Muzica

#alte-genuri #interviu #el negro #bogdan negroiu #reggae #antipanica #lasa-ma

El Negro - 10 ani de reggae romanesc (interviu)


In urma cu o saptamana am stat de vorba cu Bogdan Negroiu , vocalul si totodata creierul trupei El Negro. Prilejul? El Negro a lansat in decembrie 2008 un disc dupa o pauza lunga de timp, si, nu in ultimul rand, formatia sarbatoreste in 2009 zece ani de activitate. Te-ai gandit care este legatura intre Bob Marley, Loredana Groza si Metallica? Esti curios sa afli care este cel mai tare album de reggae din Romania? Raspunsurile le gasesti in interviul de mai jos.

Acasa.ro: Salutare! Stiu ca in acest an formatia El Negro implineste 10 ani de activitate, asa ca ma grabesc inca de la inceput sa va urez "La multi ani!". Ce au insemnat acesti ani pentru voi? Care sunt cele mai importante momente din activitatea trupei El Negro?

El Negro: Multumim de urari, e prima oara cand vorbim public de aniversarea noastra, se pare ca Acasa.ro se misca repede. :) Intentionam sa facem si un concert aniversar la mijlocul anului, prilej de a trece in revista activitatea noastra, poate nu cea mai spectaculoasa, pentru ca nu suntem o trupa prea exploziva, insa una bogata in satisfactii artistice.

Momentele importante ale formatiei sunt legate inevitabil de piesele pe care le-am auzit la radiouri si pe buzele publicului - "Mi-e dor de tine" si "Ploaia". Desi nu a avut contract de productie cu nicio casa de discuri, a prezentat interes pentru radiouri si a devenit cunoscuta doar prin valoarea ei, fara parghiile showbiz-ului. Un moment foarte important a fost lansarea noastra in 1999 in Franta pe canalul MCM cu remake-ul " Spune-mi cine esti". Un moment mai dificil, dar foarte mobilizant a fost despartirea de Stevie Bass in 2004, de fapt startul catre o atitudine mult mai matura, o schimbare radicala a trupei El Negro.

Bogdan NegroiuAcasa.ro: Ati ales sa mergeti pe un drum mai putin batatorit in Romania, optand pentru sonoritatile reggae. De ce tocmai reggae si nu hip-hop, rock sau latino, de exemplu?

El Negro: Asa a iesit demult dupa multe repetitii cu trupa. La inceputurile ei cand nu ne definitivasem stilul cantam funk,soul, dance si rock, precum si alte fusionuri care aveau reggae in ele. Probabil a contat backgroundul nostru artistic si faptul ca ne simteam bine cand cantam asta.

Acum nu ne mai dam seama cum am ajums atat de profund si reprezentativ legati de reggae, dar stim ca asta e muzica noastra. Clar.

Acasa.ro: Am pomenit la inceput de aniversarea celor 10 ani de El Negro. Pregatiti ceva special care sa marcheze acest eveniment?

El Negro: O sa fie ceva simplu si frumos, e putin prematur sa vorbim de asta desi recunosc ca agentia nostra de impresariat lucreaza la asta deja...:) Toate la timpul lor insa...

Acasa.ro: Sa presupunem prin absurd ca exista in Romania si oameni care nu au ascultat pana acum El Negro. Care sunt cele mai nimerite piese cu care credeti ca ati cuceri un "nestiutor" de El Negro?

El Negro: Cred ca ''Ploaia'', ''Mi-e dor de tine'', ''Lasa-ma'' sunt cele mai reprezentative.

El NegroAcasa.ro: Ati lansat pe 3 decembrie 2008 in clubul bucurestean Fabrica un nou material discografic intitulat "Antipanica". Cu ce vine nou acest album, comparativ cu productiile voastre anterioare?

El Negro: E cel mai bun album al nostru si probabil cel mai bun album reggae din Romania de pana acum. Cred ca mesajul acestui album face clar diferenta fata de celelalte, dar si sound-ul oldschool (cu orga si suflatori ), dar totusi dinamic, totodata trebuie remarcat.

Acasa.ro: Aveti in plan si un turneu de promovare a acestui nou disc?

El Negro: Avem cu siguranta. Se lucreaza la asta, indata ce se pun cap la cap datele il vom anunta cu turle si trambite.

Acasa.ro: Ca prim single de pe " Antipanica " ati optat pentru piesa "Lasa-ma". Care este feedback-ul pe care vi l-au oferit fanii si mai ales posturile de radio?

El Negro: Feedbackul este de departe unul pozitiv, cea mai simpla dovada e numarul vizualizarile de pe Youtube... 70.000 viewuri in aproape 2 luni.

El NegroAcasa.ro: Au trecut deja aproape de 3 luni de la lansarea lui "Lasa-ma". V-ati gandit la ce piesa veti alege ca viitor single El Negro?

El Negro: Deocamdata inca suntem in promovarea "Lasa-ma", inca exista apetit pentru ea. Pentru urmatorul single inca votam si ne tot schimbam preferintele din zi in zi :) O sa apelam si la optiunile publicului, probabil o da facem un sondaj pe site-ul nostru oficial ( www.elnegro.ro), cand acesta se va relansa .

Acasa.ro: Am avut ocazia sa va vad in actiune intr-un concert sustinut in Parcul Unirii (Bucuresti) pe 26 decembrie 2008 . Am nimerit exact in mijlocul unor fani de-ai vostri. Erau putini dar inimosi. Nu am mai vazut de ceva vreme fani asa de infocati: cantau, dansau, va stiau toate versurile pe de rost. Care este relatia voastra cu admiratorii vostri? Aveti un forum prin intermediul caruia comunicati?

El Negro: Avem aceleasi resurse de comunicare pe care le folosesc ei: myspace, hi5, facebook. Nimic special... dar comunicam cu ei. Si evident www.elnegro.ro.

El NegroAcasa.ro: In repertoriul El Negro exista si cateva coveruri. A fost mai intai "Spune-mi cine esti"a celor de la Semnal M. A urmat coverul dupa piesa "Buna seara, iubito" a Loredanei Groza. In concertele voastre de la sfarsitul anului trecut ati adaptat si 2 piese clasice de sezon: "Silent Night" si "Jingle Bells". Exista sansa ca pe viitor trupa sa ia in calcul si lansarea unui disc cu preluari?

El Negro: Nu. Dar acum da, ne-ati dat o idee :)) Daca am face-o ar fi ceva extrem... diferit de stilul de baza... clar, altfel decat un simplu remake. Ar fi tare sa facem "Master of Puppets" de la Metalica - varianta reggae ....

Pana una alta cantam piese Bob Marley si asta se poate vedea pe 6 februarie la aniversarea zilei de nastere a parintelui reggae mondial in Club Suburbia, la concertul ''TRIBUT BOB MARLEY cu EL NEGRO & guests'', unde va asteptam.

Acasa.ro: Multumesc pentru timpul acordat. Va urez multa bafta in tot ceea ce vreti sa faceti in 2009.

El Negro: Si noi multumim pentru interes si implicit pentru mediatizarea unui stil nu foarte promovat in Romania.

Interviu realizat de Catalin Pavel

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea