Evenimente

#weekend la castel #tiff 2018 #Festivalului International de Film Transilvania

Petrece si tu un weekend la Castel! Revine TIFF 2018

Revine cea de-a 17-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF). Festivaulul "Weekend la Castel", va avea loc in perioada 26-27 mai.

Pentru aceasta editie, organizatorii au pregatit un program amplu si distractiv de jocuri interactive, ateliere creative si spectacole pentru copii va face deliciul celor mici pe timp de zi, urmand ca dupa lasarea serii, imprejurimile Castelului Banffy de la Bontida sa se transforme in decorul celor mai asteptate proiectii si cine-concerte ale anului.

Pe 26 mai publicul TIFF va putea urmari un show-surpriza de acrobatie aeriana, urmat de "Gradina placerilor" (1925), primul film oficial al regizorului Alfred Hitchcock, acompaniat live de ansamblul de camera "Notes & Ties". Weekend-ul se va incheia cu premiera "Tokyo Vampire Hotel", filmul regizorului japonez Sion Sono, inspirat de miturile autohtone si turnat partial in Cluj si in salina din Turda.

Cine-concert: Gradina placerilor

Primul film semnat de faimosul regizor Alfred Hitchcock si una dintre cele mai curajoase productii britanice ale timpului, "Gradina placerilor" (The Pleasure Garden, 1925) va putea fi urmarit in premiera in Romania, intr-o varianta recent descoperita, recuperata si restaurata de British Film Institute (BFI), sambata, 26 mai la ora 21:45.

Cine-concertul "Gradina placerilor" va fi acompaniat live de Ansamblul Notes & Ties.

Thrillerul mut urmareste povestea amoroasa cu final neasteptat a unei tinere, membra a unui cor londonez renumit, si include imagini caracteristice stilului regizoral care l-a transformat pe Hitchcock intr-unul dintre cei mai influenti cineasti din istoria mondiala a filmului. Debutul sau regizoral - cel mai putin cunoscut film pe care il semneaza, va fi proiectat in decorul fascinant al misteriosului Castel Banffy, acompaniat live de ansamblul Notes & Ties, care a incantat publicul TIFF in deschiderea festivalului din 2012, intr-un scurt concert, pe coloana sonora din Star Wars si Indiana Jones. Ansamblul de camera format din 13 muzicieni tineri, proveniti din Asociatia Notes & Ties, concerteaza sub bagheta dirijorului Christopher Austin, profesor la Academia Regala de Muzica si consultantul muzical al BFI in cadrul proiectului de restaurare a filmelor regizate de Hitchcock in anii '20.

Compozitia hipnotizanta interpretata de ansamblul clujean a fost creata special in 2012, la cererea BFI, la scurta vreme dupa restaurarea digitala a peliculei alb-negru, de catre Daniel Patrick Cohen, muzicianul britanic stabilit acum in Cluj-Napoca. Probabil ca nu intamplator, prima coloana sonora pe care a compus-o acesta a fost creata special pentru primul film al marelui regizor.

"Tokyo Vampire Hotel"

Invitat la TIFF in 2016, in cadrul unei ample retrospective dedicate, renumitul Sion Sono s-a indragostit de legendele Transilvaniei si de arhitectura deosebita descoperita in Romania. Dupa prima vizita care l-a inspirat sa scrie scenariul fantasy-ului cu vampiri, regizorul japonez a revenit la Cluj, unde s-au turnat scene importante din "Tokyo Vampire Hotel" – o confruntare apocaliptica dintre doua clanuri rivale insetate de sange. Proiectia peliculei va avea loc duminica, 27 mai incepand cu ora 21:45.

Beciurile Muzeului de Arta, fostul Hotel Continental, Piata Unirii si Piata Muzeului, interioarele spectaculoase ale Salinei Turda si Castelul Corvinilor s-au transformat pentru cateva zile intr-un imens platou de filmare, devenind decorul fabulos al seriei co-produse de Amazon.

In rolurile principale apar renumitele actrite japoneze Kaho, Ami Tomite si Lorena Koto, iar multe dintre personajele misterioase din "Tokyo Vampire Hotel" sunt interpretate de actori romani, parte din echipa de productie fiind formata din profesionisti din Bucuresti si Cluj-Napoca. Alaturi de Cristian Rigman, tanarul actor pe care Sion Sono l-a remarcat in programul 10 pentru Film, Elisa Parvan si Sandra Ducuta, precum si absolventi sau studenti ai Facultatii de Teatru si Televiziune a Universitatii Babes-Bolyai vor putea fi urmariti pe marele ecran, pe 27 mai, la Bontida.

"Daca nu filmam in Romania, seria nu ar mai avut nicio putere", subliniaza regizorul Sion Sono. Cu o cariera care se intinde pe parcursul a trei decenii si zeci de filme curajoase si controversate in care abordeaza cu lejeritate genuri foarte diferite, copilul-teribil al cinema-ului independent japonez semneaza titluri sonore proiectate in sute de festivaluri si premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea