Muzica

#rock #interviu #sarmale reci #zoltan andras #aniversare #15 ani #manele #adrian minune #nicolae guta #criza #mancare

Interviu cu o sarma

Sarmale, manele, rock, bani, criza, politica. Pornind de aceste cuvinte cheie , si nu neaparat in aceasta ordine, am discutat zilele trecute cu Zoltan Andras , vocalul trupei Sarmalele Reci. Unde a ajuns in cele din urma discutia noastra va lasam sa descoperiti singuri parcurgand interviul de mai jos.

Acasa.ro: Incep prin a va ura “La multi ani!” pentru cei 15 ani de activitate. Care sunt principalele realizari cu care se poate lauda trupa Sarmalele Reci in acesti ani?

Zoltan Andras: In primul rand, rezistenta pe scena muzicala timp de 15 ani, timp in care numeroase trupe contemporane au aparut si disparut, din nefericire. In plus, 7 albume publicate, mii de concerte din tara in aer liber, sali de spectacole sau sali de sport, cluburi si localuri, dar si numeroase concerte in strainatate – Germania (1994) , Ungaria (1997), Anglia (1998), Moldova (2000) si Spania (2006), o mare varietate de aparitii radio si TV, de la binecunoscutele videoclipuri difuzate de posturile TV muzicale (si chiar si postate pe youtube) si pana la invitatii in cele mai vizionate emisiuni TV. Numeroase posturi de radio au inclus in topurile lor muzicale piese de succes ale Sarmalelor Reci, care adesea s-au clasat pe primele locuri, pe baza preferintelor publicului. In 2008, Sarmalele Reci au primit premiul „ Actualitatea Muzicala ” pentru 14 ani de succese in muzica rock.

Acasa.ro: Daca ar fi sa caracterizam in 5 cuvinte muzica Sarmalelor Reci, acestea ar fi…

Zoltan Andras: Inteligenta, tonifianta, vesela, datatoare de sens si nu in ultimul rand ... muzicala!

Zoltan AndrasAcasa.ro: De-a lungul timpului prin trupa au trecut o serie de instrumentisti de valoare. Adrian Bortun, Mihai Iordache, Sorin Romanescu, Andrei Barbulescu sunt doar cateva exemple care imi vin acum in minte. Din formula originala ati mai ramas doar tu, Emil Viciu (chitara solo) si Florin Dumitrescu, textierul trupei. Care crezi ca este principala cauza a acestor schimbari de componenta? De ce nu le-au priit Sarmelele Reci?

Zoltan Andras: Asa cum spui, in Sarmalele Reci au mancat o paine buna extraordinar de multi muzicieni. Insa orice intalnire intre oameni este parte dintr-o biografie, dintr-un destin, si de multe ori destinele duc in directii diferite. Asta pe de o parte. Pe de alta parte, s-ar putea ca ceea ce pe noi ne-a tinut in viata in tot acest timp, adica meticulozitatea, simtul ordinii, sau al ... „disciplinei” (in sensul unei vieti ritmice sanatoase, creative) sa nu fi fost tocmai pe placul tuturor, care poate cred intr-o viata mai boema sau cine stie. Insa dincolo de toate astea, noi am fost mereu prieteni si am avut mereu momente de relaxare impreuna, ne-am vizitat si ajutat unii pe altii ... ca baietii!

Acasa.ro: Daca e sa facem o paralela intre Sarmelele Reci din prezent si Sarmalele Reci din 1995, ce s-a pastrat si ce nu s-a pastrat din acea perioada? Ma refer aici la muzica, versuri, atitudine.

Zoltan Andras: Ooo! S-au pastrat multe. Pot spune linistit si bucuros ca am pastrat nealterat spiritul Sarmalelor Reci asa cum s-a conturat el de la bun inceput: putem in continuare sa zambim mult, sa nu ne luam prea in serios, pe scena traieste o energie debordanta, versurile sint la fel de incomode, uneori prea ..., muzica nu se lasa stransa in patul lui Procust al sabloanelor comerciale cerute de posturi de radio nivelatoare si lipsite de personalitate ...

Acasa.ro: Hai sa inchidem un pic ochii si sa ne imaginam ca poti calatori in timp. Mai mult decat atat, ai posibilitatea sa indrepti 3 greseli pe care le-au facut Sarmalele Reci. Care ar fi acelea?

Zoltan Andras: Personal, as fi mult mai ferm in alegerea unor colegi de echipa, as fi mai consecvent in relatiile sociale, cu mass media etc. si in al treilea rand as scoate mult mai bine in evidenta lucrurile bune pe care le-a realizat grupul, multe dintre ele necunoscute.

Acasa.ro: A existat vreun moment de criza in Sarmalele Reci? Daca da, care ar fi acela?

Zoltan Andras: A existat un singur moment dificil, in anul 2000, cand doi colegi au disparut impreuna fara preaviz, chiar inaintea unui turneu important. Insa, din fericire, am gasit imediat inlocuitori, iar turneul a fost dus la bun sfarsit si a fost o reusita a momentului.

Acasa.ro: Si pentru ca tot am pomenit de criza…In ultima vreme, artistii romani au inceput sa dea vina pe criza economica mondiala pentru neajunsurile de care au parte (concerte putine, scaderea vizibila a vanzarilor de discuri, etc). La voi cum e? V-a afectat in vreun fel acest declin financiar?

Zoltan Andras: Personal, cred ca ceea ce se numeste criza astazi este rezultatul unor planuri pe termen lung foarte bine orchestrate, care trebuie sa aiba si niste rezultate bine stiute de cei care le-au ticluit. Sarmalele Reci au fost oricum, in ultimii cativa ani, ignorati programatic de toti primarii, organizatorii de campanii electorale si baronii locali, deci nu am fost inclusi niciodata in vreo reteta de campanie, cum se spune. In realitate, oamenii care nu se lasa manipulati vor continua sa traiasca si vor avea in continuare nevoi firesti, umane, adica vor nazui spre cultura, literatura, muzica etc., isi vor cauta idolii mai degraba dintre artisti si alti asemenea oameni valorosi decat din randul politicienilor si al imbogatitilor de carton, de aceea stim ca scena noastra muzicala este una stabila, intr-un fel.

Sarmalele ReciAcasa.ro: Care sunt refrenele anti-criza pe care le propune trupa Sarmalele Reci?

Zoltan Andras: Va vom comunica intr-un numar ulterior ... :)

Acasa.ro: Care sunt alimentele cu care crezi ca romanul poate supravietui crizei economice? (in afara de sarmale:) )

Zoltan Andras: Eu am zis de mult ca Dumnezeu vrea sa-i transforme pe romani din mari mancatori de porci ... in vegetarieni ... Acum e si mai probabil ca din ce in ce mai multi concetateni, daca nu din altceva, atunci din lipsa de fonduri, sa opteze pentru bogatiile naturii si sa se reprofileze pe dovlecei, morcovi, pastarnac, mei, orez, hrisca si alte minunatii ... Na, ti-am raspuns, daca tot m-ai intrebat!

Acasa.ro: Mai zabovim un pic la capitolul bani. Din informatiile pe care le detii pana in prezent,care este discul cu care Sarmalele Reci a rupt gura targului? In cate exemplare s-a vanduri?

Zoltan Andras: Cea mai buna soarta a avut-o albumul „Rapirea din serai”, nu numai datorita unei promovari un pic mai serioase si un pic mai profesioniste decat se practica pe piata romaneasca in general, si nici numai datorita unui videoclip unic cum a fost „Telefonul nu mai suna”, ci si pentru ca pentru noi, ca trupa, a fost cea mai buna afacere. Insa, sa fim drepti: Nu stiu daca putem spune ca cineva a rupt inima targului in Romania, indiferent ce ar vrea unii sau altii sa se creada despre succesul lor ...

Acasa.ro: Am observat ca aveti gata un nou single, “Durerea e un alint” care poate fi ascultat pe site-ul vostru oficial. Care este povestea piesei? Va exista si un videoclip?

Zoltan Andras: Da, vom filma un videoclip, cel mai probabil la inceputul lui martie. Povestea piesei? Intr-o zi (sau noapte, nu mai tin minte), m-am pus eu cu chitara si am inregistrat melodia (la la la, la la la etc.) si i-am dat-o lui Florin Dumitrescu, „scrie si tu niste versuri la cantecul asta”. Lucru pe care Florin il mai face din cand in cand: chiar le-a scris. Apoi ne-am dus in studioul SV Music ... mai departe va inchipuiti si voi ...

Acasa.ro: De-a lungul timpului am asistat cu totii la o evolutie (spun unii)/ involutie (spun altii) a industriei muzicale romanesti. Cum ai defini aceasta industrie, asa cum arata ea in 2009?

Zoltan Andras: Despre industria muzicala romaneasca am un singur lucru sa spun, fara nici un fel de pretentie de originalitate, ba chiar citand cu bucurie din nenea Iancu: Industria muzicala e minunata, e sublima ... dar lipseste cu desavarsire. Deci mai terminati cu chestiile astea, da?! :)

Acasa.ro: Sa presupunem ca vi “s-ar sugera” mai mult sau mai putin subtil sa colaborati cu un manelist. In urma acestui featuring ar urma sa primiti fabuloasa suma de 200000 de euro. Si ca sa complicam ceva mai mult problema, ati avea posibilitatea sa optati pentru unul dintre aceste nume: Adi Minune sau Nicolae Guta. Pe cine ati alege si de ce?

Zoltan AndrasZoltan Andras: In primul rand, sa lamurim o chestie: e vorba de 20.000.000 (doua zeci de milioane) euro, da? (nr. –era vorba doar de doua sute de mii de euro:)) In al doilea rand, avand la dispozitie aceasta suma, i-am lua pe toti deodata (toti manelistii care este!), i-am plati umilitor de mult si i-am obliga sa cante cu totii, in cor, pe (cel putin) 10 voci „Tara te vrea prost”. Cu surplusul de buget ramas (dupa ce noi ne-am umplut conturile din Elvetia, evident), am produce un videoclip cu intreaga hoarda, pe care l-am difuza in prime time, heavy rotation, 24 din 24, 8 zile pe saptamana, pe Acasa TV, ProTV, Etno si toate celelalte canale ale genului (genul manelist, genul comun care cuprinde in sine atat genul masculin, cat si, mai ales, pe cel feminin), si evident, nu in ultimul rand, i-am lua intr-un mega turneu in cele peste 4000 de localitati autohtone in care se vor fi vandut deja de mult biletele... Ce? Sa incetez? Pai tu m-ai provocat!

Acasa.ro: Sarmalele Reci au implinit 15 ani de existenta, un bun prilej pentru a oferi fanilor un show special. Da-mi, te rog, cateva date despre acest eveniment.

Zoltan Andras: Nimic din stralucirea care a licarit doar pentru cateva clipe in paragraful de mai sus ... Glumesc! La concertul nostru de 15 ani, fanii vor putea asculta toata suita de hituri vechi si mai noi, insa mai ales, special pentru acest eveniment, vom aduce doua piese proaspat prospatute: noul single „Durerea e un alint” si o alta piesa noua, un blues al baiatului ... bogat: „Mi-a facut tata casa” (Ei, da! Ei, da!)

Acasa.ro: Recunosc ca am o slabiciune pentru perioada in care saxofonistul Mihai Iordache activa alaturi de voi. Vom avea ocazia sa-l revedem vineri, in cadrul concertului aniversar?

Zoltan Andras: Simplu si la obiect: Nu stiu.

Acasa.ro: Stiu ca de obicei lumea te intreaba ce piese cantati in concerte. Eu vreau sa te intreb exact contrariul. Spune-mi, te rog, 5 piese pe care cu siguranta nu le veti canta in concertul de pe 20 februarie.

Zoltan Andras: Iata o intrebare care nu-mi da bataie de cap: „La Preoteasa”, „Adio, Mona!”, „Nicu Ceausescu presedinte”, „Mamelor din lumea-ntreaga” si „Draga Carmen”. Te intrebi cum de sunt atat de sigur ... pai azi la repetitii am facut deja lista ... cu cele pe care le vom canta!

Acasa.ro: Avem pile la pestisorul de aur. Care sunt cele 3 dorinte pe care Zoltan Andras vrea sa le vada musai implinite in 2009?

Zoltan Andras: Nu zau? Ai curaj sa-i spui pestisorului continutul paragrafului 13 (n.r.- cel cu manelistii) integral?!:):) Acum serios, eu personal vreau sa vad grupul Sarmalele Reci la majoritatea evenimentelor muzicale ale anului, vreau sa am timp liber pentru mine si familie si ... vreau sa fie pace in lume – hmm, aici nu am fost foarte serios, asa ca reformulez: mai bine pace in sufletele oamenilor.

Acasa.ro: Multumesc pentru interviu. Iti urez mult noroc in tot ceea ce ti-ai propus sa faci in continuare alaturi de Sarmalele Reci.

Zoltan Andras: Asa sa fie, multumesc frumos!

Interviu realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea