Muzica

#la familia #romanisme partea 1 #cronica de disc #puya #hip hop

"Romanisme partea 1", cu un ochi la americani si cu altul in Balcani

“ Romanisme partea 1 ” reprezinta un nou inceput pentru Puya. Anul 2009 i-a adus o noua casa de discuri ( a lasat Rotonul pentru MediaPro Music), un nou sound si o noua abordare. Din cate se observa cu ochiul liber, Puya incearca cu acest disc sa devina mult mai accesibil.
 
Publicul tinta nu mai este hip-hop-erul din colt de strada, baietasul de cartier despre care a tot cantat in ultimii ani alaturi de La Familia. Suntem in 2009 in plina criza economica si Puya s-a conformat vremurilor in care “foamea de bani” e mai crancena ca oricand.

Cu prima parte a “ Romanisme ”-lor Puya isi americanizeaza sound-ul, cu vadita intentie de a da cat mai bine si de a patrunde cu muzica sa la radio si in cluburi.

Intro-ul albumului e un soi de punere in tema asupra a ceea ce insemna muzica lui Puya in 2009. “In 2009 nu se mai canta 2Pac” este un vers care cu siguranta atrage un torent de injuraturi din partea hip-hop-erilor true, insa din pacate exprima un mare adevar.

Puya
Vocea lui Puya nu monopolizeza discul si asta este bine. Dintre multele featuring-uri de pe album le-am remarcat pe cele cu Cedry2k, George Hora si Lora .

Pe Cedry2k il auzim pe 2 melodii (”Aaaa!!! (nu vezi nimic)”, „Yeu, yeu, yeu”),  si credeti-ma ca este arhisuficient. Cedry2k “rapaieste” bine, insa te calca pe nervi. In incercarea de a scoate pe gura nspe cuvinte pe secunda, Cedry2k esueaza lamentabil, transformandu-se intr-un mosnegut care mai are un pic si-si da duhul.

„Efectul Cher” ajunge si-n Balcani

Producatorul si compozitorul George Hora  este cel care vine cu vocoderul, acel efect de voce asemanator cu cel pe care-l folosea Cher in 1998 la melodia „Believe”.  Hora este cel care recita refrenul robotizat in limba engleza din hit-ul „Undeva-n Balkani”. Cu acest prim single Puya a rupt tot: topuri, aparitii pe radio, tv si Internet, cluburi si nu in ultimul rand  vanzari.  Sound-ul usor oriental al piesei i-a vrajit pe iubitorii de manele, care pret de cateva saptamani i-au uitat  pe Adi Minune si pe Florin cel cu nume de mezel si i-a facut sa isi seteze tonul de apel al mobilelor pe „Undeva-n Balkani”.
 
 
„Pustoaica”, colaborarea cu  Lora, singura voce feminina de pe disc, imi aduce aminte de featuring-ul cu Laura si Keo „ O viata noua” de pe primul album Puya („Muzica de tolaneala si depravare”- 2008 ).  Nu stiu absolut nimic despre Lora, cum arata, daca mai are experienta sau nu intr-ale cantatului, insa vocea ei promite mult. 

Puya
Multe dintre versurile de pe „Romanisme partea 1” se invart in jurul femeilor.  Puya pofteste numai la prospaturi (minore, studente) pe care se lauda ca le are cat ai zice peste. Facem ce facem si ajungem iar la bani. Baiatul din Salajan insista pe acest disc ca lumea sa afle ca este  independent financiar („Nu am banii de la tata”), ca ii plac al naibii de mult banii, pentru care insa nu se  speteste muncind („Imbracat la 4 ace”).

„Micul Escobar” (cum se autointituleaza Puya) nu rateaza ocazia sa ia peste picior si apetenta romanilor pentru tabloide, pentru pornovedete de 2 bani ( Simona Senzual , Alina Plugaru) promovate in emisiuni TV de proasta calitate.

La groapa cu “brigada veche”!

Pe acest disc intalnim  cateva pasaje in care furia lui Puya este fara limite. El isi regleaza conturile cu “comunistii”, in aceasta categorie intrand compozitorii si artistii din “brigada veche’ a muzicii usoare romanesti (Marius Teicu, Horia Moculescu etc). Demersul lui mi se pare inutil, in conditiile in care “dinozaurii” au incetat de mult timp sa fie o amenintare la adresa noilor generatii. Oare chiar era nevoie de versurile astea?

Puya
„Nu vreau sa calcam pe urmele voastre,
Avem vietile noastre,
Cu zile nefaste,
As vrea sa vin la inmormantarea voastra, comunistilor!
Adio , bai securistilor!”

“Romanisme partea 1” este o incercare frumoasa de a realiza un album romanesc care sa sune ca productiile de peste ocean. Productia este buna, subiectele sunt ancorate in realitatea romanesca, singurele lucruri carora nu le vad rostul raman cateva refrene in limba engleza inserate pe ici, pe colo. As vrea sa cred ca  nefericita alegere a versurilor americanesti intercalate cu cele autohtone sa fie un simplu accident, care nu se va regasi si pe “ Romanisme partea a 2-a ”, insa pana la aparitia celuilalt disc mai avem de asteptat pana in toamna.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea