Muzica

#placebo #formatie #cronica #album #disc #rock #punk

Battle For The Sun - un optimism intunecat reinventat de Placebo

Inchisi in studiourile din Toronto, echipa lui Molko se reinventeaza, redescopera pasiunea de a canta, de a jongla cu idei sonore noi si de a se juca cu noi tehnici muzicale flexibile si permisive. Astfel, ia nastere un nou material discografic si, odata cu el, harta unei calatorii pe taramuri post-punk a carei legenda surprinde comportamente in care tristetea, agresivitatea si nevoia de schimbarea conlucreaza pentru un tel comun: „lupta pentru soare”.

 „Battle for the sun”, cel de-al 6-lea album semnat Placebo, a fost lansat pe 8 iunie 2009. Produs de David Bottrill (a mai lucrat cu Muse, Tool, dEUS sau Silverchair), noul material de studio readuce in atentia fanilor stilul minimalist cu accente industrializate ce te duc cu gandul la sunetul abraziv de garaj al post-punk-ului. Astfel, pe parcursul a 13 piese, Brian Molko, Stefan Olsdal si noul baterist Steve Forrest,  deruleaza in fata noastra un nou disc de conceptie cu un sound viu si un text focusat pe relatii si finalul lor de multe ori nefericit.

"Kitty Litter"

Piesa care deschide acest album, este dupa parerea mea, marturia clara a filozofiei lui Molko: schimbare. Cu un sunet pulsant, incadrat pe raftul rock-ului pur, acompaniat de o chitara mai ascutita si un bas usor distorsionat, intro-ul celor de la Placebo dezbraca vesta muzicala ponosita si opteaza pentru una noua, puternic colorata, mai vie ca niciodata.

I need a change of skin  
I need a change,
So move closer
Gotta feel your touch
So come over
Come on


"Ashtray Heart"

Cooptand o tonalitate usor Pop, "Ashtray Heart" combina sonorizarea bruta, transanta cu stilul minimalist, calm care vor parca sa evidentieze amalgamul de sentimente ce se revarsa din lirismul trist cu accente de cinism al piesei. Brian Molko proiecteaza o serie de imagini pe care orchestratia o prelucreaza si o filtreaza prin aceste acorduri sonore cu gust dulce – amar.

I tore the muscle from your chest,
Used it to stub out cigarettes,
I listened to your screams of pleasure,
And I watch the bed sheets turn blood red…


"Battle for the sun"

Cel mai mult la aceasta piesa mi-a placut modul in care Brian a folosit tehnica repetitiei ultimul cuvant de la finalul fiecarui vers. Sound-ul te duce cu gandul la ceva ce vrea sa-ti strapunga sufletul putin cate putin, intai incet si apoi din ce in ce mai alert. Refrenul se rupe, apoi strofele se rotunjesc natural, ritmul creste si textul se agata de soare ca de singura scapare precum un suflet torturat de o ultima speranta.

I will battle for the sun,
Cause I have stared down the barrel of a gun,
No falling,
You are a cheap and nasty fake,
And I am the Bones you couldn’t break.

I will brush off all the dirt,
And I will pretend it didn’t hurt,
You are a black and heavy weight,
And I will not participate,
Dream brother, my killer, my lover… I will battle for the sun

"For What It`s Worth"

Aceasta este de departe piesa mea preferata de pe acest album. Diferita un pic ca stil de celalalte, „For What It`s Worth” este un soi de dama de consum al „Battle for the Sun”. Cu nuante murdare, ritm nervos si o orchestratie colorata care nu se jeneaza sa includa saxofoane si coruri, anathema lui Brian vine sa completeze, utilizand tehnica oglinzii (mentionata anterior) precum o luna ce umbreste soarele.

No one cares when youre out on the street
Picking up the pieces to make ends meet
No one cares when youre down in the gutter
Got no friends got no lover

For what its worth
Got no lover

"Devil in the details"

Revenind la sound-ul spatial, „Devil in the details” vine sa ne aduca in fata jocul aparentelor, ameteala gandurilor neclare si imprecise. In aceasta piesa cu acorduri cand vulcanice, cand molcome si joase, Molko se lasa ispitit de superficialul construit din detalii atent trasate de mana unui rau ce cunoaste slabiciunile mintii umane.

He's fixing up to take a bite
I don't see the point in trying
I got the Devil in the details
And he's gonna teach me wrong from right
That fucking pantomime
The Devil in the details
Well, I'm gonna dance with him tonight


"Bright Lights"

Aceasta este probabil cea mai optimista piesa de pe Battle for the Sun, singura as putea spune. Nu este tocmai „Oda Bucuriei”, stilul dark consacrat de Placebo, facandu-si simtita prezenta si aici, dar putem aprecia ca este cea mai relaxanta melodie de pe acest album, un soi de destindere a omului muncit de ganduri negre, suferinte si dezamagiri. Basul rabufneste pe fundal, toba tine pulsul si corzile abia sunt ciupite in „Bright Lights” si te indeamna parca la o pauza de tigara menita sa-ti descreteasca fruntea si sa-ti regleze pulsul pentru o noua repriza.

So I haven't given up,
That all my choices, my good luck...
Appear to go and get me stuck,
In an open prison.
Now I am tryin' to break free,
In a state of empathy.
Find the true and enemy,
Eradicate this prison.



"Speak in Tongues"

Dupa cum am precizat la inceputul cronicii, textele discului Battle of the Sun se concentreaza pe relatiile gandite mai ales din perspectiva unui final nefericit. In piesa „Speak in Tongues”, trupa lui Molko se desprinde un pic de aceasta viziune si prezinta, pe acorduri inca minimaliste, inca inabusite, inca rabufnind, o relatie cu o portita de scapare de implacabilul final trist decis de Placebo, spre unul fericit, vizionar, cu potential.

You're beautiful and so blasé
So please don't let them have their way
Don't fall back into the decay
There is no law we must obey
So please don't let them have their way
Don't give in to yesterday

We can build a new tomorrow, today

"The Never-Ending Why"

"The Never-Ending Why" te aduce parca cu picioarele pe pamant din oaza de relaxare incercata in "Speak in Tongues". Cu un ritm ce explodeaza, cu strofe ce redau putere sunetului si refrene ce zgarie din nou in forta, "The Never-Ending Why" readuce in prim-plan strigatul de revolta, rebelul razvratit si neinteles de societate consacrat de Placebo.

The atom will implode
The Fragile kingdom fall
The tremor becomes a quake
And there's a body in the lake

And as the two of us rebel
Damn you all to hell
I wonder is this all there is?



"Julien"

De la prima auditie, am asociat „Julien”-ul de pe Battle for the Sun cu celebra piesa "Every Me and Every You" prin care de altfel am si facut cunostiinta cu sound-ul Placebo. Vazuta de multi drept ciudatenia intregului album, "Julien" incepe cu un bas sintetic, o serie de miscari aflate in reluare ce se sincronizeaza pe parcurs si un vers obsesiv „you can run, but you can’t hide” ce-ti pulseaza in creier si te invarte intr-un labirint muzical al unor ganduri nerostite ce simt nevoia sa fie auzite.

You can run but you can't hide
Because no one here gets out alive
Find a friend in whom you can confide
Julien, you're a slow motion suicide


"Happy You`re Gone"

Precum saturatia unei obisnuinte si necazul unei rutine, „Happy You`re Gone” scade in intensitate, ca mai apoi sa creasca, sa scada din nou precum graficul unei relatii care a pulsat prea mult si acum s-a oprit, a incremenit.

How many times?
How many times?
Now I can't look you in the eye
Now I can't look you in the eye
How many times?
How many times?
Now I can't look you in the eye


"Breathe Underwater"


"Breathe Underwater" iti aduce o noua doza de adrenalina, de zbantuiala. Pe ritmurile acestei piese, fanii declaratii Placebo fac scheme de pogo in concerte si urla cat ii tin plamanii. Un ritm alert ce te indeamna sa tragi adanc aer in piept si sa te eliberezi de orice sfiala.

Breathe underwater,
I'm comin' up for air!
I wanna see another dawn,
Comin' up for air!
S-i-ck of the slaughter,
I'm comin' up for air!
'Cause I've floating here too long.


"Come Undone"


Penultima piesa de pe acest album te lasa sa iti revii putin. Cu un sound obsesiv, ritmul creste in trepte, cu o usoara tenta progresiva detasata de stilul cu care ne-a obisnuit Placebo. Un unghi de abordare nou si diferit ce prinde de minune si un text obsesiv si apasator.

You don't know how you're coming across
Acting like you don't give a toss
Walking around like you're on some kind of cross
And it's a shame on you, the irony's lost
When you come undone
You come undone
You know, you come undone
You know, you know, you know


"Kings of Medicine"

Placebo incheie acest album intr-un ton optimist, vesel si alert. Chitara si vocea se joaca, basul fiind singurul care mai aduce o umbra de tensiune peste ritmul saltaret, tensiune ce vrea sa justifice textul cu nuante triste si intunecate pigmentate de un simt al cinismului pronuntat.

They're picking up pieces of me
While they're picking up pieces of you
In a bag you will be before the day is over
Were you looking for somewhere to be?
Were you looking for someone to do?
Stupid me to believe that I could trust in stupid you

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea