Evenimente

#Romania Autentica #ziua iei #sanziene #traditii #eveniment

RomanIA Autentica reinvie traditiile! Cum a fost sarbatorita Ziua Iei

 

 

De Sanziene, romanii au sarbatorit ziua internationala a iei. Anul acesta, festivalul a avut loc la Iasi si Hobita, elementul de noutate fiind organizarea evenimentului in paralel, atat in zona Moldovei cat si in Gorj.

Iasul a reusit sa adune pana la final, in public, peste 20.000 de persoane, 10.720 dintre acestea purtand ie romaneasca, in timp ce la Hobita s-au adunat peste 5.000 de oameni dintre acestia 4.000 imbracati in straie populare. Astfel, ia romaneasca a fost sarbatorita de mii de persoane venite din toate colturile tarii sau chiar si de peste hotare. Evenimentul a fost initiat de Asociatia Nationala a Antreprenorilor si organizat alaturi de Primaria Municipiului Iasi, Consiliul Judetean Gorj, Primaria Targu Jiu, Primaria si Consiliul local Pestisani, Flori de ie si Departamentul Centenar ca partener principal.

Astfel, in cadrul evenimentului ce a avut loc concomitent atat la Iasi-orasul Micii Uniri, cat si la Hobita-Acasa la Brancusi, s-a adunat pe parcursul zilei de sambata cea mai mare comunitate de romani imbracati in ie, la un loc! Evenimentul a fost unul artistic, pe scena urcand nume mari, de la Orchestra Lautarii si Nicolae Botgros la Iasi, Ansamblul profesionist Doina Gorjului la Hobita, Laura Lavric, Sofia Vicoveanca, Niculina Stoican, Maria Dragomiroiu, Nicoleta Voica, Veta Biris, Alexandru Bradatan, Andreea Haisan, Maria Loga, Victorita Lacatusu, Valentin Sanfira, Claudia Torop, Roberta Crintea, Alexandra Bleaje, Marian Mendregoniu, Georgiana Barsac, Natalia Gojanu, Roxana Croitoru precum si alti invitati speciali din toate zonele tarii.

"Iata se dovedeste inca o data puterea iei romanesti ce strange mii de oameni din toate colturile tarii. Astazi Oltenia si Moldova si-au dat mana cu mana si impreuna au reusit sa stranga peste 15.000 de oameni imbracati in ie care au vibrat la unison. Este timpul sa acordam importanta cuvenita mestesugurilor si traditiilor romanesti si poate astfel se va constientiza si necesitatea a avea cadrul legislativ care sa reglementeze si sa ajute la dezvoltarea acestui segment important in economia romanesca. Sunt convinsa ca in anul 2018 ni se vor alatura mai multi oameni si ca RomanIA Autentica va deveni un eveniment emblematic!", a declarat pe scena evenimentului RomanIA Autentica de la Iasi, Cristina Chiriac, initiatoarea proiectului.

La Iasi, toti cei care au trecut sambata prin centrul orasului imbracati in ie au primit un ecuson numerotat, reusind ca la finalul evenimentului numarul persoanelor purtatoare de ie sa fie de peste 10.000. Pe pietonalul Stefan cel Mare a fost organizat un targ al mesterilor populari, iar "RomanIA Autentica" a inceput cu o parada a portului popular, care a plecat din fata Primariei si s-a oprit in Piata Palatului Culturii, unde s-a pornit o hora.

La Gorj, sute de copii si nu numai, s-au prins sambata, in parcul Coloanei "Fara de Sfarsit" intr-o hora a iei, de un impact emotional puternic. Apoi, participantii au ajuns la Hobita, in poiana din satul natal al lui Brancusi, unde a avut loc o petrecere campeneasca. Cosmin Pigui, primarul comunei Pestisani a mentionat ca "importanta continuarii traditiilor si a datinilor romanesti reprezinta o prioritate, satul romanesc fiind izvorul spiritualitatii romanesti".

De la mic la mare, de la mici suflele romanesti de doar 4 luni, si pana la adevaratii iubitori de arta populara, de peste 80 de ani, au luat parte cu totii la evenimentul RomanIA Autentica, primul astfel de eveniment din Romania, reunind parti ale sufletului romanesc in aceeasi hora, sub acelasi cer albastru plin de doruri.

Fiind cu adevarat impresionat de dragostea si pasiunea iesenilor pentru arta romaneasca, primarului Iasului, Mihai Chirica a descris ia romaneasca ca fiind: "Zamislita din mainile strabunilor nostri cu dragoste nemarginita pentru portul traditional, ia noastra romaneasca reprezinta un echilibru subtil intre istorie si natura. Traim romaneste si simtim romaneste in context european, iar acest lucru ne ofera posibilitatea de a ne propaga valorile. Cu pretuirea noastra, facand-o cunoscuta din generatie in generatie, ia va dainui peste vremuri, asa cum am mostenit-o si noi: oda a portului traditional romanesc."

Festivalul RomanIA Autentica are ca scop constientizarea la nivel national a importantei introducerii costumului popular in patrimoniul UNESCO.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea