alte dudui sexoase, sclipicioase si excesiv mediatizate imi tropaie mult prea tare pe neuroni si ma indeamna sa izbesc radio-ul de toti peretii. 

Pentru momentele de genul asta am un remediu pe care vi-l recomand si voua: o terapie cu clasici ai rock-ului. 

Te asteapta mai jos 10 piese numai una si-una, rock pe bune fara artificii digitale.

Elvis Presley – "Jailhouse rock"

Ei da, unul dintre capii rautatilor intr-ale rock-ului este chiar Elvis Presley. Acelasi Elvis care a isterizat adolescentele din intreaga lume cu deja faimoasele unduiri ale bazinului si cu picioarele care nu stateau locului o clipa.
 
“Jailhouse rock” este o mostra din perioada in care rock’n’roll-ul era privit cu scepticism, fiind de multe ori prost catalogat drept muzica diavolului.
  
 
Black Sabbath - "Paranoid"

Daca Elvis a fost prietenul lui Satan, atunci ce sa mai zicem despre Black Sabbath, trupa despre care se spune ca a semnat actul de nastere al heavy metalului? Gasca din Birmingham a adus in muzica rock teme intunecate imprumutate din zona ocultismului si a povestirilor horror. 

“Paranoid” este ultima piesa compusa pentru albumul cu acelasi nume. “Nu aveam suficiente cantece pentru album asa ca Tony (n.r.- Tony Iommi, chitaristul trupei Black Sabbath) a zdranganit chitara si asta a fost”, povestea Bill Ward, tobosarul formatiei. “A durat 20-25 de minute de la cap la coada”, a adaugat Ward.
 
 
Deep Purple – "Smoke on The Water"

Riff-urile de la “Smoke on the water” iti raman intiparite in minte din prima si pun pariu ca dupa 2-3 auditii poti sa le reproduci cu vocea cam cum faceau Beavis si Butthead.
 

Queen - "Bohemian Rhapsody"

“Bohemian Rhapsody”, una dintre marile capodopere ale muzicii rock, a fost compusa de Freddie Mercury in mare parte in locuinta sa din Kensington, Londra. 

Freddie a ajuns la studio-ul de inregistrari, avand in minte felul in care va suna piesa la final. A fost nevoie de trei saptamani de inregistrari si zeci de suprapuneri de voci pentru ca piesa sa aiba varianta pe care o stim cu totii.

In ciuda lungimii mari a cantecului (5:55), Queen a insistat ca single-ul sa fie lansat asa si nu intr-o varianta mai scurta. “Bohemian Rhapsody” avea sa cunoasca un succes fenomenal, stand timp noua saptamani in fruntea clasamentului britanic.
 
 
Led Zeppelin – “Stairway To Heaven”

“Stairway To Heaven” este un alt exemplu despre cum poti avea succes chiar daca piesa este extrem de lunga (opt minute). 

Ruperile de ritm, vocea tandra si totodata agresiva a lui Robert Plant si chitara geniala a lui Jimmy Page fac din “Stairway To Heaven” una dintre cele mai iubite piese din istoria rock-ului.
 

The Who – “My Generation”

“My Generation” a fost compusa in tren de Pete Townshend, chitaristul The Who, pe cand aceasta avea 20 de ani.  “My Generation” este un cantec rapid si agresiv, strigatul de revolta al tinerilor care incercau sa-si gaseasca locul in sociatatea anilor ’60. 

Rebeliunea din “My Generation” se va regasi cativa ani mai tarziu, intr-o forma dusa la extrem de miscarea punk.
 
 

Jimi Hendrix – “Purple Haze”

“Purple Haze” este catalogat adesea ca fiind unul dintre cele mai bune cantece ale lui Jimi Hendrix, multi considerandu-l chiar melodia sa definitorie.

Potrivit spuselor lui Hendrix, acesta obisnuia sa viseze foarte mult, multe dintre cantecele lui fiind o adaptare muzicala a viselor sale. Despre “Purple Haze” Hendrix spune ca s-a nascut dupa ce a a visat ca merge sub apa.
 

Judas Priest – "Breaking the law"

Cand spui Judas Priest inevitabil te gandesti la doua piese: “Painkiller” si “Breaking the law”. Am optat pentru “Breaking the law”, o piesa mai scurta, cu un riff de chitara pe cat de simplu, pe atat de obsedant.

“Breaking the law” este  marturia sonora din perioada in care heavy metalul era la putere si era propavaduit in toate colturile lumii de trupe precum Iron Maiden sau Motorhead.
 

Pink Floyd – “Another Brick In The Wall”

Macar o data-n viata ti-ai urat din tot sufletul profii care iti mancau zilele cu formule matematice imposibile si cu analize gramaticale datatoare de dureri de cap. Si atunci ai strigat “Hey teachers, leave them kids alone”.

“Another Brick in The Wall” este cantecul compus de basistul Roger Waters, care a devenit rapid, poate si gratie videoclipului sugestiv, unul dintre cele mai populare cantece ale grupului Pink Floyd.

“Another Brick in The Wall” marcheaza totodata si patrunderea trupei in zona de muzica mainstream.
 

The Rolling Stones - "(I Can't Get No) Satisfaction"

Geneza lui "(I Can't Get No) Satisfaction" este asemanatoare cu cea a “Purple Haze”-ului lui Jimi Hendrix.

Keith Richards , chitaristul Stones-ilor, a visat riff-ul de baza al piesei si ca sa nu-l uite s-a trezit in mijlocul noptii si l-a inregistrat pe un casetofon impreuna cu versul "(I Can't Get No) Satisfaction". Apoi omul s-a dus sa se culce, multumit ca a facut o treaba buna. Mai tarziu Richards descria caseta ca fiind “doua minute de ‘Satisfaction’ si 40 de minute cu mine sforaind”.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea