Muzica

#pink floyd #boomtown rats #the doors #nirvana #johnny cash #cele mai depresive piese #top #country #pop #rock

Top melodii deprimante de toamna

Este octombrie, iar frigul de-afara parca iti taie tot cheful de viata. Este anotimpul in care devenim mai putin sociabili, mai inchisi in propria carapace si mult mai depresivi decat in mod obisnuit.

O depresie trebuie completata cu o coloana sonoara pe masura. Am intocmit pentru tine un clasament in care sunt incluse 5 dintre cele mai deprimante piese scrise vreodata.

5. Johnny Cash - “Hurt”

Pe locul 5 il avem pe Johnny Cash cu piesa ”Hurt”, o preluare dupa o melodie a trupei rock Nine Inch Nails . Lansata in 2002, cu un an inainte de moartea artistului, piesa impresioneaza inca de la inceput prin simplitate.

Este un cantec care iti aminteste ca lucrurile sunt trecatoare in viata si ca sfarsitul este implacabil. Chitara acustica se potriveste de minune cu vocea tremurata a lui Cash, facand din “Hurt”, o melodie mult mai reusita decat cea originala.

Disparitia lui Johnny Cash la scurt timp dupa lansarea acestui single nu a facut decat sa adauge un plus de tragism piesei.

4. Nirvana- “Where did you sleep last night ”

Pentru pozitia a 4-a am apelat la Nirvana. Alegerea mea s-a oprit la “Where did you sleep last night”, piesa inclusa pe albumul “MTV Unplugged in New York”, ultimul material lansat de Nirvana inainte de moartea tragica a lui Kurt Cobain.

Ca si in cazul lui Johnny Cash, piesa este o preluare, de data aceasta dupa un cantec traditional american din secolul al 19-lea. Este tulburatoare performanta vocala a lui Cobain, un amestec de disperare, furie si ura. “Where did you sleep last night” este intrebarea plina de amaraciunea a unui om care descopera ca fost inselat in dragoste.

3. Pink Floyd – “Wish you were here”

Am ajuns si la locul 3, pe care l-am rezervat melodiei “Wish you were here” semnata de legendara trupa Pink Floyd. Piesa apare pe albumul cu acelasi nume, lansat de grup in urma cu 33 de ani. “Wish you were here” este o compozitie a lui Roger Waters ce trateaza tema instrainarii fata de oameni.

La fel ca majoritatea pieselor de pe album, “Wish you were here” este inspirata de starea de degradare psihica a lui Syd Barrett, primul solist al grupului. De altfel, Syd Barrett si-a facut simtita prezenta in studioul unde trupa imprima “Wish you were here”. Ras in cap, fara sprancene, cu multe kilograme in plus, Barrett a fost recunoscut cu greu de colegii cu care impartea scena in urma cu cativa ani.

2. Boomtown Rats – “I don’t like Mondays”

Pe locul 2 am plasat melodia “I don’t like Mondays” a grupului Boomtown Rats. Este single-ul cel mai de succes al trupei in care a activat Bob Geldof, organizatorul de mai tarziu al concertelor reunite sub titulatura Live Aid.

Este ciudat cum o piesa te poate deprima doar citindu-i titlul. Nici mie, nici tie si nici altora nu ne plac zilele de luni. Luni este ziua in care trebuie sa te duci la serviciu, ziua in care trebuie sa-ti revii dupa un weekend plin de distractii, ziua in care nu ai chef de nimic si vrei sa fii lasat in pace. In ton cu titlul este si linia melodica si textul cantecului. Am decis! De azi saptamana incepe cu ziua de marti.

1. The Doors – “ The end”

Trofeul pentru cea mai depresiva melodie de pe mapamond il acord fara nicio urma de regret trupei The Doors. A fost dificil sa aleg : “The end” sau “When the music’s over”? Am optat insa pentru prima piesa. “The end” este un cantec despre sfarsitul care este mult mai aproape decat te-ai astepta. “The end” are ceva din cadenta unui mars funebru, cu un refren rostit de Jim Morrison intr-un mod obsedant:

“This is the end/Beautiful friend/This is the end\My only friend, the end” ( Acesta-i sfarsitul/ Frumosule prieten/Acesta-i sfarsitul/ Singurul meu prieten, sfarsitul).

 

Te regasesti in melodiiile de mai sus? Ai fi adaugat alte piese in acest top? Sunt curios sa aflu care este si parerea ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea