Evenimente

#muzica islandeza #festivalul international de film transilvania #vrajitoare #circ #tiff

Circ, vrajitoare si muzica islandeza la TIFF

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) vine anul acesta cu spectacole inedite, numere de circ, vrajitoare si muzica islandeza. Cei mici si cei mari sunt asteptati de organizatori cu multe surprize si voie buna.

Anul acesta festivalul TIFF va afea loc in perioada 27 mai – 5 iunie. Un controversat horror mut din anii 20, acompaniat live de un artist islandez si o orchestra, si un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Ros, sunt cateva dintre surprizele programului.

In primul week-end de festival, in timpul zilei, Castelul Banffy de la Bontida va fi teren de joaca si spatiu pentru ateliere creative si spectacole pentru copii, in timp ce serile sunt rezervate proiectiilor si concertelor.

Sambata, 28 mai, incepand cu ora 21:45, poti urmari un documentar captivant si pe alocuri tulburator despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, balciuri si carnavaluri. Acesta va rula in premiera la TIFF.

"The Show of Shows" aduna imagini de arhiva inedite cu clovni, dansatori, acrobati care executa cascadorii ametitoare, freak shows si scene crude de exploatare a animalelor si copiilor, intr-un portret fascinant al acestei lumi atat de populare in secolele XIX si XX, potrivit "The Guardian".

Pe fundal, o coloana sonora emotionanta compusa de basistul Georg Holm si bateristul Orri Pall Dyrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Ros, in colaborare cu compozitorul Hilmar Orn Hilmarsson si chitaristul Kjartan Dagur Holm. Sigur Ros va canta live la Cluj in iulie, tot la Castelul Banffy de la Bontida, la Electric Castle Festival. "The Show of Shows" este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciati regizori de teatru din Islanda, si a fost realizat in colaborare cu National Fairground Archive al Universitatii din Sheffield. Debutul sau in cinema, "Of Horses and Men", a rulat la TIFF 2014.

Un spectacol surpriza ii va introduce pe spectatori, de la 20:30, in atmosfera fascinanta a documentarului.

Tot din Islanda vine si muzica ce acompaniaza duminica, 29 mai, de la 21:45, cine-concertul "Haxan: Witchcraft Through the Ages". In atmosfera gotica a Castelului, muzica originala a artistului islandez Bardi Johansson, interpretata de o orchestra simfonica dirijata de Simona Strungaru, va insoti live, intr-un concert spectaculos, productia neobisnuita din 1922.

Interzis in numeroase tari pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului si pentru nuditate, Haxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodata. Regizorul danez Benjamin Christensen, care si-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat partial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang si descris drept una dintre cele mai enigmatice si creative aparitii pe care le-a oferit recent scena islandeza, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alaturi de JB Dunckel de la AIR, formeaza proiectul Starwalker. Bardi a compus muzica simfonica, a creat coloana sonora pentru filme ("Eleven Men Out, Reykjavik-Rotterdam" – premiat pentru muzica la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) si productii de teatru majore, iar fragmente din creatiile lui insotesc spoturile unor marci faimoase. Compozitiile lui – solo sau in colaborare - au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22:00, Bardi Johannsson vine si la Casa TIFF, cu un DJ set in cadrul caruia va mixa imagini si coloane sonore proprii.

Partitura sa pentru Haxan a fost prezentata in 2005 de catre Orchestra Simfonica Nationala a Islandei. In 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonica prezenta la TIFF va fi dirijata de Simona Strungaru, pianista, dirijoare, orchestrator si compozitoare de muzica de film, absolventa a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. In 2010, a dirijat premiera mondiala a operei S.A.L.O., de Michael Karr, intr-o productie a Prime Foundation si Grand Theater Groningen din Olanda. Totodata, a dirijat Filarmonica Banatul din Timisoara, intr-o colaborare exceptionala Cobzality simfonic, si Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei si pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.

Biletele pentru fiecare dintre cele doua evenimente speciale costa 15 lei si pot fi achizitionate in avans de pe biletmaster.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea