Evenimente

#cele mai frumoase carti # carti castigatoare #carti

Cele mai frumoase carti din Romania - care sunt cele 11 carti castigatoare

Au fost desemnati castigatorii celor mai frumoase carti din Romania. In cadrul competitiei "Cele mai frumoase carti din Romania", ajunsa la cea de-a VII-a editie, au fost inscrise anul acesta 150 de carti, toate publicate sau tiparite in Romania si Republica Moldova, in ultimul an. Dintre acestea, doar 33 au ajuns in finala, iar 11 au fost desemnate ca fiind cele mai frumoase carti din Romania.

 

"La prima vedere, ni s-au parut putine carti inscrise in concurs, dar, mai tarziu, in timp ce jurizam, s-au dovedit a fi multe frumoase, dintre care a fost greu sa alegem. E clar ca exista o scena mai tanara a designerilor romani de carte care pare sa se fi expus ultimelor si celor mai bune practici din vestul si nordul Europei. Acesti designeri sunt cei care isi transfera experientele in lumea designului romanesc de carte. Cred ca daca industria editoriala din Romania, in general, ar avea mai multa incredere in capacitatile lor, atunci ar avea numai de castigat" a declarat Fred Smeijers, membru al juriului CMFC, designer de litera, profesor, cercetator si scriitor olandez.

Cele zece premii distincte sunt:

  1. Premiul pentru design de colectie - Colectia Cartier - Codobelc (Ooooo poveste de iubire & Regele Piticut & Catrina si Marele Domn-Somn)
  2. Premiul pentru design de carte in editie limitata - Remnants
  3. Premiul pentru design de album/ carte de arta - Dan Perjovschi. The Book of Notebooks
  4. Premiul pentru design editorial - Kajet - On Communities
  5. Premiul pentru design de carte in tiraj mare - Dictionar de idei primite de-a gata
  6. Premiul pentru design de carte de banda desenata - 2 metri latrati
  7. Premiul pentru design de carte de fotografie - Noi suntem Invictus/ We are Invictus
  8. Premiul pentru design de carte pentru copii - Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton in tara Cuvintelor Anapoda
  9. Premiul pentru ilustrator - Old Farts
  10. Mentiunea juriului pentru carte independenta - CONCAVE

Pe langa acestea, editia din 2018, dedicata literelor, a inmanat lui Coman Alexandru premiul publicului pentru cartea Jurnal de Stare//Jurnal Public si i-a oferit Adinei Pasca, fondator al Asociatiei pentru Performanta si Cultura, premiul pentru cea mai activa initiativa antreprenoriala din 2018, legata de designul de carte.

Cartile castigatoare vor ramane expuse pana pe 9 decembrie la Galeria Galateca.

"Sesiunile de jurizare au decurs intr-un mod firesc: am inceput cu un numar mare de titluri si am sfarsit cu un shortlist si o lista de premianti. Odata ce am scos din selectie titlurile mai putin puternice, a fost simplu sa spun din prima care dintre cele ramase au o calitate net superioara (din punct de vedere al conceptului, al executiei per ansamblu sau al tipografiei). Si aceasta constatare pare sa o fi avut toti membrii juriului. Privind inapoi acum, cateva luni dupa jurizare, inca mai pastrez amintiri vii atat ale sedintelor juriului, cat si ale titlurilor din shortlist" a spus Corina Cotorobai, membru al juriului CMFC si designer de litera.

Cartile finaliste vor face parte dintr-o expozitie itineranta in tara si in strainatate si, de asemenea, vor reprezenta Romania in competitia internationala de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig in perioada 21-24 martie 2019.

In cadrul evenimentului a fost lansat si primul numar al revistei FOI, dedicata designului grafic din Romania.

"FOI este o revista noua in Romania si reprezinta un proiect pe care l-am inceput vara asta si la care am lucrat cu mare drag. Este o revista de design grafic, despre carti si oamenii din spatele acestora, dar si despre proiectele frumoase din tara si strainatate. In acelasi timp, foile ei cuprind si cercetarea despre fondul de carte romanesc in perioada 1900-1920, cercetare coordonata de Ramona Caramelea, istoric. FOI este o revista despre oameni, despre meserii, fie ea de tipograf, designer, ilustrator sau editor, care prezinta povesti in cel mai sincer mod. Revista vine la pachet cu un insert realizat de Alice Voinea in colaborare cu Daria Nedelcu, prin intermediul caruia ne dorim sa promovam tinerii absolventi ai universitatilor de arte. Este o simulare a colaborarii din viata reala intre un editor si un designer grafic. Nu va spunem mai multe si va lasam pe voi sa o descoperiti. O veti gasi in editie limitata, la librariile Carturesti din Bucuresti" a declarat Andreea Mihaiu, Grapho_Mat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din evenimente

Cauta-ti perechea