De prin lume adunate

#blog #dono #interviu #extraterestrii #menajera

Dono: "Extraterestrii au blog"

Isi povesteste viata pe blog. Uneori este foarte amuzant, alteori protesteaza, cert este ca aproximativ 6 000 de oameni ii urmaresc, zilnic, aventurile. De aceea, Dono, pentru ca despre el este vorba, a reusit sa atraga advertiseri importanti de pe piata. In rest, este un om obisnuit caruia ii place sa scrie, este jurnalist si ipohondru si are o sotie. Dar mai ales, detine o menajera. Acesteia din urma i-a dedicat numeroase posturi haioase care au facut-o celebra.

Acasa.ro: Care este rolul menajerei in viata omului?

: Menajera e o chestie ciclica, asa ca anotimpurile . Este un reper al vietii. Inseamna echilibru. Are un rol bine determinat si iti da liniste sufleteasca . Sotia e mai fericita pentru ca nu este nevoita ea sa spele podelele. Tu esti mai fericit pentru ca sotia nu te pune sa speli podelele. Stii prea bine ca o data la o saptamana vine menajera si casa iti va luci de curatentie si va fi parfumata.

Acasa.ro: Si daca ar trebui sa alegi intre o menajera sexy, blonda, amuzanta, spirituala, ce sa mai, ceva de vis si o menajera foarte eficienta, dar stearsa din celelalte puncte de vedere, ce ai alege?

Dono : A doua. Sunt casatorit. Vreau liniste.

Acasa.ro: Dar celor care nu au sotie, ce le-ai recomanda?

Dono: Celor care nu sunt casatoriti le-as recomanda menajera eficienta. E mult mai greu de gasit decat o femeie sexy.

Acasa.ro: A devenit blogul un viciu pentru tine?

Dono: Deocamdata nu. Un viciu presupune si ceva negativ. Blogul este o pasiune. Cand va deveni un viciu, va trebui sa stam serios de vorba. Eu si cu el. Si sa luam o decizie in privinta viitorului nostru.

Acasa.ro: Dar cam cat castigi din blog? Imi spui? Imi spui? Hai, imi spui?

Dono: Nu, nu, nu iti spun, nu, nu.

Acasa.ro: Raspunsul la intrebarea asta trebuia sa imi aduca o marire de salariu. Acum ma vor da afara.

Dono: Castig prea putin ca, in urmatorii 58 de ani, sa imi iau casa de la mare. Casa aia cu ferestre mari pe care mi-o tot doresc eu.

Acasa.ro: Ce le-ai spune celor care nu au un blog?

Dono: Le-as spune sa se gandeasca bine inainte de a incepe un blog. Daca nu sunt pregatiti sa ofere ceva cititorilor, le recomand sa scrie mai bine un jurnal -un caiet. Dictando.

Acasa.ro: Si ce ar trebui sa le ofere cititorilor ca sa aiba un blog de succes?

Dono: Cititorii isi rup din timpul lor ca sa vina pe blogul tau. Daca nu-i amuzi sau daca nu ii informezi, le-ai pierdut timpul. Sau ar trebui sa ii emotionezi sau sa ii captivezi cu ceva. Altfel, ei simt ca ti-ai batut joc de secundele din viata lor in care au venit la tine pe blog. Si era responsabilitatea ta ca si scriitor de blog ca ei sa se simta bine. Sau rau. Sau cumva. Dar sa nu plece neutri.

Acasa.ro: Nu crezi, totusi, ca acorzi prea multa importanta unui simplu blog? Adica de unde atata responsabilitate ca doar nu este vorba de securitatea tarii.

Dono: Da. Acord, poate, prea multa importanta. Dar in general acord multa importanta lucrurilor la care tin. La blog tin. M-am bagat de la inceput in "afacerea" asta pana peste cap. Problema e ca atunci cand faci mai multe lucruri deodata, timpul tau liber se imparte. Ajungi sa nu mai multumesti pe nimeni. Deci recomand moderatie. Blogul poate fi un vampir care-ti suge tot timpul liber sau acel timp pe care-l dedicai altor lucruri pe care le iubesti.

Acasa.ro: Adica tu nu scrii pur si simplu? Mai faci si altceva ca sa reusesti sa ai un blog vizualizat?

Dono: Ba scriu pur si simplu. Cateodata imi este foarte usor. Pentru ca-mi subiecte pe drumul de la serviciu pana acasa. Cateodata nu mi-e deloc usor pentru ca trebuie sa ma gandesc ce le ofer a doua zi cititorilor mei. Incerc sa mentin un anumit standard ridicat al scriiturii. Asta ma streseaza. Si, evident, nu am cum sa scriu bine in fiecare zi. Uneori, mai scriu si aiurea, iar cititorii ma sanctioneaza imediat. Unii. Majoritatea ma inteleg.

Acasa.ro: Da. Exact. Am observat ca ai suisuri si coborasuri. Am vazut bloguri mai bune decat astea cele mai citite din blogosfera, printre care si al tau.

Dono: Adica ai vazut bloguri mai bune decat al meu?

Acasa.ro: Da.

Dono: Normal, niciodata nu am pretins ca am cel mai bun blog din blogosfera. Cu siguranta sunt oameni care scriu mult mai bine decat mine si sunt mult mai talentati. Mie imi place sa povestesc, nu sa fac literatura.

Acasa.ro: Cum iti explici ca ai peste 6000 de vizualizari la fiecare post?

Dono: Cred ca se datoreaza comentatorilor, nu mie. Comentariile lor sunt interesante si cititorii revin ca sa vada ce a mai zis unul sau ce a mai zis celalalt. Eu scriu din pura pasiune. Cand dispare pasiunea se inchide rapid si afacerea pentru ca incepi sa scrii prost.

Acasa.ro: Si cum ai reusit sa iti faci acea comunitate de oameni care revin mereu si iti sunt fideli?

Dono: Oamenii s-au adunat. Blogul a fost recomandat oral, ca sa zic asa, ca Miorita. A citit unul, i-a placut. Sa zicem ca, intamplator, avea acelasi gen de umor ca mine. I-a povestit unui prieten de blogul meu. Prieten care gandea la fel ca mine si ca el. Astfel ne-am facut trei. Si tot asa. Cei care nu gandesc la fel sau nu au aceleasi asteptari, visuri, sperante, deziluzii, de obicei, pleaca. Sau stau un pic si comenteaza o data sau de doua ori. Unii fac un pic de scandal si apoi pleaca. Raman doar cei care se simt bine cu modul meu de a gandi si de a vedea lucrurile.

Acasa.ro: Si totusi, ai reusit sa ai multe vizualizari in foarte scurt timp. Eu banuiesc ca ai un secret...

Dono: Nu am niciun secret. Sunt sincer, ma adresez cititorilor exact ca unor prieteni vechi si incerc sa spun bun venit fiecarui cititor nou. Nu am reusit chiar cu toata lumea, regret. Dar multi s-au simtit bine pe blog de cand au pus piciorul. Si au ramas.

Acasa.ro: Spune-mi, te rog, trei lucruri care ar trebui legalizate in Romania.

Dono: Sa ma gandesc, m-ai surprins. Mersul cu 145 la ora pe autostrada, fumatul in incintele publice, desi m-am fumat de o saptamana. Si, deloc original, poate, prostitutia. Mi-e cu adevarat mila de "fetele" care au birou in strada, langa locul meu de munca. Iarna sunt inghetate ca cartofii in beci. Nu stiu ce mai pot face clientii cu ele. Sau ele cu clientii. Mi-e teama ca se sparg.

Acasa.ro: Si ce visai sa fii cand erai mic si ce ai ajuns?

Dono: Visam sa fiu erou si am ajuns jurnalist. Copilaria mi-a fost marcata de Legendele Olimpului, Mituri si Legende Vechi Germanice, Povesti Nemuritoare sau Povestiri Istorice. Normal ca-mi doream sa fiu un erou de poveste.

Acasa.ro: Sa ne imaginam ca esti erou si vrajitor si ca poti salva blogosfera romaneasca de ceva. Ce anume ar fi acel ceva?

Dono:  Rautatea. Repet, cei care isi fac un blog, incearca sa ofere ceva. Fiecare in felul lui. Nu inteleg atunci de ce se gasesc tot felul de idioti care sa-i atace sau sa se atace intre ei. Nu-ti place ce scrie unul sau una, du-te la celalalt. Oferta-i mare. Sunt mii de bloguri.

Acasa.ro: Adica te referi la rautatea intre bloggari sau la rautatea bloggar- vizitator?

Dono: La ambele variante. Dar, important e sa iti vezi de treaba. Si totusi, atata timp cat ma simt atacat si agasat, nu mai pot scrie. In viata, insa, toate ti se intorc. Sunt convins. Faci bine, bine primesti. Vrei rau, asta sa astepti.

Acasa.ro: Si cum iti imaginezi blogosfera romaneasca peste 5 ani?

Dono: Desi sunt un tip cu imaginatie, parerea mea, nu prea stiu ce sa zic. Mi-e greu sa-mi imaginez ce va fi cu blogul meu. Poate nici nu mai scriu mai mult de 6 luni la el.

Acasa.ro: Crezi ca extraterestrii isi vor face blog?

Dono: Au deja. Si incepe cu "Data stelara..."

Acasa.ro: Detii tu aceste informatii? Eu ti-am zis ca tu ai un secret.

Dono: Mda, de-aia am ochii atat de mari. Sunt de-al lor. Pacat ca nu poti sa mai spui asta la nimeni. Te-ai pune in pericol.

Acasa.ro: Apropo de raspunsul de mai sus, te gandesti sa-ti inchei blogul?

Dono: Nu inca. Inca imi place. Si ideal ar fi sa-l scriu si peste 48 de ani, in fata semineului. Si menajera mea care atunci va avea 114 ani sa stearga linistita praful.

Acasa.ro: Tu vrei sa spui ca nu conteaza daca o sa iti aduca bani multi multi, in momentul in care nu o sa mai simti nicio placere ca sa scrii, o sa renunti la el?

Dono: Voi renunta nu pentru ca vreau, ci pentru ca trebuie. Daca scrii doar pentru bani, se simte. Dispare placerea. Dispare stralucirea. Dispare totul. Cum spuneam, cititorii simt. Si pleaca, Unul cate unul. Nu mai ai cititori, nu mai investeste nimeni in blogul tau. Asa ca se termina. Deci da, dispare placerea scrisului, disparea si blogul si afacerea. Ma apuc de pescuit.

Acasa.ro: Respect, domnule Dono. Ai reusit sa ma faci fana ta prin acest raspuns.

Dono: Doar acum?! Inseamna ca mi-am pierdut din pricepere...

Interviu realizat de Violeta Neamtu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea