Evenimente

#prais #generatia in miscare #program educational

Fundatia PRAIS lanseaza programul „Suntem generatia in miscare!”

Fundatia PRAIS lanseaza programul national „Suntem generatia in miscare!” ce se va desfasura timp de trei ani si care se adreseaza elevilor din clasele a IX-a si a X-a din liceele din Bucuresti si Ploiesti. Programul are ca obiective informarea si educarea adolescentilor, a familiilor acestora si a publicului larg cu privire la beneficiile stilului de viata sanatos, a activitatilor fizice zilnice, sportului.

In perioada 2009-2010, rata obezitatii in randul tinerilor de 15 ani din Romania a fost de 14% (in crestere fata de 6% in 2005-2006). Nivelul activitatilor fizice zilnice, in randul tinerilor cu varsta de 15 ani, este in scadere, fata de cel al tinerilor de 11 ani (de la 20% la 7% pentru fete si de la 32% la 16% pentru baieti), factor care contribuie la cresterea riscului de obezitate, datorita unui stil de viata sedentar.

La nivel global, 2,1 miliarde de oameni, aproape 30% din populatia globului, sunt supraponderali sau obezi. Acest numar este de doua ori si jumatate mai mare decat acela al adultilor si al copiilor subnutriti. Obezitatea este responsabila de aproape 5% din decesele anuale la nivel global. Impactul global economic ajunge la aproximativ 2 trilioane USD anual, ceea ce reprezinta 2,8% din produsul intern brut global. Daca se mentine ritmul actual, pana in anul 2030 aproape 50% din populatia adulta a globului va fi supraponderala sau obeza. in acest sens, programele de preventie, informare si educare, intr-o abordare holistica, contribuie, alaturi de alti factori, la inversarea acestei tendinte.

Programul „Suntem generatia in miscare!” foloseste metodologiile EPODE International Network (EIN) cea mai mare retea globala de promovare a stilului de viata sanatos, desemnata de catre DG SANCO drept "Best Health Promotion European Project". Fundatia PRAIS este membru activ al EPODE International Network, o retea care reuneste 42 de programe cu metodologii similare din 29 de tari si are la baza Parteneriatul Public Privat. Grantul obtinut de Fundatia PRAIS in urma unei selectii de proiecte organizata la nivel international de catre Coca-Cola Foundation in primavara acestui an, va permite implementarea acestui nou proiect educational.

“ 'Suntem generatia in miscare' va oferi acces la informatii si va activa peste 36.000 de adolescenti, 60.000 de membri ai familiilor acestora, precum si 1.300 de cadre didactice din Bucuresti si Ploiesti, prin intermediul portalului generatiainmiscare.ro si a materialelor educationale si de informare ce vor fi puse gratuit la dispozitia elevilor si a unor concursuri intre licee. Vom promova combinarea armonioasa a studiului si accesului la cunoastere si la dezvoltare personala a tinerei generatii cu activitatile fizice. Timpul de calitate petrecut alaturi de familie, prieteni si colegi, atitudinea pozitiva, deschisa catre nou, cunoasterea si asumarea valorilor morale, respectul de sine si al altora vor fi mesaje importante prin care ne dorim sa contribuim la adoptarea unui stil de viata armonios si sanatos de catre tanara generatie a liceenilor”, declara Silvia Bucur, Presedintele Fundatiei PRAIS.

Pentru a evalua impactul programului, Fundatia PRAIS a aplicat, pe un esantion relevant de licee, un chestionar care va sta la baza unui studiu sociologic privind obiceiurile de stil de viata ale elevilor din clasa a IX-a din Bucuresti si Ploiesti, ale carui rezultatele urmeaza sa fie facute publice in ianuarie 2015.

Toti elevii participanti in programul „Suntem generatia in miscare!” vor primi gratuit cate o brosura educationala cu informatii si sfaturi despre alimentatia echilibrata si beneficiile practicarii activitatilor fizice zilnice. in scoli, se vor organiza dezbateri, lectii deschise si activari directe ale elevilor, animate de adevarate modele pentru acestia: sportivi remarcabili din cadrul unor importante federatii sportive, studenti din cadrul UNEFS, actori, dansatori si lideri de opinie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea