Muzica

#opus #soft cell #trio #nena #europe #muzica #vedete de-o vara ii #alte-genuri #rock #pop

Vedete de-o vara II


Daca data trecuta ne-am oprit asupra artistilor care au avut un succes trecator in anii ’90, iata-ne departandu-ne ceva mai mult de acea perioada si aruncandu-ne in valtoarea anilor ’80.

’80-’90 a fost poate una dintre cele mai interesante decade din istoria muzicii.Cand spui anii ’80 iti vin in minte trupele de pusti cu parul lung si tapat si combinatiile vestimentare extravagante. Este perioada in care new wave-ul incepe sa ia amploare, glam rock incepe sa ia cu asalt stadioanele iar pop-ul isi incoroneaza monarhii ( Michael Jackson si Madonna).

Un rol important l-a avut aparitia canalului muzical MTV (1981) care a fost o interfata prietenoasa prin care publicul lua contact cu artistii preferati. Gratie MTV-ului, pe sticla au defilat sute de artisti pusi pe fapte mari. Unii au rezistat pana in zilele de azi, in vreme ce altii s-au multumit sa scoata un singur hit si atat.

Soft Cell - “Tainted love” (1982)

“Tainted Love” este una dintre cele mai ascultate melodii in cluburile optzeciste. Lansata in 1982 de duo-ul britanic Soft Cell, piesa este cea care a hotarat soarta trupei. Dupa insuccesul primului single (“Memorabilia”), casa de discuri a celor de la Soft Cell a hotarat ca “Tainted Love” va fi ultimul single lansat de formatie daca acesta nu va reusi in clasamente.

In cele din urma a devenit un mare hit, urcand pe locul 1 in clasamentul britanic in vreme ce in State a stationat timp de 43 de saptamani in Billboard Hot 100. Urmatoarele single-uri ale grupului au fost adevarate esecuri comerciale, unele dintre ele reusind cu greu sa prinda un loc in clasamentele britanice. Vizibil afectata de aceste insuccese, trupa se dizolva in 1984 . Soft Cell se reformeaza insa in 2001. Formatia urmeaza sa lanseze in toamna acestui an un dublu album de remix-uri intitulat “The Heat: The Remixes”.

Trio – “Da Da Da” (1982)

Trio este una dintre cele mai simpatice gasti germane ale anilor ’80. S-au format in 1979 militand pentru eliminarea elementelor inutile din muzica, mai pe scurt asa-zisele “inflorituri”. In 1982 Trio lanseaza single-ul “ Da Da Da”, piesa care a devenit un hit in peste 30 de tari de pe mapamond.

Refrenul “Da Da Da” a ramas pe buzele tuturor multa vreme. La multi ani dupa destramarea trupei, cantecul a fost scos de la naftalina si inclus in reclamele unor companii de prestigiu precum Volkswagen si Pepsi.

Nena – “99 Luftbalons” (1983)

Ramanem pe teritoriul german unde ne intalnim cu hit-ul “99 Luftballons” al cantaretei Nena. Aparut ca un protest impotriva Razboiului Rece, single-ul a cunoscut popularitatea atat in Germania, cat si in afara ei.

In 1984 Nena lanseaza si o versiune in limba engleza intitulata “99 Red Balloons”, cu care artista se pozitioneaza pe locul 2 inBillboardHot 100. Nena isi continua activitatea muzicala si in zilele noastre, insa se pare ca nu a reusit sa lanseze un alt hit care sa-l egaleze pe cel din 1983.

Opus - “Live is Life” (1985)

Opus este trupa pop rock austriaca format in 1973. “Live is life”, primul si de altfel unicul mare hit al trupei, vine cu ceva intarziere (1985). “Live is life” a cunoscut succesul atat in SUA, cat si in Europa, unde a devenit un imn al competitiilor sportive.

Opus este poate una dintre cele mai cunoscute trupe austriece care a reusit si in alte tari. Formatia activeaza si in prezent, fara a mai inregistra insa succese de talia lui “Live is Life”.

 

Europe – “The Final Countdown” ( 1986)

Din Austria facem un salt pana in peninsula scandinavica unde ii (re)descoperim pe rockerii de la Europe. "The Final Countdown" este piesa cu care Europe au facut istorie. “The Final Countdown” a fost lansata pe single la inceputul anului 1986, cunoscand un succes fulgerator in intreaga lumea.

Piesa a ocupat cea mai inalta pozitie in clasamentele din nu mai putin de 25 de tari. Europe au incercat sa repete figura cu single-urile “Carrie” si “Superstitious”, insa din pacate single-urile nu au avut nici pe departe succesul lui “The Final Countdown”.

 

Lista ar putea continua cu alti zeci de alti artisti care au cunoscut succesul trecator in anii’80. Va asigur ca hit-urile lor nu au fost uitate, ci doar bine puse deoparte. Deoparte pentru ce? Evident pentru petrecerile ce au ca tema muzica anilor ’80.

 


Pentru alte stiri din muzica aboneaza-te la Newsletterul Muzica.acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea