Muzica

#pop #rock #alte-genuri #videoclipuri #peter gabriel #soundgarden #michael jackson #bjork #madonna

Videoclipuri care au revolutionat industria muzicala (II)

Dupa ce v-am povestit despre clipuri precum “Thriller”, “Another Brick in The Wall” , “Bohemian Rhapsody” si “Take on Me”, reluam povestea videoclipurilor care au marcat istoria muzicii, din anul 1986.

Peter Gabriel - "Sledgehammer"

In afara de faptul ca este unul dintre cele mai mari succese ale lui Peter Gabriel, “Sledgehammer” (1986) a avut norocul de a beneficia de un videoclip de exceptie, de regia caruia s-au ocupat Stephen R. Johnson. S-a colaborat cu Aardman Animations si Brothers Quay, datorita carora avem in clip animatii inedite, cu legume si fructe care se invartesc in jurul lui Gabriel (sursa de inspiratie sunt tablourile renascentiste ale pictorului Giuseppe Arcimboldo), un pui decapitat care executa pasi de balet si se dedubleaza cat ai clipi, etc.

Animatia si efectele speciale ale clipului au fost recompensate cu 9 premii la MTV Music Video Awards 1987, record care a ramas in picioare pana in 2008. “Sledgehammer” a fost cel mai difuzat videoclip din istoria MTV-ului. De asemenea, a fost declarat de MTV videoclipul animat numarul unu al tuturor timpurilor.
 

Soundgarden - "Black Hole Sun"
 
“Black Hole Sun” este printre primele videoclipuri ce folosesc efectele digitale pentru a obtine o atmosfera suprarealista si apocaliptica. “Vina” ii apartine exclusiv regizorului Howard Greenhalgh.
 
Ramane si acum un mister cum de a ajuns sa fie difuzat in heavy rotation in vara lui ’94 un clip ce infatiseaza scene care mai de care mai grotesti, cu personaje ciudate care ranjesc in timp ce incearca sa taie un peste, niste batranei care raman intepeniti in camera lor uitandu-se la TV, o fetita care isi pune pe foc papusa Barbie etc.
 
Varianta initiala a clipului a rulat cateva saptamani pe MTV, apoi clipului i s-au mai adaugat efecte speciale suplimentare printre care si celebra gaura neagra care ii inghite pe toti.
 
 
Michael Jackson - "Scream"

Departe de a fi subiectiv, nu am cum sa nu mentionez aici si videoclipul melodiei “Scream”, colaboararea din 1995 dintre Michael Jackson si sora sa mai mica, Janet.

Michael Jackson s-a ocupat personal de coregrafie, in vreme ce conceptul clipului l-a lasat in seama regizorului Mark Romanek . Clipul si mesajul melodiei au fost armele cu care Jackson a raspuns atacurilor furibunde pe care presa le lansase la adresa lui.
 
Bugetul pentru videoclipul “Scream” a fost de 7 milioane de dolari, fiind cea mai mare suma de bani investita vreodata intr-un clip muzical, clipul intrand in carti" title="cartea">Cartea Recordurilor. Efectele sale speciale au fost sursa de inspiratie pentru videoclipuri ca “No Scrubbs” (TLC) sau "Shawty Get Loose" (Lil Mama feat. Chris Brown & T. Pain).
 

Madonna – "Frozen"

Videoclipul “Frozen” marcheaza o schimbare radicala a imaginii Madonnei. Dupa ce a fost bomba sexy, sotie de toreador si de presedinte argentinian, Madona a revenit cu o imagine intunecata, inconjurata de o aura mistica, influentata de religiile orientale.
 
Filmarile au avut loc in perioada 7-10 ianuarie 1998, in desertul Mojave din California. La fel ca si in cazul clipului lui Bjork, regia a fost semnata de Chris Cunningham.
 
Efectele speciale sunt uimitoare (esarfa care cade din mana Madonnei se transforma intr-un stol de pasari sau intr-un caine, Madonna leviteaza deasupra pamantului etc). De altfel , “Frozen” a reusit sa castige un premiu la MTV Video Music Awards pentru “Cele mai bune efecte speciale”, invingand clipuri precum "Pink" (Aerosmith), "Come To Daddy” (Aphex Twin) , "Everlong" (Foo Fighters), "Push It" ( Garbage ).
 

Bjork - "All is Full of Love"

Videoclipul “All Is Full Of Love”, opera regizorului Chris Cunningham, este original prin simplul fapt ca este primul, daca nu chiar singurul videoclip, in care doi roboti de sex feminin (??!!) incearca sa-si depaseasca conditia si se saruta la fel de pasional ca si oamenii.
 
Efectele speciale spectaculoase au fost realizat cu programe SOFTIMAGE si Flame, utilizand elemente de compozitie 3 D si 2 D.
 
Desi par cat se poate de reali, robotii din videoclip sunt nefunctionali. In 2005, odata cu lansarea peliculei I, Robot, multi au sesizat asemanarea izbitoare dintre designul robotilor din filmul cu Will Smith si cei din clipul lui Bjork realizat in 1998. Regizorul filmului a evitat sa faca vreun comentariu pe marginea acestui subiect.

 
Citeste prima parte a articolului AICI

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea