Muzica

#madonna #concert #bucuresti #parc izvor

Concertul Madonnei - mult praf in ochi, controverse si huiduieli

Cel mai mare si mai tare si mai asteptat concert-eveniment al anului a devenit istorie, dar nu dintre cele mai fericite pentru cei peste 60.000 de spectatori romani care au s-au luptat cu caldura, proasta organizare, sonorizarea dezamagitoare si tonele de praf starnite in Parcul Izvor, distrus probabil pentru ceva vreme de aici inainte.

Vorba unei prietene, majoritatea romanilor (inclusiv eu, recunosc) s-a dus la Madonna ca la urs, ca s-o vada pe bune pe Madge cea nabadaioasa despre care se scrie si se barfeste din anii ’80 incoace. Nu sunt fan, dar ascult totusi cu placere Madonna, desi albumul "Hard Candy" promovat in cadrul turneului Sticky & Sweet, este un pic prea electronic pentru mine.

Concert Madonna – mult praf in ochi

madonna 1Curiozitatea ne-a fost satisfacuta, am vazut-o pe Madonna si acum o sa umplem media cu parerile noastre care mai de care mai colorate si contradictorii. Dar gustul amar lasat de organizarea proasta (intarzierea cu mai bine de o ora a deschiderii portilor de acces) si de tonele de praf inghitite si respirate la unison in timp ce transpiram o ora la coada pentru un pahar cu apa la suprapret, ne vor bantui mult timp pe majoritatea celor care am asistat la show-ul Madonnei.

Cantareata, ca orice diva cu renume, si-a facut aparitia cu intarziere de aproape o ora, inainte ei mixand nitel Paul Oakenfold, pe care insa nu prea l-a observat sau auzit cineva. Multi se inghesuiau in fata scenei sa fie cat mai aproape de Madonna, dar si mai multi se inghesuiau la umbreluta cu hot-dog ridicand nori de praf ca doar mergea de minune cu apa calda, proaspat scoasa din frigiderele organizatorilor.

La 21.50, dupa un intro video, Madonna si-a facut aparitia pe un tron cu initiala sa, agitand un sceptru pe acordurile melodiei "Candy Shop" si salutand spectatorii cu “Hello, Romania”, semn ca stia unde se afla (am vazut cu totii artisti care puteau sa jure ca se afla la vecini). Apoi a sarit repede intr-o masina de epoca si trecut la "Beat Goes On" si " Human Nature " cand diva a luat o chitara, incercand sa demonstreze ca poate compensa lipsa vocii ciupind cateva corzi. Da, Madonna nu are voce, cel putin nu una care sa sustina un concert de doua ore, facandu-ne sa ne intrebam de ce si cum a ajuns cantareata sa fie supranumita “regina muzicii pop”. Pentru ca diva suplineste talentul cu mult profesionalism, ambitie pana la perfectiune si si mai multa munca.madonna2

Dupa "Vogue", pe scena a aparut un ring de box in care doi dansatori au improvizat un meci, in timp ce Madonna canta un remix al melodiei "Die Another Day". Au urmat "Into the Groove" si "Holiday" (aici Madonna a inclus un tribut adus lui Michael Jackson, iar unul dintre dansatorii sai a incins publicul si scena imitand celebrele miscari ale Regelui Pop) care au scos pentru cateva momente publicul din letargia tipic mioritica, Madonna aparand costumata intr-o fustita scurta si jambiere ca in curtea scolii prin anii ’80.

Melodia "She’s Not Me" a adus si un moment de deja-vu: Madonna facea slalom printre diverse manechine umane purtand unele dintre cele mai cunoscute costume ale sale, iar la finalul melodiei, cantareata si-a sarutat cu foc pe gura una din dansatoare. Va mai aduceti aminte de sarutul cu Britney? Publicul a sarit din nou cu mainile in aer si pe hit-ul "Music", pentru ca apoi sa empatizeze cu melancolia artistei pe acordurile cunoscutei "Rain".

Madonna – Regina controverselor huiduita

madonna 3Dupa o lectie de spaniola ("Spanish Lesson") si inca un hit de pe Hard Candy, " Miles Away ", Madonna a trecut la capitolul Gipsy al concertului - daca nu stiati, concertul a fost impartit in 4 capitole: Pimp, Old School, Gipsy si Rave - si a interpretat "La Isla Bonita" alaturi de trupa tiganeasca Trio Kolpakov, intrebandu-i pe romani daca stiu ce inseamna Lela Pala Tute (dragoste nebuna) in limba rromani. A urmat apoi momentul cel mai controversat si huiduit al evenimentului cand Madonna s-a oprit din cantare pentru e ne bate obrazul in ceea ce priveste discriminarea tiganilor. Initiativa ei a primit un raspuns pe masura din partea celor 60.000 care au fluierat-o rapid.

Dupa un alt moment de dans tiganesc a urmat "You Must Love Me", "Get Stupid" (precedat de un material video cu mesaj politic in care se suprapuneau imaginile mai multor lideri ai lumii – un mijloc mult prea uzat si fara impact de a starni “awareness-ul” spectatorilor ) si "4 Minutes" (Justin Timberlake si Timbaland au fost prezenti pe ecranele gigant de pe scena).

Publicul s-a entuziasmat si atmosfera s-a incins din nou cand Madonna a inceput sa cante celebra "Like a Prayer", apoimadonna 4 am inceput sa sarim o data cu diva pe ritmurile remixate ale hit-urilor "Frozen" si "Ray of Light". "Give It to Me" a fost ultima melodie din concert (Madonna si dansatorii sai i-au mai adus un tribut lui Michael purtand o singura manusa alba), dupa care Madge s-a retras in cateva secunde dupa fix 2 ore fara 5 minute si ne-a lasat cu ochii in Game Over-ul de pe ecrane si cu "Don’t Stop Till You Get Enough" (Michael Jackson) in difuzoare.

Concertul Madonnei a avut de toate: jocuri de lumini, lasere, duete virtuale cu Timbaland, Justin Timberlake si Kanye West, reconstituirea sarutului aplicat lui Britney Spears in urma cu cativa ani la premiile MTV , decoruri impresionante, momente penibile (pledoaria Madonnei impotriva discriminarii tiganilor, moment in care diva a fost serios huiduita), mult dans, sarituri cu coarda, gheise robotizate impodobite cu codite africane si mesaje pacifiste sau de constientizare a fenomenului de incalzire globala, dar multi spun ca show-ul nu s-a ridicat pe masura asteptarilor. Pentru un concert desfasurat parca ad-hoc intr-un parc, eu zic ca nu a fost chiar atat de rau.

Foto credit: Alex Chelba, Alex Barbulescu, Steven Wallraf.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea